Ομόθυμο «όχι» από την αντιπολίτευση

Ομόθυμο «όχι» από την αντιπολίτευση 21.05.2018Πρόσωπα

Τοίχο βρήκε στην αντιπολίτευση η κυβέρνηση για το «Μακεδονία του Ιλιντεν»

Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού, που άρχισαν το απόγευμα της Παρασκευής με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ολοκληρώθηκαν το Σάββατο το πρωί, επιβεβαίωσαν τις ισχυρές διαφωνίες της αντιπολίτευσης, υποχρεώνοντας το Μέγαρο Μαξίμου να δηλώσει στη συνέχεια ότι ο πρωθυπουργός κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών τούς διαβεβαίωσε πως «θέση της κυβέρνησης είναι να μην προχωρήσει σε ειδικότερες συζητήσεις» εφόσον τα Σκόπια

δεν αποδεχτούν τη συνταγματική αναθεώρηση και το erga omnes, θέτοντας τέλος στον αλυτρωτισμό. Ηδη η Ν.Δ. είχε εκφραστεί ανοιχτά κατά της ονομασίας «Μακεδονία του Ιλιντεν» και ενώ είχε προηγηθεί η τηλεφωνική ενημέρωση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Αλέξη Τσίπρα. Η αξιωματική αντιπολίτευση τόνισε ότι η συγκεκριμένη ονομασία ενισχύει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων.

Η Φώφη Γεννηματά κατά την τηλεφωνική ενημέρωση που είχε από τον Αλέξη Τσίπρα επανέλαβε τη διαφωνία που είχε εκφράσει και στη Βουλή την Παρασκευή, σημειώνοντας: «Πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού, με αναθεώρηση του Συντάγματος και ονομασία erga omnes με γεωγραφικό προσδιορισμό».

Επιφυλάξεις

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, πάντως, κινήθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος εμφανίστηκε απλά επιφυλακτικός, επισημαίνοντας ότι «περιμένουμε την τελική συμφωνία», και παρέπεμψε σε συνεδρίαση των κομματικών οργάνων του ΚΙΝ.ΑΛ. για την τελική επίσημη τοποθέτηση.

Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας εξέφρασε τη διαφωνία του με το «Μακεδονία του Ιλιντεν», σημειώνοντας ότι δεν εξασφαλίζει «αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό», ενώ επανέλαβε την πάγια θέση του ΚΚΕ για την αποτροπή της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης επανέλαβε την πάγια θέση του ενάντια στη χρήση του όρου Μακεδονία, χαρακτήρισε το χειρότερο από όλα τα ονόματα το «Μακεδονία του Ιλιντεν» και εκτίμησε ότι έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να καεί, προκειμένου να καταλήξουν στο «Nova Makedonija».
Τόνισε δε ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να επιμείνει στην ονομασία «Σκόπια».

Προκαλούν πάλι με απειλές πολέμου Γιλντιρίμ - Ακάρ

Κλιμακώνουν επικίνδυνα τις προκλήσεις τους, και μάλιστα σε επίπεδο κορυφής, οι Τούρκοι, εκτοξεύοντας ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας για πόλεμο στο Αιγαίο, με διπλή παρέμβαση του πρωθυπουργού Γιλντιρίμ και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ακάρ.
Ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ, το πρωί της Κυριακής, από τουρκική φρεγάτα ξεπέρασε τα εσκαμμένα δηλώνοντας ότι «αν υπάρξει ανάγκη για καθήκον στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο για το έθνος και την πατρίδα μας, θα εκτελέσουμε χωρίς δισταγμό. Κανένας να μην κάνει λάθος υπολογισμούς». Η δήλωση έρχεται σε συνέχεια παλιότερης δήλωσής του στους Τούρκους στρατηγούς ότι η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα» σε Αιγαίο και Κύπρο.

Η ενίσχυση της επιθετικότητας και της έντασης της στρατιωτικής ηγεσίας των Τούρκων συμβαδίζει με τη ρητορική της πολιτικής ηγεσίας Ερντογάν, καθώς, την ώρα που ο Ακάρ έλεγε αυτά, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», αποκάλυπτε τους τουρκικούς σχεδιασμούς και τις επιβουλές κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας. Προκλητικότατος, ισχυρίζεται ότι «η ελληνική αντίληψη που θεωρεί ολόκληρο το Αιγαίο ελληνική θάλασσα είναι η θεμελιώδης πηγή της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφερόμενος στους δύο Ελληνες στρατιωτικούς, που συνεχίζει να κρατά παρανόμως η Τουρκία, είπε ότι «είναι παράλογο να αναμένεται προνομιακή μεταχείριση», εφόσον -όπως ανέφερε- παραβίασαν την τουρκική νομοθεσία. Προσώρας δεν υπάρχει επίσημη απάντηση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης - ενδεχομένως αυτό να συμβεί τις επόμενες ώρες.

Αμεση ήταν η αντίδραση της Ν.Δ., που χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις Γιλντιρίμ και Ακάρ, σημειώνοντας ότι η Αγκυρα δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. «Οι προκλήσεις αυτές δεν πτοούν την Ελλάδα» τονίζει η Ν.Δ., υπογραμμίζοντας ότι «οι επιτελείς της Αγκυρας με τη στάση τους απομονώνουν τη χώρα τους από την Ευρώπη, την καθιστούν αβέβαιο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και προβληματικό γείτονα για τα κράτη της ανατολικής Μεσογείου». «Η Τουρκία κάνει και στο Αιγαίο ό,τι ακριβώς και με όλους τους γείτονές της: Διεκδικεί κυριαρχία παρανόμως και με επιθετικό τρόπο» σχολίασε ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα