Οι τζιχαντιστές «έστησαν» γλέντι πάνω στις στάχτες

Οι τζιχαντιστές «έστησαν» γλέντι πάνω στις στάχτες20.04.2019Ειδήσεις

Χαρακτήρισαν ισλαμική νίκη την πυρκαγιά στη Notre Dame

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Σε πανηγυρισμούς αλλά και απειλές προχώρησαν οι τζιχαντιστές, με αφορμή τη βιβλική καταστροφή στην Παναγία των Παρισίων.

Δικτυακός τόπος των τζιχαντιστών, διαρκούσης της μεγάλης πυρκαγιάς που κατάκαιγε τον καθεδρικό ναό σύμβολο της πόλης του φωτός, χαρακτήριζε τη φωτιά «καλό σημάδι για τους μουσουλμάνους», «κατάλληλη ανταμοιβή για τους εχθρούς του Ισλάμ» και «τιμωρία» για την εκδίωξη των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους από το

Μπαγκούζ της Συρίας, τελευταίο προπύργιο των τρομοκρατών στη χώρα. Χαρακτηριστικό είναι και ένα μήνυμα που σταχυολόγησε η Κοινοπραξία Αντιτρομοκρατικής Ερευνας και Ανάλυσης SITE στο Διαδίκτυο: «Περιμένετε για το επόμενο (σ.σ.: χτύπημα)».

Οι έρευνες

Στο μεταξύ, οι αξιωματούχοι που ερευνούν τις αιτίες της πυρκαγιάς θεωρούν το βραχυκύκλωμα την πιθανότερη αιτία. Από την αρχή οι γαλλικές Αρχές είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο εμπρησμού και οι έρευνές τους είχαν στραφεί στις εργασίες αναστήλωσης που βρίσκονταν σε εξέλιξη στο ιστορικό μνημείο. Στις χώρες που δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του ναού προστέθηκε χθες και η Αλβανία, προσφέροντας 100.000 ευρώ.

Μακριά, πάντως, από την Παναγία των Παρισίων θα πρέπει να μείνουν αυτό το Σάββατο οι διαδηλωτές των «κίτρινων γιλέκων». Επικαλούμενες λόγους ασφαλείας, καθώς οι έρευνες και η συλλογή στοιχείων στο σημείο της φωτιάς συνεχίζονται, οι γαλλικές Αρχές απαγόρευσαν τις διαδηλώσεις όχι μόνο στο Ιλ ντε λα Σιτέ, το νησάκι του Σηκουάνα όπου βρίσκεται ο ναός, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Για το 23ο «επεισόδιο» των «κίτρινων γιλέκων» θα κινητοποιηθούν περί τους 60.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες.

Μοναδικός «ωφελημένος» από την καταστροφή, ο Εμανουέλ Μακρόν. Οι Γάλλοι πολίτες εκτίμησαν τη στάση του Γάλλου προέδρου μετά την πυρκαγιά κι έτσι ο ένοικος του Ελιζέ είδε τη δημοτικότητά του να καταγράφει άνοδο 3%.

Ο Γάλλος πρόεδρος, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό των RTL και La Tribune, χαίρει της θετικής κρίσης του 32% των ερωτηθέντων, επιστρέφοντας έτσι στα επίπεδα δημοφιλίας που είχε πριν ξεσπάσει η κρίση των «κίτρινων γιλέκων». Την ίδια ώρα, το 67% των Γάλλων εξακολουθεί να έχει αρνητική γνώμη για τον Γάλλο πρόεδρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οι τζιχαντιστές «έστησαν» γλέντι πάνω στις στάχτες,