Οι διάλογοι που «καίνε» τις αρχές για το Μάτι

Οι διάλογοι που «καίνε» τις αρχές για το Μάτι03.05.2019Ρεπορτάζ

► Πώς η Πυροσβεστική έχασε τον έλεγχο και αδυνατούσε να βοηθήσει τον κόσμο! Ηξεραν για τους νεκρούς και το έκρυψαν
► Ηχογραφημένες συνομιλίες-σοκ στην έρευνα του Αλέξη Παπαχελά

Πανικός, ολιγωρίες και μεγάλα λάθη συμπληρώνουν το παζλ της τραγωδίας το περασμένο καλοκαίρι στο Μάτι, εκεί όπου 102 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή, παραδομένοι στις φλόγες

και χωρίς καμία ουσιαστική βοήθεια...

Την πλήρη έλλειψη συντονισμού και το τεράστιο πρόβλημα διαχείρισης της κρίσης τη στιγμή που οι πύρινες φλόγες έφταναν στο Μάτι, στις 23 Ιουλίου 2018, «φώτισε» η έρευνα του δημοσιογράφου Αλέξη Παπαχελά για τον Σκάι.

Ντοκουμέντα που αποδεικνύουν πως… τίποτα δεν λειτούργησε σωστά. Πως σε κομβικά σημεία της μοιραίας ημέρας η Πυροσβεστική έκανε λάθος εκτιμήσεις, τόσο για την πορεία της φωτιάς όσο και για το τι μπορεί να ακολουθούσε. Πως όλα πήγαν λάθος, πως η ασυνεννοησία κυριάρχησε… «Εάν δεν κάνετε ένα θαύμα, να σηκώσετε όλα τα εναέρια μέσα, θα καούνε δύο πόλεις. Δεν αντιμετωπίζεται» ακούγεται σε μια συνομιλία. «Χρειαζόμαστε επειγόντως τα εναέρια, γιατί η φωτιά, αν περάσει τη χαράδρα, δεν μπορούμε να την κρατήσουμε με τίποτα» ακούγεται σε μια άλλη.

Εκατοντάδες κάτοικοι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους έπαιρναν τηλέφωνο στην Πυροσβεστική και ζητούσαν βοήθεια. Το Κέντρο κατέρρευσε από τα τηλεφωνήματα. Ωστόσο, όταν η φωτιά πέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνος, φαίνεται πως ο έλεγχος χάθηκε εξ ολοκλήρου! Υστερα από αυτή την εξέλιξη, έγινε έντονος ο φόβος ότι θα χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Τη στιγμή που η φωτιά μαινόταν ανεξέλεγκτη, ένας συντονιστής προέτρεπε ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί μέσα στο σπίτι τους να βγουν έξω, καθώς προφανώς δεν είχε καμία εικόνα για το τι ακριβώς είχε συμβεί.

Οι φωνές των πολιτών που ζητούσαν βοήθεια προκαλούν ανατριχίλα. Οι χειριστές του 199 αδυνατούσαν να δώσουν οδηγίες, ενώ υπάρχει κενό και στην επικοινωνία τους με την ΕΛ.ΑΣ. Κάπως έτσι έμεινε αφύλαχτη η πρόσβαση στο Μάτι, την οποία αξιοποίησαν όσοι πίστεψαν ότι θα μπορούσαν να περάσουν για τη Νέα Μάκρη. Τελικά εγκλωβίστηκαν και εγκλώβισαν όσους προσπαθούσαν να διαφύγουν.

Εξάλλου, οι ηχογραφημένες συνομιλίες καταγράφουν το λάθος με τα οχήματα που είχαν μεταφερθεί στην Κινέτα, αλλά και το χάος στη διαχείριση των εναέριων μέσων.

«Εχει καεί κόσμος»

Από τις τηλεφωνικές συνομιλίες που έφερε στο φως η εκπομπή γίνεται σαφές πως άρχισαν να καταγράφονται νεκροί πολύ πριν φτάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής, στις 11.30 το βράδυ. Εκεί ενημερώθηκε για εγκλωβισμένους και τραυματίες... Συγκεκριμένα, ένα στέλεχος της Πυροσβεστικής, που είχε πετάξει πάνω από τη φωτιά με το ελικόπτερο, κάλεσε τον τότε υπαρχηγό των επιχειρήσεων και σημερινό αρχηγό της Πυροσβεστικής και τον ενημέρωσε για την ένταση της φωτιάς αλλά και για την εκτίμησή του: «Εδώ είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα. Δεν μπορώ να περάσω τη λεωφόρο Μαραθώνος. Πολύ μεγάλη η φωτιά. Εδώ έχει καεί κόσμος, να ξέρεις. Εχει καεί κόσμος».

Δεν είναι μόνο αυτή η συνομιλία στην οποία γίνεται λόγος για νεκρούς. Στη συνέχεια γίνεται διαρκώς λόγος για απανθρακωμένους ανθρώπους, ενώ κάποια στιγμή ακούγεται η φράση: «Να δούμε πού θα φτάσουμε»! Μάλιστα, αναφέρεται ότι για τους νεκρούς ήταν ενήμερη και η Πολιτική Προστασία. Και στο τέλος ακούγεται μια... σβησμένη φωνή που λέει: «Εχει νεκρούς, αλλά δεν τους ανακοινώνουν»...

----

«Να στείλει κάποιον στο σπίτι του Ψινάκη» • «Αυτός εκεί με τα κανάλια τα έχει καλά»!

Την πλήρη αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να στηρίξει τους πολίτες που βρίσκονταν αντιμέτωποι με τις φλόγες αποκαλύπτουν οι σοκαριστικοί διάλογοι μεταξύ κατοίκων, που έβλεπαν τα σπίτια τους να καίγονται, και του Κέντρου Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Κάτοικος: Είμαι μόνη μου εδώ και έχω εγκλωβιστεί.
Κέντρο Επιχειρήσεων: Ψυχραιμία.
Κάτοικος: Και καίγεται όλος ο κήπος γύρω γύρω.
Κέντρο Επιχειρήσεων: Ωραία, νερό έχετε εκεί; Κάποια βρύση;
Κάτοικος: Εχουνε καεί τα λάστιχα.
Κέντρο Επιχειρήσεων: Μάλιστα, εντάξει, ΟΚ.
Κάτοικος: Εντάξει; Το συντομότερο, παρακαλώ.
Κέντρο Επιχειρήσεων: Δεν είναι ταξί να το παραγγείλουμε. Μπορεί να κινδυνεύει κάποιος άνθρωπος, θα το δούμε, έτσι;
Κάτοικος: Μα κι εγώ κινδυνεύω, κύριε, κινδυνεύω σας λέω.
Κέντρο Επιχειρήσεων: Να είστε ψύχραιμη για να μην κινδυνέψετε περισσότερο.

Εξίσου συγκλονιστική είναι και η στιχομυθία μεταξύ μιας άλλης γυναίκας, που έβλεπε το σπίτι της να τυλίγεται στις φλόγες και το παιδί της να κινδυνεύει, με το τηλεφωνικό κέντρο:

Κέντρο Επιχειρήσεων: Σας ακούω.
Κάτοικος: Κόκκινο Λιμανάκι. Καίγεται το σπίτι μου. Εχω παιδί.
Κέντρο Επιχειρήσεων: Κάντε υπομονή, κυρία. Κάντε υπομονή.
Κάτοικος: Πόση υπομονή να κάνω;
Κέντρο Επιχειρήσεων: Κάντε υπομονή.
Κάτοικος: Γιατί μας έχετε ξεχάσει;

Την ώρα που οι απεγνωσμένοι κάτοικοι εκλιπαρούσαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία να στείλει βοήθεια, ο αστυνομικός του δημάρχου Μαραθώνα καλεί το κέντρο προκειμένου να ενημερώσει πως το σπίτι του Ηλία Ψινάκη έπιασε φωτιά...

Πάντως το πιο απογοητευτικό απ' όλα είναι πως μέσα από τις συνομιλίες οι άνδρες της Πυροσβεστικής φαίνεται να ενδιαφέρονται περισσότερο για τη δημόσια εικόνα του Σώματος λόγω των επαφών του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινακη με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παρά για την αντιμετώπιση της βιβλικής καταστροφής.

«Μας πήρε τηλέφωνο ένας αστυνομικός ότι έχει πιάσει φωτιά το σπίτι του Ψινάκη».
«Πήρα τη Νέα Μάκρη εγώ για να επικοινωνήσει. Εντάξει; Να στείλει κάποιον. Το κατά δύναμιν τώρα, φίλε, ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν».
«Αυτός εκεί με τα κανάλια τα έχει καλά».
«Εντάξει τώρα, τι να πούμε, να είσαι καλά».

Keywords
Τυχαία Θέματα