Οι big business Μαρινόπουλου πριν και μετά την πτώχευση

Οι big business Μαρινόπουλου πριν και μετά την πτώχευση13.05.2018Παρασκήνιο

Συναλλαγές εκατομμυρίων για πολυτελή κτίρια στις ΗΠΑ, που ανήκουν σε μέλη της οικογένειας, ακόμα και την ώρα που η εταιρία στην Ελλάδα είχε βαρέσει «κανόνι»

Από τη
Μαρία Παναγιώτου

Σε δημοσιεύματα που έχουν γραφτεί για τον Λεωνίδα Μαρινόπουλο τα τελευταία

χρόνια, ακόμη και μετά την αίτηση υπαγωγής της εταιρίας Μαρινόπουλος Α.Ε. στον πτωχευτικό κώδικα, ο επιχειρηματίας παρουσιάζεται ως... Αγγλος λόρδος από άποψη παραστήματος και αισθητικής. Η άποψη αυτή είναι σίγουρα υποκειμενική. Εκείνο που δεν είναι καθόλου υποκειμενικό, πάντως, είναι το γεγονός ότι ο Λεωνίδας Μαρινόπουλος διαθέτει πράγματι ένα σπίτι στην πρωτεύουσα της Βρετανίας, το Λονδίνο, και συγκεκριμένα στην αριστοκρατική και πανάκριβη γειτονιά Belgravia που βρίσκεται ακριβώς πίσω από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
Θα μπορούσε κανείς να γεμίσει πληθώρα σελίδων για να περιγράψει όλα τα ακίνητα που βρίσκονται στην κατοχή της οικογένειας Μαρινόπουλου στο Παρίσι με θέα τον Πύργο του Αϊφελ, στο Μαϊάμι ή στα αριστοκρατικά Χάμπτονς, όπου παραθερίζει η μεγαλοαστική τάξη της Νέας Υόρκης.

Στη σημερινή, όμως, συνέχεια της έρευνάς μας θα ασχοληθούμε με μερικά ακίνητα στο Μανχάταν, δίπλα στο διάσημο Σέντραλ Παρκ, σε μία επίσης πανάκριβη γειτονιά του πλανήτη, τα οποία ανήκαν ή και ανήκουν (;) συγκεκριμένα στην οικογένεια του Λεωνίδα Μαρινόπουλου. Να υπενθυμίσουμε πως ο Λεωνίδας Μαρινόπουλος έμεινε... μόνος στην ελληνική εταιρία Μαρινόπουλος Α.Ε. από τον Ιανουάριο του 2016, αφού ο αδελφός του Πάνος και τα ξαδέλφια του Πανάρας και Στέφανος αποχώρησαν τον Δεκέμβριο του 2015. Να υπενθυμίσουμε ακόμη πως λίγους μήνες μετά, τον Ιούνιο του 2016, η Μαρινόπουλος Α.Ε. έκανε αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως η αποχώρηση των τριών ήταν απλά ένα σχέδιο για να μην πέσουν τα βάρη της πτώχευσης σε όλα τα μέλη της οικογένειας και προφανώς για να περιοριστούν οι απαιτήσεις των πιστωτών.

Εχει ενδιαφέρον, λοιπόν, να ρίξουμε μια ματιά σε ένα κομμάτι της περιουσιακής κατάστασης του Λεωνίδα Μαρινόπουλου, εκείνου δηλαδή που έμεινε στο τιμόνι της Μαρινόπουλος Α.Ε. μέχρι το τέλος και την οδήγησε στην πτώχευση.
Οπως είχαμε αναφέρει και στο πρώτο μέρος της έρευνάς μας, όπου είχαμε παρουσιάσει αναλυτικά τη σύνθετη πυραμίδα εταιριών που έχει δημιουργήσει η οικογένεια Μαρινόπουλου, μέσω της οποίας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ βρέθηκαν στο εξωτερικό, η ελληνική εταιρία Αφοί Μαρινόπουλοι Holdings Α.Ε., η οποία είναι σε καθεστώς αναδιάρθρωσης, έχει στην κατοχή της μία κυπριακή εταιρία, τη Marinopoulos Brothers Cyprus Limited. Αυτή η κυπριακή εταιρία με τη σειρά της κατέχει το 52% μίας άλλης κυπριακής εταιρίας, της Foranti Holdings Limited.

Η εταιρία Foranti, η οποία βρίσκεται στο κέντρο της σημερινής μας έρευνας, σύμφωνα με έγγραφα από τα μητρώα των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου της Νέας Υόρκης, τα οποία η εφημερίδα «δημοκρατία» έχει αποκλειστικά στην κατοχή της και σας παρουσιάζει, αγόρασε το 2011 τέσσερις εταιρίες: την εταιρία ROCHDALE HOLDING CORP, την εταιρία 45 EAST 63RD STREET CORPORATION, την εταιρία 14 EAST 63RD STREET MANHATTAN CORPORATION και, τέλος, την εταιρία WINGDALE HOLDING CORP. Στις τέσσερις αυτές εταιρίες ανήκουν τέσσερα εξαιρετικά νεοϋορκέζικα κτίρια, που προφανώς αξίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Το πιο ενδιαφέρον είναι πως και στις τέσσερις αυτές εταιρίες, εκ των οποίων οι τρεις είναι μέχρι και σήμερα ενεργές (μόνο η WINGDALE HOLDING CORP εμφανίζεται ανενεργή), επικεφαλής, σύμφωνα με τα αρχεία της πολιτείας της Νέας Υόρκης, τα οποία επίσης έχουμε στα χέρια μας, εμφανίζονται μέλη της οικογένειας του Λεωνίδα Μαρινόπουλου. Συγκεκριμένα:

Στις ROCHDALE HOLDING CORP, 14 EAST 63RD STREET MANHATTAN CORPORATION και WINGDALE HOLDING CORP διευθύνουσα σύμβουλος είναι η Μαρίνα Μαρινοπούλου, σύζυγος του Λεωνίδα, ενώ στη 45 EAST 63RD STREET CORPORATION διευθύνων σύμβουλος εμφανίζεται ο Γιώργος Μαρινόπουλος, γιος του Λεωνίδα.
Ας δούμε, όμως, αναλυτικά, ποια είναι τα κτίρια αυτά και σε ποια «χέρια» βρίσκονται σήμερα.
■ Το πρώτο βρίσκεται στη διεύθυνση 45 East 63rd Street. Οι πρώτες πληροφορίες μας αναφέρουν πως πουλήθηκε τον Ιούλιο του 2017 αντί 23.500.000 δολαρίων.
■ Το δεύτερο βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το πρώτο και συγκεκριμένα στη διεύθυνση 47 East 63rd Street. Φέρεται ότι πουλήθηκε τον Απρίλιο του 2017 αντί 12.000.000 δολαρίων.
■ Το τρίτο κτίριο βρίσκεται στον ίδιο δρόμο, στη διεύθυνση 14 East 63rd Street. Πουλήθηκε στην εταιρία Solid Core LLC για 22.500.000 δολάρια, τον Μάιο του 2015, δηλαδή μόλις έναν χρόνο πριν από την υπαγωγή της «μαμάς» ελληνικής εταιρίας στον πτωχευτικό κώδικα.
■ Το τέταρτο κτίριο βρίσκεται στη διεύθυνση 152 East 62rd Street, όχι δηλαδή πολύ μακριά από τα τρία προηγούμενα. Τον Οκτώβριο του 2014 πουλήθηκε στην εταιρία Normanus Realty LLC, που έχει έδρα τη Νέα Υόρκη, για 8.250.000 δολάρια. Τα ερωτήματα που προκύπτουν... πολλά!
■ Αλήθεια, από που προήλθαν τα χρήματα με τα οποία αγοράστηκαν όλα αυτά τα ακίνητα;
■ Πώς γίνεται μέσα στο 2017, και ενώ έχει προχωρήσει το σχέδιο εξυγίανσης της Μαρινόπουλος Α.Ε., μία θυγατρική της εταιρία να πουλάει ακίνητα αντί 35.000.000 δολαρίων; Πού είναι αυτά τα χρήματα;
■ Πού βρίσκονται τα 22.500.000 δολάρια από το ακίνητο που πουλήθηκε το 2015, δηλαδή μόλις έναν χρόνο πριν από την υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα; Πού βρίσκονται τα χρήματα από το κτίριο που πουλήθηκε το 2014 αντί 8.250.000 δολαρίων;
■ Σε ποιον ανήκουν οι εταιρίες που αγόρασαν τα κτίρια;
Μήπως όλα τα παραπάνω εξηγούν γιατί τα μέλη της οικογένειας αρνούνται μέχρι σήμερα να δώσουν όρκο για τα περιουσιακά στοιχεία τους στο Ειρηνοδικείο;

Δάνειο 75.000.000 € την περίοδο της καταστροφής

Μία ανάσα πριν από την πτώχευση της Μαρινόπουλος Α.Ε., δηλαδή τον Απρίλιο του 2016, η εταιρία Αφοί Μαρινόπουλοι Holdings Α.Ε. θα πάρει από την τράπεζα Alpha Bank ακόμη ένα δάνειο, ύψους 75.000.000 ευρώ. Τα ερωτήματα αυξάνονται. Πώς γίνεται μία εταιρία, η οποία ετοιμάζεται να μπει στον πτωχευτικό κώδικα, να εκταμιεύει 75.000.000 από μία ανακεφαλαιοποιημένη τράπεζα; Τι εγγυήσεις δόθηκαν; Από ποιον θα πληρωθούν αυτά τα χρήματα; Πού βρίσκονται αυτά τα χρήματα;
Επικοινωνήσαμε με το γραφείο του Θόδωρου Αθανασόπουλου, εντεταλμένου γενικού διαυθυντή της Alpha Bank με στόχο να απαντηθούν κάποιες από τις απορίες μας. Δυστυχώς ο κ. Αθανασόπουλος δεν ανταποκρίθηκε στα μηνύματά μας.
Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός πως την περασμένη Τετάρτη ήταν προγραμματισμένο, και πρώτο μάλιστα στο πινάκιο, να συζητηθούν η εξυγίανση της εταιρίας συμμετοχών, Αφοί Μαρινόπουλοι Α.Ε. αλλά και η ταυτόχρονη λήψη προληπτικών μέτρων για την ίδια εταιρία. Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός πως λίγο παρακάτω στο πινάκιο επρόκειτο να συζητηθεί αίτηση πτώχευσης της εταιρίας Καρατζήμας Α. και ΣΙΑ Ε.Ε. για τη Μαρινόπουλος Α.Ε., ενώ λίγο μετά φαίνεται στο πινάκιο πως ήταν να συζητηθεί το αίτημα της Καρβουνιάρης Ν. Διαμαντής ΑΘ. Ο.Ε. για πτώχευση της Καρατζήμας Α. και ΣΙΑ Ε.Ε. Εν ολίγοις, η Αφοί Μαρινόπουλοι Α.Ε., που πήρε κι αυτά τα 75.000.000 ευρώ, ετοιμαζόταν να ρίξει... τίτλους τέλους. Τελευταία στιγμή τα δικόγραφα αποσύρθηκαν!

Keywords
Τυχαία Θέματα