Οι αιτήσεις για τον νόμο Κατσέλη πάλι από κόσκινο

Οι αιτήσεις για τον νόμο Κατσέλη πάλι από κόσκινο08.11.2017Οικονομία

Θα κληθούν να τις υποβάλουν εκ νέου (ηλεκτρονικά) περίπου 150.000 που κατέθεσαν φακέλους στα Ειρηνοδικεία

Να υποβάλουν εκ νέου την αίτησή τους για υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη, αυτήν τη φορά ηλεκτρονικά, θα κληθούν πιθανότατα περίπου 150.000 δανειολήπτες.

Πρόκειται για οφειλέτες που έχουν καταθέσει τον φάκελό τους για υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία, έχουν πάρει την αρχική έγκριση, αλλά η υπόθεσή τους δεν έχει ακόμη εκδικαστεί.

Η ειδική

ηλεκτρονική πλατφόρμα θα στηρίζεται στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού και θα προσαρμοστεί στα μέτρα των όρων και των προϋποθέσεων που ορίζει ο νόμος Κατσέλη.

Διαπραγμάτευση

Το ζήτημα βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με τους δανειστές, χωρίς ακόμη να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η μετάβαση. Δεν έχει διευκρινιστεί αν θα είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή, τι θα γίνει με όσους δεν το κάνουν και αν θα παραμείνουν σε ισχύ οι αιτήσεις που έχουν υποβάλει οι πολίτες τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η ανάγκη επανακατάθεσης των σχετικών δικαιολογητικών προέκυψε διότι η Γραμματεία των Ειρηνοδικείων, που είναι αρμόδια για τον έλεγχο του φακέλου που κατατίθεται, πρέπει εντός δύο ημερών να τσεκάρει τον φάκελο και να ελέγξει αν ο υποψήφιος προς ένταξη στην ομπρέλα προστασίας δανειολήπτης διαθέτει όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

Οι τράπεζες διαπίστωσαν ότι όλο αυτό το διάστημα που βρίσκεται σε ισχύ ο νόμος Κατσέλη η Γραμματεία δεν τσεκάρει και απλά βάζει τη σφραγίδα, με αποτέλεσμα η υπόθεση να παίρνει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και ο δανειολήπτης να απολαμβάνει ασυλία για 10 χρόνια, ασυλία που σε πολλές περιπτώσεις δεν δικαιούται.

Αυτό αποτυπώνεται και στις υποθέσεις που εκδικάζονται, με το 50% εξ αυτών να έχει απορριφθεί από το δικαστήριο, διότι οι αιτούντες δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου ως προς την εισοδηματική και οικονομική κατάσταση.
Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η ηλεκτρονική κατάθεση των δικαιολογητικών θα οδηγήσει εκτός νόμου 45.000 στρατηγικά κακοπληρωτές, οι οποίοι έχουν πάρει ασυλία και δεν αποπληρώνουν τα δάνειά τους, ενώ διαθέτουν κινητή και ακίνητη περιουσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα