Οι 12+1 δεσμεύσεις Κυριάκου για οικονομία και κοινωνία!

Οι 12+1 δεσμεύσεις Κυριάκου για οικονομία και κοινωνία! 17.09.2018Πρόσωπα

Αναφορά σε φτωχούς και αδυνάμους, ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη μέχρι 3.000 ευρώ, θολό τοπίο για ΕΝΦΙΑ

Δεσμεύσεις για μειώσεις φόρων και εισφορών αλλά και μεγάλες αλλαγές στο κράτος και στην οικονομία, που θα φέρουν επενδύσεις στη χώρα και θα κάνουν καλύτερη τη ζωή των πολιτών, ανέλαβε από το βήμα της ΔΕΘ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναλυτικά, οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν ως εξής:

1

Δραστική μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9% από το ισχύον 22% για εισοδήματα μέχρι 10.000 €.
2 Μείωση του εταιρικού φόρου στο 20% από 29% και στα μερίσματα στο 5% από 15%.
3 Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% τα πρώτα δύο χρόνια. Από το 2021 η αρμοδιότητα είσπραξης και ο καθορισμός του ύψους του ΕΝΦΙΑ θα περάσουν στους δήμους, με ταυτόχρονη περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση (σ.σ.: αν και μένει να γίνουν πολλές διευκρινίσεις για το πώς θα γίνει κάτι τέτοιο).
4 Μείωση εισφορών για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, στο 15%. Το μέτρο αφορά όλους τους εργαζομένους και θα εφαρμοστεί σταδιακά εντός τετραετίας με εμπροσθοβαρή τρόπο.
5 Πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις εντός της πρώτης διετίας της νέας διακυβέρνησης.
6 Αμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από 24% που είναι σήμερα και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων.
7 Ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, βασισμένη στην πρόταση για τη Δεύτερη Ευκαιρία που προστατεύει τα ευάλωτα νοικοκυριά και βοηθάει την αναδιάρθρωση βιώσιμων επιχειρήσεων. Οσοι χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ είτε στις εφορίες είτε στα ασφαλιστικά ταμεία (δηλαδή τα 4/5 των οφειλετών) θα μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους σε 120 δόσεις με ελάχιστη καταβολή 20 ευρώ τον μήνα. Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές θα εντοπιστούν και δεν θα μπουν σε καμία ευνοϊκή ρύθμιση. Παράλληλα, διαγραφή των ανείσπρακτων παλιών οφειλών που δεν μπορούν να εισπραχθούν.
8 Aρση των capital controls εντός του πρώτου εξαμήνου της νέας διακυβέρνησης, προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, και να επιστρέψουν οι καταθέσεις στη χώρα μας.
9 Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.
10 Eνα δισ. ευρώ για τη στήριξη του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) από 760.000.000 σήμερα, ώστε να καλύπτει 800.000 συμπολίτες μας που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Μακροπρόθεσμα, το 0,5% του ΑΕΠ θα δίνεται για τη στήριξη του ΕΕΕ.
11 Χίλια ευρώ πρόσθετο αφορολόγητο για κάθε παιδί. Σε όλα τα νέα ζευγάρια που δεν βρίσκουν θέση σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς θα δίνονται μηνιαία κουπόνια ύψους 180 ευρώ για να έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.
12 Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που -με νόμιμα παραστατικά- καταβλήθηκαν για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων κατοικιών.
13 Φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή μόλις 10% ως κίνητρο για την ένταξη όσο περισσότερων αγροτών σε αυτά και πλήρη κατάργηση του φόρου στο κρασί.

«Εχουν ξεθωριάσει οι παλιές ιδεολογικές διαφορές»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αρκέστηκε στην κατάθεση ενός πλαισίου μέτρων, αλλά μίλησε για ένα συνολικό σχέδιο που θα δίνει ευκαιρίες σε όλους ενισχύοντας την κοινωνική κινητικότητα προκειμένου να αντιστοιχηθεί στο «αίτημα εθνικής αναγέννησης» ύστερα από «10 χρόνια κρίσης, μία πτώχευση, τέσσερα Μνημόνια και τέσσερα χρόνια λαϊκισμού και ψέματος».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι «η κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί τώρα, δεν ζητά αριστερές ή δεξιές λύσεις», προσθέτοντας ότι «οι παλαιές ιδεολογικές διαφορές έχουν ξεθωριάσει». Υπογράμμισε μάλιστα ότι «οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές είναι σήμερα ανάμεσα στη δημαγωγία και στο αποτέλεσμα. Ανάμεσα στο σύνθημα και στην πράξη. Ανάμεσα στις αποσπασματικές παροχές και το συγκροτημένο σχέδιο. Ανάμεσα στο ψέμα και στην αλήθεια. Ανάμεσα στο χθες και στο αύριο» και υποστήριξε ότι με το δικό του σχέδιο η Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί στα επόμενα δέκα χρόνια με μέσο ρυθμό 4%, το χρέος της να μειωθεί δραστικά και τα επόμενα πέντε χρόνια να δημιουργηθούν 700.000 νέες θέσεις εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα