Ο πρωτομάστορας στην «τέχνη» του ρουσφετιού

Ο πρωτομάστορας στην «τέχνη» του ρουσφετιού03.04.2019Παρασκήνιο

Η ιστορική φράση τον Ιωάννη Κωλέττη, που παραπέμπει στον Θεόδωρο Πάγκαλο

Από την
Κατερίνα Κανάκη

Η Iστορία επαναλαμβάνεται - με διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Ιδού η απόδειξη: Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την ευθεία πρόκληση του Θεόδωρου Πάγκαλου μέσα στη Βουλή, όπου στις 21 Σεπτεμβρίου 2010, σε συνεδρίαση της Διαρκούς

Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, είπε το... περίφημο «μαζί τα φάγαμε».

«Σας διορίσαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί. Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής» είχε πει τότε. Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι πως ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ο πρώτος που ξεστόμισε αυτή τη φράση. Για να είμαστε ακριβείς, έρχεται δεύτερος και... καταϊδρωμένος.

Ανάλογη δικαιολογία είχε χρησιμοποιήσει πάνω από ενάμιση αιώνα νωρίτερα ο ιδρυτής του Κόμματος της Φουστανέλας (ή Γαλλικό Κόμμα, όπως επικράτησε να λέγεται), ο πρώτος κοινοβουλευτικός πρωθυπουργός Ιωάννης Κωλέττης. Ποια η πολιτική που ακολούθησε ο πρωθυπουργός ο οποίος ανέλαβε την εξουσία μετά την Επανάσταση του '21; Αποφυγή δυσάρεστων για τον λαό και τους πολιτικούς μέτρων, αλλά και τοποθέτηση ένθερμων υποστηρικτών του στο Δημόσιο. Ο ίδιος, μάλιστα, θεωρείται από τους πρωτομάστορες της καθιέρωσης του πελατειακού συστήματος και του ρουσφετιού στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Σύμφωνα με ιστορικούς, στο σπίτι του στο κέντρο της Αθήνας «από βαθέως όρθρου συνωστίζονταν φουστανελοφόροι από την εξώπορτα μέχρι τα σκαλιά». Ηταν φυσικά ψηφοφόροι (ή δυνάμει ψηφοφόροι) οι οποίοι ζητούσαν κάποιο ρουσφέτι - από μια πρόσληψη, μέχρι μετάθεση ή σύνταξη. Ο αντιπολιτευόμενος Τύπος, αλλά και οι πολιτικοί του αντίπαλοι του επετίθεντο με μένος. Κατηγορούμενος κάποτε για σπατάλη δημοσίου χρήματος, είπε επί λέξει από το βήμα της Βουλής «Ηγαπητοί, οι Ελληναράδες μού τα φάγανε!», μια φράση που τον καθιέρωσε ως... πρόδρομο του Θεόδωρου Πάγκαλου.

H Ιστορία κάνει μεν κύκλους, οι άνθρωποι όμως δυστυχώς δεν μαθαίνουν πάντοτε από αυτήν...

Keywords
Τυχαία Θέματα