Ο Ερντογάν έχει αρχίσει «πολιτιστική τζιχάντ»!

Αναστάσιος: «Η απόφαση μας γυρίζει σε σκοτεινές εποχές». «Είναι πρόκληση» λέει ο μουφτής Κομοτηνής

«Πολιτιστική τζιχάντ» χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος την επιλογή Ερντογάν να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τέμενος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1. Μία δήλωση που θα συζητηθεί, αφού τον κ. Αναστάσιο εκτιμούν σχεδόν όλοι οι θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες και σέβονται το πολυσχιδές και σημαντικό πνευματικό και κοινωνικό έργο του.

Συγκεκριμένα, ο

μακαριότατος ανέφερε ότι η απόφαση αυτή είναι ένα είδος πολιτιστικής επίθεσης, τύπου τζιχάντ, ενώ σχολίασε: «Τα τελευταία χρόνια όλοι οι σοβαροί, τόσο χριστιανοί όσο και μουσουλμάνοι, καταδικάζουν κάθε μορφή ιερού πολέμου, τζιχάντ. Υπάρχει μια ισλαμική ευαισθησία μέχρι τώρα που έχει σεβαστεί την ομορφιά της Αγίας Σοφίας. Ο άκριτος φανατισμός, όμως, ζητεί να εκμεταλλευτεί, να κλέψει το κάλλος του πιο ωραίου ναού της αδιαίρετης χριστιανοσύνης».

«Η απόφαση αυτή μας γυρίζει πίσω σε σκοτεινές ιστορικές πτυχές και πραγματικά έχει δημιουργήσει μια πραγματική απορία και αγανάκτηση, ότι μια χώρα σαν την Τουρκία που επιθυμεί να είναι στην πρωτοπορία διαλέγει έναν ρόλο καθυστερημένης πολιτιστικής οπισθοφυλακής» ανέφερε ο σεπτός προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αλβανίας.

Στο μεταξύ, ηχηρό ράπισμα στην προκλητικότητα του Ερντογάν δίνει η τοποθέτηση του μουφτή της Κομοτηνής δρος Χαλίλ Τιχάντ, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση μετατροπής σε τζαμί λανθασμένη και προκλητική.

Μιλώντας στον Flash 99.4 ο θρησκευτικός ηγέτης των μουσουλμάνων τόνισε ότι το μνημείο είναι χριστιανικός ναός που εξυπηρέτησε τους χριστιανούς για περισσότερα από 1.000 έτη. Συμπλήρωσε, επίσης, ο μουφτής ότι «αυτή η απόφαση δεν μας φέρνει τίποτε άλλο, εκτός από μίσος, μια προκλητική απόφαση».

Keywords
Τυχαία Θέματα