Ο Ερντογάν άρχισε την εθνοκάθαρση

Ο Ερντογάν άρχισε την εθνοκάθαρση10.10.2019Ειδήσεις

Ξεκίνησε χθες τη νύχτα η χερσαία επίθεση στη Συρία. Τουλάχιστον 11 οι νεκροί, μεταξύ των οποίων 8 άμαχοι

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Με μια ανάρτηση στο twitter o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι άρχισε η πολυαναμενόμενη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία εναντίον της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας, Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). «Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και ο Συριακός Εθνικός Στρατός

(Σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Άγκυρα) άρχισαν την επιχείρηση “Πηγή Ειρήνης” στη βόρεια Συρία» ενημέρωσε ο Ερντογάν, αποδεικνύοντας -με την ονομασία που επέλεξε- πως το... χιούμορ του δεν στέρεψε στην επιχείρηση «Κλάδος Ελιάς». 

Μετά τους καταιγιστικούς βομβαρδισμούς, ξεκίνησε η χερσαία επίθεση των Τούρκων. Οι Κούρδοι και οι σύμμαχοί τους των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων συγκρούστηκαν σφοδρά με τον τουρκικό στρατό κατά μήκος των συνόρων. Μόνο κατά την εκκίνηση των εχθροπραξιών 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων 8 άμαχοι.

Το μέτωπο που έχει ανοίξει σε πρώτη φάση η Τουρκία έχει εύρος 120 χλμ., μεταξύ των πόλεων Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Αϊν, ενώ η ζώνη ασφαλείας που θέλει να δημιουργήσει η Αγκυρα έχει βάθος 32 χιλιομέτρων.

Πάντως, την ίδια ώρα που πανικός και όλεθρος επικρατούσαν στην περιοχή την οποία βομβαρδίζουν οι Τούρκοι, οι σύμμαχοί τους στη βόρεια Συρία έκαναν σαφές πως δεν θα επιδείξουν κανένα έλεος έναντι των Κούρδων μαχητών. «Πλήξτε τους με σιδηρά πυγμή, κάντε τους να γευτούν την κόλαση των πυρών σας» κάλεσε τους μαχητές του σε μια ανακοίνωση ο Εθνικός Στρατός, ο συνασπισμός ένοπλων οργανώσεων, τον οποίο χρηματοδοτεί και εκπαιδεύει η Αγκυρα.

Από το στρατόπεδο της αντιμαχόμενης πλευράς οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, γνωστοποίησαν ότι οι βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει «τεράστιο πανικό μεταξύ των πολιτών», καθώς οι Τούρκοι πλήττουν, εκτός από στρατιωτικές θέσεις, και κατοικημένες περιοχές. Κρατικά ΜΜΕ της Συρίας και ένας αξιωματούχος των Κούρδων έκαναν γνωστό ότι τα αεροπορικά πλήγματα στοχοθέτησαν την πόλη Ρας αλ Αϊν, στη βορειοανατολική Συρία.

Όπως έγινε γνωστό, τουλάχιστον δύο πολίτες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δύο τραυματίστηκαν εχθές σε χωριό στα δυτικά περίχωρα της Ρας αλ Αϊν. Συνολικά, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, ο αριθμός των νεκρών από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς ανέρχεται σε εφτά και των τραυματιών σε 16. Οι κάτοικοι της συνοριακής πόλης Τελ Αμπιάντ, πάντως, ξεκίνησαν χθες να την εγκαταλείπουν μαζικά. Δημοσιογράφος του Reuters κατέγραψε τη φυγή των ντόπιων, είτε με οχήματα είτε ακόμα και πεζή, που έπαιρναν μαζί τους μόνο ελάχιστα από τα προσωπικά αντικείμενά τους.

Ο ασκών χρέη προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο πρεσβευτής της Νότιας Αφρικής Τζέρι Μάθιους Ματζίλα, απηύθυνε -μάταια- έκκληση στην Τουρκία να «λυπηθεί τους αμάχους». Οι Σύροι φαίνεται ότι απάντησαν με ρίψη έξι ρουκετών, οι οποίες ερρίφθησαν από το Καμισλί της βορειοανατολικής Συρίας, στο κέντρο της τουρκικής συνοριακής πόλης Νουσαϊμπίν, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Keywords
Τυχαία Θέματα