Ντράγκι: Yπό προϋποθέσεις η ένταξη της Ελλάδας στο QE

Ντράγκι: Yπό προϋποθέσεις η ένταξη της Ελλάδας στο QE10.07.2018Διεθνής Οικονομία

Από την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (DSA) που θα συντάξουν οι τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα εξαρτηθεί η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), όπως αποσαφήνισε χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Παράλληλα,

τόνισε ότι το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας μετά το τρίτο Μνημόνιο δεν εγγυάται ότι θα διατηρηθεί το waiver, δηλαδή η κατ' εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ ως ενέχυρων για την παροχή (φθηνής) ρευστότητας προς τις εγχώριες τράπεζες.

Στη διάρκεια ακρόασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο κ. Ντράγκι άφησε ανοιχτό παράθυρο για την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι θετική η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους της ΕΚΤ. Η ανάλυση θα συνταχθεί αφού η συμφωνία του τελευταίου Eurogroup εγκριθεί από τα κοινοβούλια της ευρωζώνης και αφού ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) πιστοποιήσει (την προσεχή Παρασκευή) την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επισήμανε ότι «η Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί στο QE μετά το τέλος του προγράμματος μόνο αν έχει waiver. Ωστόσο, η τρέχουσα μεταμνημονιακή ενισχυμένη εποπτεία δεν εγγυάται την ύπαρξη waiver».

Συνεπώς, η διατήρηση του waiver μετά την εκπνοή του τρίτου Μνημονίου είναι μεν εφικτή, όπως επισήμανε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην τελευταία έκθεσή του, αλλά φαίνεται ότι θα είναι δύσκολη.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ντράγκι, Yπό ϋποθέσεις, Ελλάδας,ntragki, Ypo ypotheseis, elladas