Ντέρμπι με συμμετοχή ρεκόρ – Η ώρα της αλήθειας για Τραμπ – Μπάιντεν έφτασε

Φαβορί στις δημοσκοπήσεις ο 77χρονος Τζο Μπάιντεν, ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα ελπίζει ότι αυτήν τη φορά θα καταφέρει να μετακομίσει στον Λευκό Οίκο, στην τρίτη προσπάθειά του.

Από την άλλη, ο επικοινωνιακά προικισμένος -ιδίως όταν απευθύνεται από το βήμα- 74χρονος Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διεξήγαγε μια επιθετική προεκλογική εκστρατεία, δεν πιστεύει τις δημοσκοπήσεις και δηλώνει

ότι θα κάνει ξανά την έκπληξη, όπως το 2016. Η ώρα της αλήθειας έφτασε και για τους δύο χθες στις 06.00 τοπική ώρα, όταν άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα στη Νέα Υόρκη -και ορισμένα από τα εκλογικά τμήματα σε Νιου Τζέρσεϊ, Κονέκτικατ, Μέιν και Βιρτζίνια. Ο Ρεπουμπλικάνος επιχειρηματίας, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις τοποθετούν πίσω από τον Δημοκρατικό αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν, εκτίμησε πως «τα απίστευτα πλήθη» που παρέστησαν στις συγκεντρώσεις του θα «μεταφραστούν» σε ψήφους υπέρ του και θα κάνουν την έκπληξη, όπως το 2016.

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του στο δίκτυο Fox, και συγκεκριμένα από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), άρχισαν να κλείνουν οι πρώτες κάλπες και στη συνέχεια -λόγω διαφοράς ώρας στην αμερικανική ήπειρο- έκλειναν και οι υπόλοιπες ως τις 7 το πρωί. Σε κρίσιμες πολιτείες -όπως η Φλόριντα- οι κάλπες αναμενόταν να κλείσουν στις 02.00, ενώ μετά τις 03.00 θα έκλειναν κρίσιμα εκλογικά κέντρα σε 20 πολιτείες. Οι τελευταίες κάλπες -αυτές στη βορειοδυτική πολιτεία της Αλάσκας- υπολογίζεται ότι θα κλείσουν στις 7 τα χαράματα της Τετάρτης, ώρα Ελλάδας. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, σε κάθε πολιτεία που θα έκλειναν οι κάλπες θα ανακοινώνονταν τα exit polls, εάν φυσικά δεν προέκυπτε κάποιο πρόβλημα, ενώ λίγες ώρες αργότερα, περίπου στις 11.00 ώρα Ελλάδας σήμερα, αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί με ασφάλεια ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου.

Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή στις φετινές προεδρικές εκλογές θεωρείται βέβαιο πως θα είναι αυξημένη, σε ιστορικό μάλιστα επίπεδο, καθώς περισσότεροι από 102.000.000 ψηφοφόροι είχαν ψηφίσει εκ των προτέρων -διά ζώσης ή δι’ αλληλογραφίας-, ήτοι ποσοστό μεγαλύτερο από το 70% του συνολικού αριθμού των ψηφοφόρων που ψήφισαν στις εκλογές του 2016.

Όπως σε κάθε αναμέτρηση-ντέρμπι, το ενδιαφέρον των αναλυτών είχε στραφεί φυσικά στις λεγόμενες μεταβαλλόμενες πολιτείες (αυτές στις οποίες οι πολίτες δεν έχουν κάποια σταθερή κομματική προτίμηση) και στις αμφίρροπες, οι οποίες μπορεί να περάσουν από το ένα κόμμα στο άλλο, δίνοντας στην ουσία στον εκλεκτό τους τα κλειδιά του Λευκού Οίκου.

Keywords
Τυχαία Θέματα