Νόμος είναι το...δίκαιο της τράπεζας

Νόμος είναι το...δίκαιο της τράπεζας01.03.2019Οικονομία

Πανωλεθρία! Παγίδες και κενά στη ρύθμιση για την πρώτη κατοικία

Οι δανειολήπτες που δεν έλαβαν δικάσιμο θα υπαχθούν στο νέο καθεστώς. Ερχεται «καταιγίδα» πλειστηριασμών

Χιλιάδες ιδιοκτήτες στον αέρα

Η Θέση μας: Ο Γεωργιάδης τούς εκθέτει

Διαβάστε επίσης:

►Πρωτοφανές! Ο Σκάι έδειξε ψεύτικο πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας» για να κρύψει το θέμα Γεωργιάδη►Το μυστικό στρατηγείο της Καλλιρρόης και οι ανοησίες στελεχών της
ΝΔ που... δικαιολογούν την παιδεραστία►Ντροπή Μακρόν! Καταργεί τη «μαμά» και τον «μπαμπά»►Δημόσιοι υπάλληλοι με μετάταξη στο τζαμί!►Στο... περίμενε το σχέδιο για τις 120 δόσεις

Ο νέος νόμος Κατσέλη δίνει τα κλειδιά... στις τράπεζες

Οι επτά παγίδες που κρύβει το επαχθές θεσμικό πλαίσιο. Πολλά σπίτια στο σφυρί, παρά τις προσφυγές των δανειοληπτών

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Σ ρωμένο με «παγίδες» που αφήνουν εκτός ρύθμισης «κόκκινους» δανειολήπτες είναι το νέο και επαχθές θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς!

Καταρχάς, 20.000 δανειολήπτες που δεν έχουν λάβει δικάσιμο για να ενταχθούν στον υφιστάμενο νόμο Κατσέλη (τυπικά έληξε χθες) φαίνεται ότι τελικά θα αξιολογηθούν από τις τράπεζες με το νέο, πιο σκληρό καθεστώς. Επίσης, όσοι δανειολήπτες δεν πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο νέο καθεστώς δεν θα προστατεύονται πια από πλειστηριασμό ακόμα και αν προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Ας δούμε αναλυτικά τις παγίδες του υπό διαμόρφωση νέου νόμου προστασίας της πρώτης κατοικίας:

• Η επιδότηση της δόσης θα υπολογίζεται βάσει αλγορίθμου αυτόματα, με την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και όχι δικαστικά. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δικαίωμα επιδότησης θα έχουν όσοι έχουν εισόδημα κάτω από τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαριστεί εάν πρόκειται για τα όρια που προβλέπει ο νόμος Κατσέλη, δηλαδή οι δαπάνες διαβίωσης της ΕΛ.ΣΤΑΤ. προσαυξημένες κατά 70%.
• Η επιδότηση δεν θα δίνεται στον δανειολήπτη, αλλά θα πιστώνεται απευθείας κάθε μήνα στον λογαριασμό εξυπηρέτησης του δανείου.
• Σε περίπτωση που είτε ο δανειολήπτης είτε το Δημόσιο δεν πληρώσει το μερίδιό του για εννέα μήνες, η ρύθμιση θα παύει να ισχύει.
• Οσοι απορρίπτονται από την πλατφόρμα διατηρούν το δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη, όμως δεν θα έχουν προστασία έως τη δίκη, όπως συνέβαινε έως τώρα.
• Οσοι έχουν πάρει κατασχετήριο για το ακίνητό τους χάνουν το δικαίωμα ανακοπής της διαδικασίας πλειστηριασμού με απλή αίτηση δικαστικής προστασίας, όπως συνέβαινε έως τώρα.
• Η εκτίμηση της αξίας του ακινήτου θα γίνεται πλέον μόνο από πιστοποιημένο εκτιμητή και για τους δανειολήπτες.
• Για τον έλεγχο των στοιχείων των αιτουμένων προστασίας πέρα από την ψηφισμένη άρση του τραπεζικού απορρήτου, οι τράπεζες θα έχουν δυνατότητα ελέγχου και των φορολογικών δεδομένων, με άρση του φορολογικού απορρήτου.

Οσοι απορρίπτονται δικαστικά από το πλαίσιο Κατσέλη για τυπικούς λόγους, για παράδειγμα αιτήσεις από επαγγελματίες (απένταξη λόγω ιδιότητας), θα έχουν το δικαίωμα αίτησης υπαγωγής στο νέο πλαίσιο. Οι εκκρεμείς αιτήσεις του νόμου Κατσέλη, αν έχουν πάρει δικάσιμο, θα εξεταστούν από τις τράπεζες με βάση τα κριτήρια του νόμου Κατσέλη, με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών και την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων. «Κενό» φαίνεται να υπάρχει για τις περίπου 20.000 αιτήσεις που δεν έχουν λάβει δικάσιμο.

Στόχος είναι να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή ακόμα και σήμερα ή το αργότερο έως την Τρίτη. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι το νέο πλαίσιο θα ισχύει από σήμερα, ανεξάρτητα από τον χρόνο ψήφισής του.

Η προστασία κατοικίας για έναν χρόνο και οι τρεις προϋποθέσεις

Για έναν χρόνο θα ισχύσει το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που πρόκειται να διαδεχθεί τις σχετικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη, ενώ ειδικά για τους ανέργους και τους αναπήρους θα παρέχει κάλυψη για πέντε χρόνια.

Οι δανειολήπτες που θα πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής στο νέο πλαίσιο θα ρυθμίζουν το δάνειο σε βάθος χρόνου και με επιτόκιο (euribor τριμήνου + 2% περιθώριο). Η επιμήκυνση θα φτάνει έως και τα 25 χρόνια, εφόσον η ηλικία του δανειολήπτη ή του εγγυητή δεν ξεπερνά τα 80 έτη. Επίσης θα εφαρμόζεται «κούρεμα» για το ποσό δανείου που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Τα κριτήρια ένταξης των δανειοληπτών δεν άλλαξαν σε σχέση με όσα είχαν ανακοινωθεί τις προηγούμενες ημέρες:
• Το υπόλοιπο δανείου με προσημείωση πρώτης κατοικίας μπορεί να φτάνει έως τα 130.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των τόκων).
• Η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν πρέπει να ξεπερνά τα 250.000 ευρώ.
• Το εισόδημα του δανειολήπτη πρέπει να μην υπερβαίνει τα 12.500 ευρώ για τους άγαμους ή τα 21.000 ευρώ για τους έγγαμους, προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, με ανώτατο όριο τα 36.000 ευρώ.

Το νέο πλαίσιο καλύπτει δανειολήπτες που πληρούν και τις τρεις παραπάνω προϋποθέσεις και το δάνειό τους βρισκόταν σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών στις 31/12/2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα