Νέο στοίχημα με την πρώτη κατοικία

Νέο στοίχημα με την πρώτη κατοικία06.11.2019Οικονομία

Με τις προωθούμενες βελτιώσεις στη ρύθμιση ποντάρουν τώρα να αυξηθούν οι αιτήσεις ένταξης στο καθεστώς προστασίας

Από τον
Β. Παπακωνσταντόπουλο

Με εξαιρετικά αργό ρυθμό εξακολουθεί να κυλάει η διαδικασία ένταξης στο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας. Μόλις 10 δανειολήπτες έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία, ενώ οι τράπεζες έχουν καταθέσει άλλες 46 προτάσεις ρύθμισης.

Συνολικά, έχουν εισέλθει στην ηλεκτρονική

πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 44.446 χρήστες, έχουν αρχίσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 29.895 χρήστες, ενώ έχουν υποβληθεί 267 αιτήσεις και έχουν διαβιβαστεί στις τράπεζες.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους μετά και την ολοκλήρωση της 18ης εβδομάδας λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την ένταξη στο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας και την ευνοϊκή ρύθμιση και επιδότηση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, με υποθήκη στην κύρια κατοικία. Τα στοιχεία, που αφορούν την περίοδο από 1ης Ιουλίου έως τις 3 Νοεμβρίου, προφανώς προβληματίζουν την κυβέρνηση, γι' αυτό ανακοίνωσε ορισμένες αλλαγές για τη βελτίωση της ρύθμισης.

Η αμοιβή δικηγόρου

Στο πλαίσιο των παραπάνω αλλαγών εντάσσεται και η ανάληψη της αμοιβής του δικηγόρου από τις τράπεζες. Σε σύσκεψη των υπουργών Ανάπτυξης και Οικονομικών Αδωνη Γεωργιάδη και Χρήστου Σταϊκούρα με τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσό υπογραμμίστηκε ότι στην τροποποίηση του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας υπάρχει συμφωνία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, εφόσον ο αιτούμενος προστασία δανειολήπτης κάνει χρήση δικηγόρου, οι τράπεζες να χρηματοδοτούν τον δικηγόρο, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να εξασφαλίσει ο δανειολήπτης την προστασία της κατοικίας του.

Με την τροποποίηση του νόμου επιτρέπεται πλέον να υποβάλουν αίτηση για να προστατέψουν την κύρια κατοικία τους και όσοι διαμένουν σε μισθωμένο ή παραχωρημένο ακίνητο, εκτός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία τους.

Αφορά κυρίως όσους διαμένουν σε άλλη πόλη λόγω της εργασίας τους, π.χ. Σώματα Ασφαλείας, γιατροί και εκπαιδευτικοί. Σε περιπτώσεις που υπάρχουν περισσότεροι του ενός ιδιοκτήτες δίνεται η δυνατότητα προστασίας ολόκληρης της κατοικίας με αίτηση μόνο του ενός συνιδιοκτήτη.

Διευκολύνονται έτσι συγγενείς, διαζευγμένα ζευγάρια κ.λπ. Εάν ένας εκ των συγκυριών δεν υποβάλει αίτηση -είτε γιατί δεν είναι επιλέξιμος είτε για οποιαδήποτε άλλη αιτία-, ο αιτών και πάλι θα δύναται να προστατεύσει το σύνολο της κύριας κατοικίας, λαμβάνοντας ρύθμιση επί του συνόλου αυτής.

Keywords
Τυχαία Θέματα