Μοναδικό «καταφύγιο» το ΔΝΤ, παρά την ανάκαμψη της λίρας

Μοναδικό «καταφύγιο» το ΔΝΤ, παρά την ανάκαμψη της λίρας16.08.2018Ειδήσεις

Τα πάνω της πήρε χθες ελαφρώς η τουρκική λίρα, ανακάμπτοντας από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο στο οποίο κατρακυλούσε τις τελευταίες εβδομάδες...

...χάρη στα μέτρα ρευστότητας της κεντρικής τράπεζας και τα νέα για τη σχεδιαζόμενη τηλεδιάσκεψη, κατά την οποία ο υπουργός Οικονομικών

θα επιχειρούσε να καθησυχάσει τους επενδυτές.

Ο εφησυχασμός των αγορών, βέβαια, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, σχετίζεται και με την απόφαση των τουρκικών Αρχών να απελευθερώσουν τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς, εξέλιξη που προκάλεσε αισιοδοξία στην Ευρώπη για βελτίωση των σχέσεων με την Αγκυρα. Παρά την πρόσκαιρη αισιοδοξία, τουρκικά επιχειρηματικά λόμπι ανακοίνωναν χθες πως χρειάζεται μια αυστηρότερη νομισματική πολιτική για να σταθεροποιηθεί η τουρκική λίρα και ότι οι αμερικανοτουρκικές διενέξεις θα πρέπει να επιλυθούν μέσω της διπλωματίας.

Την ίδια ώρα η Deutsche Welle σε δημοσίευμά της αποτύπωνε την δύσκολη οικονομική συγκυρία για τον Ταγίπ Ερντογάν και την Τουρκία, με τον επικεφαλής οικονομολόγο της γερμανικής Commerzbank Γεργκ Κρέμερ να δηλώνει πως ο Τούρκος πρόεδρος «αρνείται την πραγματικότητα» και να εκτιμά πως μόνη λύση μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις φαίνεται να είναι η επιβολή ελέγχου κεφαλαίων (capital controls).

Την άποψη του Κρέμερ φαίνεται να συμμερίζεται και ο Μαρσέλ Φράτσερ, επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, ο οποίος μιλώντας στην εφημερίδα «Passauer Neue Presse» έκρινε πως «το ΔΝΤ είναι το καταφύγιο της ύστατης προσφυγής για την Τουρκία».

Keywords
Τυχαία Θέματα