Μήνυμα στην Τουρκία από τις Ένοπλες Δυνάμεις! Έδειξαν πώς το «Γιαβούζ» μπορεί να γίνει «υποβρύχιο»!

Εντυπωσιακή άσκηση-μήνυμα προς την Τουρκία. Προσομοίωση βύθισης πλοίου με βολές από αέρα, θάλασσα και βυθό

Άσκηση προσομοίωσης βύθισης εχθρικού πλοίου πραγματοποίησαν χθες οι Ένοπλες Δυνάμεις νοτίως της Καρπάθου, στέλνοντας το μήνυμα ότι βρίσκονται σε όλο το Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο έτοιμες να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Οι εικόνες και τα βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το ΓΕΕΘΑ

και προέρχονται από την τελική φάση της επιχειρησιακής εκπαίδευσης πλοίων επιφανείας, υποβρυχίων, αεροσκαφών και ελικοπτέρων είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Η άσκηση που πραγματοποιήθηκε σε διεθνή ύδατα, νοτίως της Καρπάθου και διήρκεσε περίπου τρεις ώρες είναι σαφές ότι αποτελεί μήνυμα προς την Τουρκία, καθώς διεξήχθη σε μια περιοχή την οποία η Άγκυρα επιχειρεί να σφετεριστεί με το παράνομο και άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Οι βολές αφορούσαν εκτοξεύσεις κατευθυνόμενων βλημάτων από μονάδες επιφανείας και ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και τορπίλης μάχης από υποβρύχιο, κατά πραγματικού στόχου επιφανείας.

Συγκεκριμένα, εκτοξεύτηκε ένα κατευθυνόμενο βλήμα RIM-7 Sea Sparrow από τη φρεγάτα «Λήμνος», ένα κατευθυνόμενο βλήμα Hellfire από ελικόπτερο S-70B Aegean Hawk, δύο κατευθυνόμενα βλήματα Maverick από αεροσκάφη F-16 Block 52+ και μια τορπίλη SST-4 (μάχης) από το υποβρύχιο 214 «Πιπίνος».

Τις επιτυχημένες βολές παρακολούθησαν από τη φρεγάτα «Αιγαίον» ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης και ο αρχηγός Στόλου, αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης.

Στο μεταξύ σήμερα εντός της κυπριακής ΑΟΖ και συγκεκριμένα στην περιοχή όπου κάνει έρευνες το τουρκικό πλοίο «Γιαβούζ» θα πετάξει με ελικόπτερο ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση που δημιουργεί η Τουρκία με την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα συνοδεύεται από τον Κύπριο υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα