Μέτρα θολά, επικοινωνιακά και δυσνόητα

Μέτρα θολά, επικοινωνιακά και δυσνόητα31.03.2020Άρθρα

■ Η κυβέρνηση, αντί να δώσει καθαρές λύσεις, μπερδεύει τον κόσμο
■ Αλαλούμ με το δώρο, μέρος του οποίου θα καταβάλει το Δημόσιο
■ Παράταση 10 ημερών για να δηλωθούν οι εργαζόμενοι σε αναστολή. Πότε θα πληρωθούν;
■ «Ζήσε Μάη μου» για τα 800 ευρώ στους επιστήμονες

Η Θέση μας: Ο θάνατος ενός συμβόλου

Ρεπορτάζ Στέλιος Κράλογλου

Με τα ήδη ταλαιπωρημένα νεύρα και την αγωνία των πολιτών παίζει η κυβέρνηση με τον ελλιπή και αποσπασματικό τρόπο που διαχειρίζεται επικοινωνιακά τις ανακοινώσεις των

οικονομικών μέτρων στήριξης απέναντι στον κορονοϊό.

Μέσα στο όργιο φημών και παραπληροφόρησης, κυβερνητικοί παράγοντες (που ασχολούνται με το πολιτικό προφίλ της κυβέρνησης) καλλιεργούν υπέρογκες προσδοκίες για το ύψος των μέτρων που θα ανακοινωθούν. Την επόμενη ημέρα, όμως, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προσγειώνει τους πάντες στην πικρή αλήθεια των αριθμών.

Πρόσφατο παράδειγμα οι κυβερνητικές διαρροές περί ενός νέου πακέτου μέτρων, ύψους 15 δισ. ευρώ, που θα ανακοινωνόταν για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Οι πληροφορίες τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν, γιατί αυτοί που έκαναν τη «σούμα» των 15 δισ. ευρώ έμπλεξαν τις εκταμιεύσεις του Προϋπολογισμού με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, ενώ «πάντρευαν» τα παλιά με τα νέα μέτρα. Ετσι «ανεβάζαν» το πακέτο σε ψηλότερα επίπεδα για να ωραιοποιήσουν το έργο της κυβέρνησης. 

Χθες ο έχων τα κλειδιά του ταμείου, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μίλησε για παρεμβάσεις 6,8 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας ουσιαστικά ένα «ρεκτιφιέ» στα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Δηλαδή διευρύνθηκε ο αριθμός των επιχειρήσεων που μπορούν (μαζί με τους εργαζομένους τους) να ενταχτούν στα μέτρα, δόθηκαν κρατική αρωγή για να χρηματοδοτηθεί το δώρο του Πάσχα και κάποιες διευκρινίσεις για τα επιδοτούμενα δάνεια και τις επιχορηγήσεις των επιχειρήσεων (τα υπόλοιπα 8 δισ. του προγράμματος, που αποτελούν συγχρηματοδότηση με κοινοτικά κονδύλια). Οπως γίνεται αντιληπτό, οι ανακοινώσεις αυτές απέχουν πολύ από το ολιστικό πακέτο για την οικονομία που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση. 

Ομως, και στις ανακοινώσεις που έγιναν υπάρχουν πολλά κενά:

• Οι νέοι επαγγελματικοί κλάδοι που θα ενταχθούν τον Απρίλιο στους προστατευόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (σχετικό ρεπορτάζ σελ. 12) δεν δικαιούνται και το σύνολο των πακέτων μέτρων. Κάποιοι δικαιούνται όλες τις αναστολές φόρων εισφορών και πληρωμών. Σε ορισμένους ισχύει μόνο η έκπτωση 25%, εάν πληρώσουν τους φόρους και τις εισφορές εμπρόθεσμα, και για άλλους προβλέπεται μόνο η χρηματική ενίσχυση των εργαζομένων με 800 ευρώ. 

• Δεν δόθηκε καμιά διευκρίνιση για το πώς θα δικαιολογήσουν οι πολίτες -σήμερα- στην Εφορία και τις τράπεζες κ.ά. ότι είναι δικαιούχοι των μέτρων και για τον λόγο αυτό δεν πρέπει θα πληρώσουν την τρέχουσα δόση. Η ένταξή τους στα μέτρα είναι ακόμα σε εξέλιξη, αλλά η προθεσμία πληρωμών λήγει σήμερα. 

• Δόθηκε παράταση έως τις 10 Απριλίου στις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους για να ενταχθούν στο σύστημα Εργάνη. Ενδεχομένως θα παραταθεί και η καταβολή της χρηματικής ενίσχυσης στους εργαζομένους.

Γενναίο πακέτο στή ριξης, αλλά με ήξεις αφήξεις...

Με καθυστέρηση ενός μήνα το οικονομικό επιτελείο πραγματοποιεί αυτό που είχε προτείνει ως λύση η «δημοκρατία» από την πρώτη ημέρα της κρίσης του κορονοϊού! Να εντάξει την πλειονότητα των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στα μέτρα στήριξης απέναντι στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν χθες οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών Εργασίας και Ανάπτυξης: Επεκτείνεται, σε πολύ περισσότερους μισθωτούς, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ. Συνολικά, μπορούν να τη λάβουν 1.700.000 εργαζόμενοι, που καλύπτουν το 81% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. 

Παράλληλα, καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές τους, επί του ονομαστικού τους μισθού, για 45 ημέρες. Στους εργαζομένους αυτούς παρέχεται, μεταξύ άλλων, αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς την Εφορία για 4 μήνες, με δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Καλύπτονται όλοι οι μισθωτοί σε σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

Επεκτείνεται, σε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις, η λήψη μέτρων για την προστασία τους και τη διαφύλαξη των θέσεων απασχόλησης. Συνολικά, καλύπτονται, με διαφορετικά σχήματα, περίπου 800.000 επιχειρήσεις, που συνιστούν το 76% του συνόλου των νομικών προσώπων.

Προϋποθέσεις

Προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Για τις επιχειρήσεις που δεν είχε προβλεφθεί η ένταξή τους σε πλαίσιο ρυθμίσεων μέχρι σήμερα, η προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τον Απρίλιο είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, από τη χρονική στιγμή ολοκλήρωσης των σημερινών ανακοινώσεων.Καλύπτονται, επιπλέον, με διαφορετικά σχήματα, 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που συνιστούν το 75% του συνόλου. Θεσπίζεται το χρηματοδοτικό σχήμα της «επιστρεπτέας προκαταβολής» (κρατικά δάνεια) για την περαιτέρω στήριξη μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται σε όλο το εύρος της οικονομίας και πλήττονται από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Το συνολικό ύψος του χρηματοδοτικού σχήματος είναι 1 δισ. ευρώ. Η ενίσχυση χορηγείται προς τις επιχειρήσεις απευθείας από το κράτος, στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού συστήματος της φορολογικής διοίκησης (TAXIS). Το ύψος της ενίσχυσης προς την κάθε επιχείρηση θα προσδιορίζεται -τυποποιημένα- με βάση τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης, λαμβάνοντας υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά της. 

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν το σχήμα του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myBusinessSupport) κατά την περίοδο 2 έως 10 Απριλίου 2020. 

Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων, σε συνέχεια στενής συνεργασίας με τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα διευκολύνουν την πληρωμή δόσεων των ενήμερων δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση, όπως αυτές οι κατηγορίες πολιτών παρουσιάζονται στην ολοκληρωμένη μορφή τους σήμερα.

«Ζήσε Μάη μου» και για το επίδομα των 800 ευρώ στα επιστημονικά επαγγέλματα

Προσθήκες, μερικές βελτιώσεις αλλά και ασάφειες, υποσχέσεις ελπίδας σε 800.000 μη μισθωτούς και τα πρώτα γραφειοκρατικού χαρακτήρα προβλήματα περιλαμβάνει η νέα δέσμη μέτρων για τους εργαζομένους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που ανακοίνωσε, χθες, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι μέχρι χθες το πρωί είχαν υποβληθεί δηλώσεις για την αναστολή 410.705 συμβάσεων από 295.246 επιχειρήσεις. Μετά την παράταση που δόθηκε έως και τις 10 Απριλίου (αντί της 31ης Μαρτίου, όπως αρχικά είχε οριστεί) στη διαδικασία υποβολής δηλώσεων από τους εργοδότες που έχουν αναστείλει τη λειτουργία λόγω κρατικής εντολής, οι δηλώσεις θα φτάσουν να αφορούν έως 1.700.000 μισθωτούς.

Οι μισθωτοί μπορούν από αύριο, Τετάρτη 1η Απριλίου, να υποβάλουν αιτήσεις για το «800άρι» (ανάλογα με τον τελευταίο αριθμό των ΑΦΜ) στη διαδικτυακή πλατφόρμα (supportemployees.yeka.gr). Ειδικά οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει με κρατική εντολή θα δικαιούνται και τη μείωση κατά 40% του μισθώματος της α’ κατοικίας εφόσον την ενοικιάζουν. Επίσης, από χθες υπάρχει στο σύστημα Εργάνη μια νέα φόρμα υποβολής με «ΚΑΔ δευτερογενούς δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα για το 2018, ώστε και αυτές οι επιχειρήσεις, ανάλογα με το αν έκλεισαν με κρατική εντολή ή πλήττονται, καθώς και οι εργαζόμενοί τους να έχουν τα αντίστοιχα ευεργετήματα». 

Παράλληλα, το Εντυπο Εργοδοτών εμπλουτίστηκε με τις ειδικές κατηγορίες ΚΑΔ για «shop in a shop» και «επιχειρήσεις έκδοσης πρωτογενούς ψηφιακού περιεχομένου».

Οι αλλαγές αυτές επιφέρουν και την πρώτη ταλαιπωρία για τους εργοδότες. Οσοι ήδη έχουν υποβάλει δήλωση με βάση τον κύριο ΚΑΔ, αλλά βάσει της δευτερεύουσας δραστηριότητας οι επιχειρήσεις τους εντάσσονται σε αυτές που δεν λειτουργούν με κρατική εντολή, πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση αναστολής συμβάσεων! Ωστόσο, δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν ξανά τον πίνακα εργαζομένων.

Επίσης, όσον αφορά τα νέα μέτρα, ο υπουργός Εργασίας έκανε γνωστά τα εξής:

1 Αποζημίωση ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων: Από τις 6 Απριλίου όσοι έχουν μέχρι πέντε εργαζομένους - δικαιούχους των 800 ευρώ θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο μέτρο στήριξης.

2 Ενίσχυση μέσω... τηλεκατάρτισης: Παρά τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση θα δώσει με «voucher», μέσω προγράμματος τηλεκατάρτισης, σε οικονομολόγους/λογιστές, μηχανικούς, δικηγόρους, ανεξάρτητους επαγγελματίες, γιατρούς, εκπαιδευτικούς και ερευνητές, 600 ευρώ για τον Απρίλιο (400 ευρώ από τα μέσα και τα υπόλοιπα στο τέλος του μήνα).

3 Υπόσχεση για το «800άρι»: Εάν συνεχιστεί η κρίση, τον Μάιο θα... τους χορηγηθεί και η ενίσχυση των 800 ευρώ.

4 Ασφαλιστικές εισφορές: Παρέχεται μείωση 25% στις εισφορές ελ. επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων Φεβρουαρίου και Μαρτίου, σε όσους τις καταβάλουν εμπρόθεσμα. Ειδάλλως, θα μπορούν να τις πληρώσουν από την 1η Σεπτεμβρίου. Ταυτόχρονα, μετατοπίζεται για τις 10 Απριλίου η ημερομηνία καταβολής των μέχρι 31 Μαρτίου εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών.

Ν. Χατζητσάκος

Keywords
Τυχαία Θέματα