Μειώστε τον ΕΝΦΙΑ από το... σπίτι σας

Μειώστε τον ΕΝΦΙΑ από το... σπίτι σας14.08.2018Άρθρα

Χρηστικές οδηγίες: Πώς θα διορθώσετε λάθη και παραλείψεις στο Ε9

Προλάβετε προτού σας αποσταλεί φουσκωμένο χαράτσι

Η Θέση μας: ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ

Διαβάστε επίσης:

►Με δώρα πάει στην Αγκυρα ο Σ. Λαβρόφ!►Η Τουρκία στον γκρεμό με... κομμένα τα φρένα!►Ποιοι θα φοιτούν
στα δωρεάν μεταπτυχιακά►Καταγγελίες-σοκ: Ανοχύρωτες πόλεις στον ιό του Δυτικού Νείλου►Τα κλειδιά του Αγίου Ορους στον «εκλεκτό» του Ιερωνύμου►Τι κερδίζουν με την κάρτα της ανεργίας►«Ξορκίζουν» τις ευθύνες εξαγγέλλοντας κατεδαφίσεις►Μητέρα της Ορθοδοξίας και του ελληνικού έθνους

Μειώστε τώρα τον ΕΝΦΙΑ και από το... σπίτι σας!

Ποια τα λάθη των φορολογουμένων. Πώς θα απαλλαγείτε από τα «βαριά» εκκαθαριστικά μέσω του TAXISnet

Η ώρα πληρωμής του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) πλησιάζει για περίπου 6.400.000 ιδιοκτήτες ακινήτων. Τα νέα εκκαθαριστικά του φόρου θα αναρτηθούν στο TAXISnet στα μέσα Σεπτεμβρίου και για πολλούς τα νέα θα είναι δυσάρεστα!

Από τα 3,1 δισ. ευρώ, όπου υπολογίζεται να ανέλθει ο «λογαριασμός» του ΕΝΦΙΑ, περίπου τα μισά θα πληρώσουν 2.800.000 φορολογούμενοι που θα επιβαρυνθούν με φόρο από 200-1.500 ευρώ καθένας για τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα «βαριά» εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ δεν οφείλονται μόνο στους συντελεστές φορολόγησης των ακινήτων που εφαρμόζονται, αλλά και σε λάθη ή παραλείψεις που έχουν γίνει από τους φορολογουμένους κατά την ηλεκτρονική συμπλήρωση του Ε9.
Οσοι διαπιστώσουν λάθη στην ακίνητη περιουσία, που μπορεί να ανεβάσουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε διορθώσεις μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr της ΑΑΔΕ. Ιδιαίτερα οι κληρονόμοι ή όσοι έκαναν αγορές και έχουν αλλαγές σε σχέση με πέρυσι θα πρέπει να εντοπίσουν έγκαιρα τυχόν ανακρίβειες και να τις διορθώσουν.

Τα συνηθέστερα λάθη εντοπίζονται στη δήλωση των στοιχείων για τα αγροτεμάχια, αλλά και τα αστικά ακίνητα. Οπως περιγράφει αρμόδιος παράγοντας, υπήρχε ιδιοκτήτης αγροτεμαχίου στο βουνό ο οποίος κατά λάθος είχε πατήσει την ένδειξη «Απόσταση από τη θάλασσα 0-100 μέτρα» και ο φόρος είχε «φουσκώσει».

Ενα άλλο λάθος, το οποίο συχνά κάνουν φορολογούμενοι, αφορά τον όροφο όπου βρίσκεται το διαμέρισμα, παράμετρος η οποία είναι ικανή να «φουσκώσει» σημαντικά τον φόρο, ενώ δεν λείπουν τα λάθη στη δήλωση βοηθητικών χώρων ως κύριων ή σε θέματα που αφορούν την ψιλή κυριότητα και την επικαρπία του ακινήτου.

Τα πιο συχνά λάθη στη συμπλήρωση του Ε9, που προκαλούν άδικες υπερχρεώσεις με σημαντικού ύψους επιπλέον ποσά ΕΝΦΙΑ, καθώς και οι οδηγίες για να διορθωθούν με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 έχουν αναλυτικά ως εξής:
• Οι βοηθητικοί χώροι καταχωρίζονται ως κύριοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Κλασική παγίδα αποτελεί η δήλωση των υπόγειων επιφανειών ακινήτου ως κύριου χώρου ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα με τον κύριο χώρο ενός καταστήματος.
• Το έτος γέννησης του επικαρπωτή. Το λάθος φαίνεται αθώο, αλλά κρύβει μεγαλύτερο φόρο. Θα πρέπει να δηλώνεται το σωστό έτος γέννησης του επικαρπωτή, καθώς από την ηλικία του εξαρτώνται το ποσοστό του φόρου του ακινήτου το οποίο θα χρεωθεί σε αυτόν και, αντίστοιχα, το ποσοστό του φόρου που θα χρεωθεί στον ψιλό κύριο. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του επικαρπωτή τόσο μεγαλύτερο μέρος του φόρου του ακινήτου χρεώνεται στον ψιλό κύριο.
• Επιφάνεια και όροφος: Η λανθασμένη καταγραφή της επιφάνειας, της ηλικίας του ακινήτου (ως έτος κατασκευής δηλώνεται το έτος έκδοσης της οικοδομής άδειας) και του ορόφου είναι πολύ συνηθισμένα. Εάν δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός ορόφου ή συμπληρώθηκε όροφος ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.
• Συνιδιοκτησία: Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%. Ετσι θα πρέπει να γραφτεί το ποσοστό συνιδιοκτησίας.
• Κτίσματα σε αγροτεμάχιο: Σε περίπτωση κατά την οποία έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο, αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου, θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία. Ιδιαίτερη προσοχή στην περίπτωση των αγροτεμαχίων χρειάζεται και η συμπλήρωση του κωδικού που περιγράφει την απόσταση από τη θάλασσα.

Σημειώνεται ότι, σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, αν τα λάθη ξεκινούν από δηλώσεις Ε9 παρελθόντων ετών (2014-2017), τότε θα πρέπει οι διορθώσεις να ξεκινήσουν από το πρώτο εκ των ετών αυτών, ώστε ο ΕΝΦΙΑ να μειωθεί αναδρομικά για τα συγκεκριμένα έτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα