Λάθος στις επιστροφές των συνταξιούχων

Λάθος στις επιστροφές των συνταξιούχων30.11.2017Άρθρα

Το Ενιαίο Δίκτυο κατήγγειλε ότι οι δικαιούχοι του Δημοσίου πήραν λιγότερα χρήματα

Μεγάλες διαφορές που ξεπερνούν τα 100 ευρώ. Το υπ. Εργασίας πετά το μπαλάκι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Η Θέση μας: Εχει «Ε9» το κράτος;

Διαβάστε επίσης:

►Οργή λαού εναντίον των πλειστηριασμών►Προϋποθέσεις για απόκτηση αυτονομίας στη θέρμανση►Σφοδρή κακοκαιρία σήμερα από τη δυτική Ελλάδα►Θυσία τα επιδόματα στην αξιολόγηση►Παγκόσμιο
βεληνεκές θανάτου στα χέρια του Κιμ Γιονγκ Ουν!►Θυσία τα επιδόματα στην αξιολόγηση

Διαπιστώθηκαν πολλές αποκλίσεις στις πιστώσεις ποσών που είχαν παράνομα κρατηθεί από τον ΕΟΠΥΥ

Από την
Αγγελική Μαρίνου

Αλαλούμ επικρατεί με την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών υπέρ ΕΟΠΥΥ, καθώς με τις πρώτες πληρωμές των συντάξεων Δεκεμβρίου χθες στους συνταξιούχους του Δημοσίου, του ΙΚΑ και του ΝΑΤ διαπιστώθηκαν αποκλίσεις στα ποσά που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων, ενώ υπήρξαν πολλοί που είδαν μηδενικές επιστροφές. Μικρότερα ποσά επιστροφών είδαν στα ΑΤΜ οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, καθώς, όπως κατήγγειλε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, οι ιθύνοντες ξέχασαν να υπολογίσουν δύο μνημονιακούς νόμους (τον 4024/11 και τον 4051/12), με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι του Δημοσίου να δουν στους λογαριασμούς τους μειωμένα ποσά επιστροφών.

Σύμφωνα με το παράδειγμα που έδωσε το ΕΝΔΙΣΥ, ο συνταξιούχος έπρεπε να λάβει επιστροφή 303,77 ευρώ και έλαβε τελικά 154,97 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του φόρου 22%). Παρόμοιες καταγγελίες έγιναν στη «δημοκρατία» από συνταξιούχους του Δημοσίου (ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστικής), οι οποίοι διαμαρτύρονταν ότι έλαβαν ποσά που υπολείπονται κατά πολύ από τις κλίμακες των επιστροφών που ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κατά τις εξαγγελίες του για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Θα διερευνηθούν

Για το θέμα της παράλειψης μνημονιακών περικοπών για τους πρώην ασφαλισμένους του Δημοσίου, πηγές του υπουργείου Εργασίας έριξαν το μπαλάκι των ευθυνών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τονίζοντας πως οι όποιες καταγγελίες θα διερευνηθούν άμεσα.
Υπενθυμίζεται πως στην εφάπαξ επιστροφή των διαφορών στις εισφορές υγείας 4,5 ετών δεν περιλαμβάνει τα ποσά που παρακρατήθηκαν παράνομα σε 200.000 συνταξιούχους του Δημοσίου από την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης, η οποία είχε κρατήσεις 4% υπέρ ΕΟΠΥΥ.

Στο μεταξύ, δεν επιστράφηκαν εισφορές υγείας και σε περίπου 110.000 συνταξιούχους όλων των Ταμείων που:
• υπέβαλαν αίτηση πριν από τις 12/5/2016 και συνταξιοδοτήθηκαν πρόσφατα, παίρνοντας οριστική σύνταξη και αναδρομικά. Για αυτές τις περιπτώσεις τα Ταμεία δεν έστειλαν έγκαιρα στην ΗΔΙΚΑ τα στοιχεία με τις επιστροφές που δικαιούνται.
• Είναι δικαιούχοι σύνταξης χηρείας (επιζών σύζυγος ή τέκνα) και πρέπει να υποβάλουν αίτηση στον ΕΦΚΑ για να τους επιστραφούν τα αναδρομικά.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, τα προβλήματα που προέκυψαν θα διορθωθούν άμεσα και η καταβολή των αναδρομικών θα γίνει στις 21-22 Δεκεμβρίου που πληρώνεται η σύνταξη Ιανουαρίου.
Αύριο θα γίνει η πληρωμή των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ για τον Δεκέμβριο, μαζί με τις επιστροφές εισφορών. Το κονδύλι που θα μοιραστεί με τις συντάξεις Δεκεμβρίου θα αγγίξει συνολικά τα 315.000.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα