Κύπρος: Υπολογίζουν έσοδα 9,5 δισ. δολάρια από το κοίτασμα «Αφροδίτη»

Κύπρος: Υπολογίζουν έσοδα 9,5 δισ. δολάρια από το κοίτασμα «Αφροδίτη»06.06.2019Ρεπορτάζ

Στα 9,5 δισ. δολάρια υπολογίζονται τα καθαρά κέρδη της Κυπριακής Δημοκρατίας από την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

Το ποσό αυτό προκύπτει από το νέο συμβόλαιο αναλογικού καταμερισμού εσόδων που συμφωνήθηκε μεταξύ Λευκωσίας και κοινοπραξίας Noble-Shell-Delek προκαταρκτικά και θα εκταμιευθεί σε βάθος

18 χρόνων.

Είναι, ωστόσο, μικρότερο κατά 850.000.000 ευρώ από το εν ισχύι σήμερα συμβόλαιο και αυτό γιατί οι εταιρίες έκριναν ότι είναι ασύμφορο για τη αξιοποίηση του κοιτάσματος, προκαλώντας ωστόσο ερωτήματα και δημιουργώντας προβληματισμούς για τις απαιτήσεις των πετρελαϊκών εταιριών.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», η συμφωνία και οι υπολογισμοί για τα πιθανά έσοδα των εταιριών και της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι προσαρμοσμένα στα οικονομικοτεχνικά δεδομένα της καταρχήν συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι εταιρίες με τους διαχειριστές του τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Ιντκου της Αιγύπτου.

Για την ακρίβεια, τα αναμενόμενα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας από την ανάπτυξη του κοιτάσματος βασίζονται σε σενάριο που προβλέπει ότι η τιμή του πετρελαίου brent κατά την περίοδο 2020-2022 θα είναι 70 δολάρια το βαρέλι, με μικρή αύξηση τα επόμενα χρόνια, σενάριο που εκτιμάται ως το επικρατέστερο από τους τεχνοκράτες και τους εξωτερικούς συμβούλους του κράτους.

Στο απαισιόδοξο σενάριο που η τιμή του brent είναι κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, το έργο της ανάπτυξης του κοιτάσματος «Αφροδίτη» κρίνεται ως μη βιώσιμο, ενώ σε περίπτωση που υπάρξουν μεγάλες αυξομειώσεις κατά την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη», ανάλογες αυξομειώσεις θα υπάρξουν και στην απόδοση της επένδυσης και για τα δύο μέρη.

Keywords
Τυχαία Θέματα