Κυνική γερμανική ομολογία για τον θάνατο της Ελλάδας μέσω των Μνημονίων

Κυνική γερμανική ομολογία για τον θάνατο της Ελλάδας μέσω των Μνημονίων13.08.2018Άρθρα

Με κυνικό τρόπο το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» ομολογεί ότι η αποστολή των μνημονιακών προγραμμάτων, στα οποία η Γερμανία είχε βάλει το χέρι της όσο καμία άλλη χώρα της Ευρώπης, ήταν τελικά μία: Να πεθάνει η Ελλάδα!

Ο τίτλος του περιοδικού είναι αποκαλυπτικός όσο τίποτε άλλο, μια και σε ένα ρεπορτάζ που έχει θέμα του την επομένη της εξόδου της χώρας μας από τα Μνημόνια αναφέρει επιγραμματικά:

«Αποστολή εξετελέσθη - Η Ελλάδα πεθαίνει». Και αυτό γιατί, συνδέοντας την κρίση και με το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας, υποστηρίζει ότι πάνω από 500.000 νέοι έχουν φύγει από τη χώρα μας, ενώ ο πληθυσμός της δεν μπορεί να μεγαλώσει λόγω της κρίσης και της λιτότητας.

Xαρακτηριστικά επισημαίνεται στο κείμενο: «Κάποτε φαινόταν ότι η ελληνική κρίση χρέους θα βύθιζε την Ε.Ε. στην άβυσσο. Αυτή τη στιγμή μοιάζει περισσότερο σαν μια δαπανηρή παράπλευρη απώλεια στην περαιτέρω ώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ως το 2060 θα πρέπει το ελληνικό κράτος κάθε χρόνο να επιτυγχάνει πλεονάσματα στον Προϋπολογισμό, ώστε να εμβάζει το μεγαλύτερο μέρος του στους δανειστές, σύμφωνα με όσα ορίζουν οι κανόνες. Κάτι που είναι ένα δύσκολο καθήκον για μια οικονομικά πετυχημένη χώρα. Για τους Ελληνες θα πρέπει να είναι αδύνατον, επειδή η δημογραφική ανάπτυξη συνδέεται άμεσα με την οικονομική ανάπτυξη».

Ο δημοσιογράφος του περιοδικού αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «μια επίσκεψη σε ένα μικρό ελληνικό χωριό με γηραιούς κυρίως κατοίκους και λίγα παιδιά γίνεται αφορμή για μια αποτίμηση της διάσωσης της Ελλάδας και των μεταρρυθμίσεων».

«Η ΕΚΤ, η Κομισιόν και το ΔΝΤ έδωσαν στην Ελλάδα 273,7 δισ. ευρώ. Η χώρα μπορεί πια να δανειστεί μόνη της από τις διεθνείς αγορές. Ενα από τα μεγαλύτερα δράματα στην ευρωπαϊκή Ιστορία φτάνει προσωρινά σε ένα τέλος - η ελληνική κρίση χρέους. Οδήγησε το ευρώ στο χείλος του γκρεμού και δίχασε την Ε.Ε. Και μετέτρεψε την Ελλάδα σε μια άλλη χώρα. Κανένα άλλο κράτος του κόσμου δεν έχει μελετηθεί τόσο ενδελεχώς. Με ένα σκληρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα περικόπηκαν μισθοί και συντάξεις και αυξήθηκαν οι φόροι. Τουλάχιστον μέχρι το 2060 οι Ελληνες θα πρέπει να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Παραδόξως, παραβλέφθηκε το σημαντικότερο: Χρέη μπορεί να αποπληρώσει μόνο μια χώρα που αναπτύσσεται. Η Ελλάδα, όμως, συρρικνώνεται: 550.000 άνθρωποι έχουν μεταναστεύσει από την αρχή της κρίσης και περίπου 10.700.000 άνθρωποι ζουν στη χώρα» σημειώνει το «Der Spiegel».

Τέλος, το γερμανικό έντυπο επισημαίνει: «Πρέπει να σταματήσει η μετανάστευση των νέων, οι μετανάστες θα πρέπει να επιστρέψουν και οι συνθήκες ζωής να σταθεροποιηθούν, ώστε οι οικογένειες να θέλουν και πάλι να αποκτήσουν παιδιά. (...) Τίποτα από όλα αυτά δεν θα συμβεί χωρίς σταθερή οικονομική ανάπτυξη, αλλά κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται».

Keywords
Τυχαία Θέματα