Κύκλος 1821 στο Θέατρο Τέχνης

Κύκλος 1821 στο Θέατρο Τέχνης16.01.2019Τέχνες

Στο ερώτημα ποια είναι η σύγχρονη Ελλάδα επιχειρεί να απαντήσει (με έξι δράσεις) το τριετές αφιέρωμα στην Επανάσταση

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Το Θέατρο Τέχνης τιμά την Επανάσταση του '21. Συνεχίζεται με μια νέα σειρά εκδηλώσεων και δράσεων το τριετές πρόγραμμα με τίτλο «200 χρόνια από την

Επανάσταση: Ποια είναι η σύγχρονη Ελλάδα;», που διοργανώνει ο ιστορικός θεατρικός οργανισμός και θα κορυφωθεί το 2021.

Σύμφωνα με την καλλιτεχνική διευθύντρια του θεάτρου Μαριάννα Κάλμπαρη, η τριετής αυτή σειρά εκδηλώσεων, που αφορούν τις τέχνες και τις επιστήμες με αφορμή την επέτειο 200 χρόνων από την Επανάσταση, γεννήθηκε μέσα από μια ουσιαστική ανάγκη να γνωρίσουμε εμείς οι Ελληνες το παρελθόν μας, προκειμένου να συνειδητοποιήσουμε πού βρισκόμαστε σήμερα.



Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συζητήσεις με το κοινό, διαλέξεις, στρογγυλές τράπεζες, αναγνώσεις κειμένων, διαγωνισμό νέων θεατρικών κειμένων, θεατρικά αναλόγια, δρώμενα, ακόμη και συναυλίες.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την παρουσίαση μιας μεγάλης θεατρικής παραγωγής που θα πραγματοποιηθεί το 2021 και θα αντλήσει υλικό από όλες τις δράσεις του τριετούς προγράμματος.

• Τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου αρχίζει μια νέα σειρά διαλέξεων-μαθημάτων με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας Νέου Ελληνισμού Μαρία Ευθυμίου, η οποία θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει την Επανάσταση του 1821 και τα πολύπλοκα κοινωνικά, διπλωματικά, ηθικά, ιδεολογικά και πολιτικά θέματα που την απασχόλησαν, προσπαθώντας να διερευνήσει τις αιτίες των εμφύλιων συγκρούσεων.

• Τον Φεβρουάριο θα παρουσιαστεί ένα ενδιαφέρον θεατρικό δρώμενο, στο οποίο τρεις γυναίκες ηθοποιοί θα «συναντηθούν» επί σκηνής αντιστοίχως με τις τρεις αγωνίστριες του ’21: Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, Μαντώ Μαυρογένους και Δόμνα Βισβίζη.
Η Κάτια Γέρου, η Κωνσταντίνα Τάκαλου και η Μαριάννα Κάλμπαρη λίγο πριν από την παράσταση που παίζουν το ίδιο βράδυ, λίγο δηλαδή προτού ζωντανέψουν στη σκηνή του Υπογείου τις «Δούλες» του Ζενέ, θα διαβάσουν αποσπάσματα κειμένων που γράφτηκαν ή λόγια που είπαν οι σπουδαίες αγωνίστριες. Η δράση θα πραγματοποιηθεί στις 5 Φεβρουαρίου, στις 19.00.

• Τον Μάρτιο, πάλι, στο Υπόγειο της οδού Πεσμαζόγλου 5 θα φιλοξενηθεί μία ενδιαφέρουσα συζήτηση όπου οι συμμετέχοντες θα μάθουν τι εστί ιστορική μνήμη αλλά και θα αναρωτηθούν κατά πόσο οι διαδικασίες συγκρότησης αρχείων και αρχειακών συλλογών την επηρεάζουν.

• Τον Μάρτιο (13/03), επίσης, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Ρένος Χαραλαμπίδης, στο πλαίσιο της δράσης «21 καλλιτέχνες συναντώνται επί σκηνής με 21 ήρωες-πρόσωπα της Επανάστασης που τους εμπνέουν», συναντά τον Ιωάννη Μακρυγιάννη και διαβάζει αποσπάσματα από τα «Απομνημονεύματά» του, εξερευνώντας το ζήτημα της πολιορκίας της Ακρόπολης.

• Ακόμη, στις 14 Μαρτίου η Λένα Κιτσοπούλου και ο μουσικός Παναγιώτης Καλαντζόπουλος θα παρουσιάσουν κείμενα με θέματα τον Γεώργιο Καραΐσκάκη.

• Τέλος, στις 25 Μαρτίου ο Γιάννος Περλέγκας «συναντά» τον Γέρο του Μοριά Θεόδωρο Κολοκοτρώνη μέσα από μια ενδιαφέρουσα σκηνική δράση.

Keywords
Τυχαία Θέματα