Κτηματολόγιο: Πρόστιμα από το 2020!

Κτηματολόγιο: Πρόστιμα από το 2020!07.11.2019Οικονομία

Το ύψος τους θα εξαρτάται τόσο από την αντικειμενική αξία του ακινήτου όσο και από τον χρόνο καθυστέρησης της τακτοποίησης

Από τον
Β. Παπακωνσταντόπουλο

Το πρώτο εξάμηνο του 2020, πιθανότατα στο δεύτερο μισό του, θα επιβληθούν τα πρώτα πρόστιμα για το Κτηματολόγιο. Τα πρόστιμα θα είναι κλιμακωτά, ανάλογα με τον χρόνο της καθυστέρησης και την αξία της ακίνητης περιουσίας, που θα υπολογιστεί με βάση τις αντικειμενικές αξίες.

Οσον αφορά τα παλιά προγράμματα (1999-2003), για τα οποία δεν έχει καταβληθεί κανένα τέλος, δεν θα σταλούν τελικά ραβασάκια, αλλά προκρίνεται η λύση να πληρώνει το 35άρι όποιος ιδιοκτήτης προβαίνει σε κάποια δικαιοπραξία. 

Ο υφιστάμενος νόμος (2308/1995) προβλέπει την επιβολή προστίμων, όχι όμως κλιμακωτά, γι' αυτό και θα γίνουν τροποποιήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόστιμο θα αρχίζει από τα 5 ευρώ ανά δικαίωμα. «Προς το παρόν οι πολίτες μπορούν να δηλώσουν τα ακίνητά τους ακόμη και εκπρόθεσμα χωρίς την επιβολή κανενός προστίμου. Ωστόσο από τώρα ενημερώνουμε ότι τα πρόστιμα θα ενεργοποιηθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του νέου έτους. Το ύψος των προστίμων θα συνδέεται τόσο με την αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας όσο και με τον χρόνο καθυστέρησης. Όποιος καθυστερήσει και έχει μεγαλύτερη περιουσία θα πληρώσει περισσότερο από αυτόν που έχει μικρότερη περιουσία. Και όποιος καθυστερήσει τρία χρόνια θα πληρώσει περισσότερα από αυτόν που καθυστέρησε τρεις μήνες» σημείωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας τις επόμενες κινήσεις για το Κτηματολόγιο.

Παρεμβάσεις

Ο υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε άμεσες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα στοχεύουν στην καλύτερη λειτουργία του Κτηματολογίου, όπως η άμεση επιστροφή των 41 δικηγόρων που απομακρύνθηκαν εξαιτίας της αλλαγής του νομικού καθεστώτος του Κτηματολογίου.

Επίσης, η εφαρμογή σύγχρονων ψηφιακών υπηρεσιών που θα διευκολύνουν τον πολίτη στις υποθέσεις του με το Κτηματολόγιο, αλλά και την καθιέρωση του μητρώου διαπιστευμένων μηχανικών.

Αναλύοντας τις παρεμβάσεις ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου τόνισε ότι παρατείνεται μέχρι το 2022 η μετεξέλιξη των υποθηκοφυλακείων σε κτηματολογικά γραφεία, καθώς η διαδικασία έχει καθυστερήσει σημαντικά.

Πέρα απ' αυτό εντός του πρώτου τετραμήνου του 2020 θα γίνεται ηλεκτρονικά η παραγγελία, πληρωμή και χορήγηση πιστοποιητικών από τα κτηματολογικά γραφεία, όπως και η υποβολή συμβολαίων από τον συμβολαιογράφο, χωρίς εμπλοκή του πολίτη.

Όσον αφορά την πορεία των δηλώσεων, το τελευταίο δίμηνο ξεπέρασαν τις 1.600.000, με τον συμβατικό στόχο του 55% να καλύπτεται σε όλες τις περιοχές. Σημειώνεται ότι το Γραφείο Κτηματογράφησης στο Γαλάτσι θα παραμείνει ανοιχτό έως το τέλος του έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα