«Κούρεμα» έως και 90% για δάνεια και κάρτες!

«Κούρεμα» έως και 90% για δάνεια και κάρτες!27.12.2017Άρθρα

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΑΓΙΔΑ

Αρχισαν οι προσφορές από τις τράπεζες! Στέλνουν ήδη επιστολές

Η Eurobank καλεί τους πελάτες της να πληρώσουν εφάπαξ μόνο το 10% ώστε το υπόλοιπο (μαζί με τους τόκους) να διαγραφεί. Εξαιρούνται τα στεγαστικά

Η Θέση μας: Η πατρίδα μας ως... πάρκινγκ

Διαβάστε επίσης:

►Ωρα μηδέν για τη ΣΕΚΑΠ
του Σαββίδη►ΕΚΑΣ: Τίτλοι τέλους στο φιλοδώρημα►Φορολοταρία με συμπτώσεις αδιανόητες...►Τελευταίο «αντίο» στον δικό μας Δημήτρη►Συγγνώμη σε Κοντονή μετά τα ψεύδη►Ο νόμος της ζούγκλας από τον Ερντογάν►«Πινγκ πονγκ» για το όνομα της ΠΓΔΜ!►Η χαρά του... Ηρώδη (των συντάξεων) Κατρούγκαλου►Σε επιφυλακή για το νέο τριήμερο κακοκαιρίας

Οι τράπεζες θέλουν να «ξεφορτωθούν» όσες απαιτήσεις δεν έχουν εξασφαλίσεις

Σε οριστική ρύθμιση «κόκκινων» δανείων με «κούρεμα» που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 90% προχωρούν οι τράπεζες. Πρόκειται κυρίως για καταναλωτικά δάνεια και για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις από υπερανάληψη μετρητών και πιστωτικές κάρτες, τα οποία δεν έχουν εξασφαλίσεις, κάτι που σημαίνει ότι δύσκολα θα πουληθούν σε ξένα funds.

Τα «κοράκια» ενδιαφέρονται ως επί το πλείστον για ενυπόθηκα δάνεια (στεγαστικά, επιχειρηματικά) κι έτσι οι τράπεζες προσπαθούν να ξεφορτωθούν από τους ισολογισμούς τους χιλιάδες μη εξυπηρετούμενα δάνεια, προκειμένου να ανταποκριθούν στα stress tests.
Ηδη η Eurobank έχει στείλει προσωπικές επιστολές σε δανειολήπτες, καλώντας τους να διευθετήσουν οριστικά τις οφειλές τους, καταβάλλοντας ένα μικρό μέρος της οφειλής, με διαγραφή του υπόλοιπου της απαίτησης. Το «κούρεμα» επί του κεφαλαίου και των τόκων, συμβατικών και υπερημερίας, ενδέχεται να διαμορφωθεί σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και στα επίπεδα του 90%.

Η πρόταση

Στην επιστολή που παρουσιάζει σήμερα η «δημοκρατία», η τράπεζα προτείνει σε πελάτισσά της να καταθέσει εφάπαξ ένα συγκεκριμένο ποσό, προκειμένου να διαγραφεί το υπόλοιπο της οφειλής και το δάνειο να διευθετηθεί οριστικά. Το σύνολο της οφειλής φτάνει τα 30.139 ευρώ και η Eurobank ζητεί από τη δανειολήπτρια να πληρώσει εφάπαξ 3.690 ευρώ, δηλαδή περίπου το 12% της οφειλής.

Η τράπεζα την καλεί να τηλεφωνήσει άμεσα ή να επισκεφτεί το πλησιέστερο κατάστημα για να προχωρήσει η τακτοποίηση της οφειλής. Σε περίπτωση που η οφειλέτρια θεωρεί ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στην κατάθεση του συγκεκριμένου ποσού, η Eurobank την προτρέπει να επικοινωνήσει με την τράπεζα για να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις, προσαρμοσμένες στις δυνατότητες της δανειολήπτριας.

Ανάλογες επιστολές αναμένεται να στείλουν και οι υπόλοιπες τράπεζες, καθώς θέλουν να απαλλαγούν από χιλιάδες καταναλωτικά δάνεια που έχουν «κοκκινίσει» και οι οφειλέτες τους δεν έχουν μέχρι σήμερα ανταποκριθεί (είτε λόγω αδυναμίας είτε λόγω αδιαφορίας) στις επαναλαμβανόμενες οχλήσεις για να τα ρυθμίσουν. Σημειώνεται πως αυτήν τη στιγμή το σύνολο των καταναλωτικών δανείων που έχουν οι τράπεζες ανέρχεται γύρω στα 25 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα μη εξυπηρετούμενα φτάνουν τα 14-15 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, στις αρχές του 2018 αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση «κόκκινων» δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 400.000.000 ευρώ από την Alpha Bank και τη Eurobank στην Alvarez & Marsal. Πρόκειται για το πρώτο πακέτο μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα κληθεί να διαχειριστεί η εξειδικευμένη εταιρία. Αφορά 200 επιχειρήσεις που έχουν δανειακό «άνοιγμα» από 2.000.000 έως 10.000.000 ευρώ. Από αυτές τις 200 επιχειρήσεις περίπου οι 130 έχουν κριθεί βιώσιμες και οι υπόλοιπες 70 βρίσκονται στη ζώνη του «βαθέος» κόκκινου τόσο ως προς τις προοπτικές τους όσο και ως προς την κατάσταση των δανείων τους.

Για τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις αναμένεται να υιοθετηθούν ριζικές λύσεις, μεταξύ των οποίων και η ρευστοποίηση των ενεχύρων. Για τις βιώσιμες επιχειρήσεις η εταιρία διαχείρισης φιλοδοξεί να συμβάλει στην εξυγίανσή τους, αλλά και στην εξεύρεση ρευστότητας μέσω άλλων εταιρικών σχημάτων και επενδυτών.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Καθαρή λύση

Η ρύθμιση για το γενναίο «κούρεμα» των χρεών από κάρτες και καταναλωτικά δάνεια, στην οποία προχωρούν οι τράπεζες, ήταν μια κίνηση που έπρεπε να έχει γίνει από καιρό. Κάλλιο αργά παρά ποτέ πάντως, αφού έτσι θα δοθεί η δυνατότητα σε χιλιάδες δανειολήπτες που βρέθηκαν σε δυσχερή θέση εξαιτίας της κρίσης να βγάλουν τη θηλιά από τον λαιμό τους.

Μόνο που η ρύθμιση επιβάλλεται να είναι διαφανής και χωρίς ψιλά γράμματα. Θα πρέπει, δηλαδή, ο ενδιαφερόμενος που θα μπει στο υποκατάστημα της τράπεζας με την επιστολή που έχει λάβει από αυτήν, στην οποία αναφέρεται το ποσό που πρέπει να πληρώσει, όταν βγαίνει από αυτήν (και αφού το έχει καταβάλει) να κρατάει ένα επίσημο χαρτί που να αναφέρει πως είναι πλέον ελεύθερος βαρών. Οι καιροί είναι πονηροί και, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός, «όποιος έχει καεί στον χυλό φυσάει και το γιαούρτι».

Keywords
Τυχαία Θέματα