Κοντά στην «εκτύπωση» ανθρώπινων οργάνων το ΑΠΘ

Κοντά στην «εκτύπωση» ανθρώπινων οργάνων το ΑΠΘ04.07.2019Ρεπορτάζ

Η ομάδα νανοϊατρικής φτιάχνει τρισδιάστατο χόνδρο για γόνατα

Στην εκτύπωση ανθρώπινων οργάνων στοχεύουν τα μέλη της Ομάδας Νανοϊατρικής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), που δημιούργησαν ανάλογα του δέρματος στον ερευνητικό τομέα. 


Ο απώτερος στόχος είναι η δημιουργία βιοεκτυπωμένων ανθρώπινων οργάνων και ιστών προς μεταμόσχευση σε ασθενείς, χωρίς να κινδυνεύει

να απορριφθεί το μόσχευμα! Ηδη το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ προσπαθεί να δημιουργήσει έναν βιοεκτυπωμένο αρθρικό χόνδρο για την αντιμετώπιση της χονδροπάθειας του γόνατος.

Τις ανακοινώσεις αυτές έκανε η υπεύθυνη της Ομάδας Νανοϊατρικής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, καρδιολόγος Βαρβάρα Καραγκιοζάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου Nanotexnology 2019 στη Θεσσαλονίκη. «Θεωρητικά θα μπορούσαν να εκτυπωθούν όλα τα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Ομως, όσο πιο περίπλοκο είναι το όργανο στην ανατομία και τη λειτουργία του τόσο πιο δύσκολο είναι να το φτιάξουμε με τον βιοεκτυπωτή» ανέφερε η κυρία Καραγκιοζάκη.

Για τον τρισδιάστατο βιοεκτυπωτή διευκρίνισε ότι χάρη σε αυτόν θα μπορούν πλέον να εκτυπώνονται ανθρώπινα όργανα και ανθρώπινοι ιστοί! «Μιλάμε για τρισδιάστατη βιοεκτύπωση, με την οποία πλέον μπορούμε να εκτυπώσουμε και κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού και πεπτίδια και βιολογικούς παράγοντες, με σκοπό να φτιάξουμε ένα ανθρώπινο όργανο ή ανθρώπινο ιστό» εξήγησε η κυρία Καραγκιοζάκη.

Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας δημιουργούν ήδη τα προπλάσματα μιας ανθρώπινης μύτης, τα οποία εξάγουν από τον τρισδιάστατο βιοεκτυπωτή!

Keywords
Τυχαία Θέματα