Κατάνυξη στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας

Ο Βαρθολομαίος έστειλε μήνυμα ειρήνης υπό τη σκιά της βαριάς ιστορικότητας του ναού: «Η χριστιανοσύνη είναι θρησκεία πραότητας»

Πλήθος πιστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό συνέρρεε χθες στην εμβληματική Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, σύμβολο πίστεως και μαρτυρίου για τους χριστιανούς και τον περήφανο Ελληνισμό του Πόντου.

Χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, πραγματοποιήθηκε στις 10 το πρωί χθες η πατριαρχική θεία λειτουργία για την Κοίμηση της Θεοτόκου στη μονή, υπό τη σκιά της

βαριάς ιστορικότητας που κουβαλάει αυτός ο τόπος μαρτυρίου και μνήμης.

Στο κήρυγμά του μετά τη λειτουργία ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στην ενότητα της Ορθοδοξίας, της χριστιανοσύνης, ενώ έστειλε μήνυμα ειρήνης λέγοντας ότι η χριστιανοσύνη είναι θρησκεία πραότητας. Αργότερα σε δηλώσεις που έκανε επεσήμανε πως είναι τιμή για τον ίδιο το γεγονός πως επί 10 χρόνια πηγαίνει στην Παναγία Σουμελά, «σε αυτά τα ευλογημένα χώματα της Μικράς Ασίας, όπου υπάρχουν οι νεκροί μας, και τιμούμε αυτόν εδώ τον τόπο».

Σε ερώτηση για το «θρίλερ» που εκτυλίχθηκε τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με την άδεια μέχρι να γίνει η θεία λειτουργία που αντιμετώπισε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο ίδιος ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξος και είπε ότι όλα αυτά πέρασαν, χαρακτηρίζοντας την κατάληξη «happy end».

Την ίδια ώρα χιλιάδες πιστοί κατέφθαναν και φέτος στην Παναγία Σουμελά στις πλαγιές του Βερμίου, κοντά στο χωριό Καστανιά Ημαθίας, για να παρακολουθήσουν, να συμμετάσχουν και να τιμήσουν την Κοίμηση της Θεοτόκου, το «Πάσχα του καλοκαιριού». Οι εκδηλώσεις άρχισαν στις 5 με θεία λειτουργία στον μικρό ιερό ναό και θεία κοινωνία προσκυνητών. Στο πολυαρχιερατικό συλλείτουργο προεξήρχε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ενώ έλαβαν μέρος οι σεβασμιότατοι μητροπολίτες Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, Μάνης κ. Χρυσόστομος, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνας, ο οποίος χοροστάτησε στον όρθρο, και Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.

Στις ιερές ακολουθίες έψαλαν ο άρχοντας πρωτοψάλτης Γρηγόριος Παπαεμμανουήλ και ο ιεροψάλτης του Ιερού Προσκυνήματος Βασίλειος Μαυράγκανος μετά χορού ιεροψαλτών. Τα της εκκλησιαστικής τάξεως επιμελήθηκε ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, και καθηγούμενος του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Σουμελά, αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Μπίρδας.

Στο τέλος της θείας λειτουργίας, όπως κάθε χρόνο, πραγματοποιήθηκαν οι βραβεύσεις και δόθηκαν οι υποτροφίες σε αριστούχους του Μακροχωρίου, εις μνήμην των αδικοχαμένων μαθητών του ατυχήματος των Τεμπών (2003). Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την ιερά λιτανεία της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Σουμελά, καθώς και το τρισάγιο ενώπιον του μνημείου του Αλεξάνδρου Υψηλάντη και την κατάθεση στεφάνων. Στο Βέρμιο έδωσαν επίσης το «παρών» μέλη χορευτικών συλλόγων, τιμώντας την Παναγία των Ποντίων με τις παραδοσιακές φορεσιές.

Πάρος: Μοναδική η ατμόσφαιρα στην Εκατονταπυλιανή

Την αγκαλιά της άνοιξε και η εμβληματική και ιστορική Παναγία η Εκατονταπυλιανή στην Πάρο για να υποδεχθεί πλήθος πιστών ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο. Ο χώρος του ιερού ναού κατακλύστηκε από προσκυνητές οι οποίοι συνέρρευσαν με κατάνυξη και ευλάβεια για να ασπαστούν την εικόνα και να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Στη θεία λειτουργία χοροστάτησε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος και παρέστησαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Πάρου κ. Κωβαίος, ο έπαρχος Πάρου – Αντιπάρου κ. Μπιζάς, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, η βουλευτής Κατερίνα Μονογυιού, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ι. Δρυμούσης, ο αρχηγός Στόλου, αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ N. Παπαευσταθίου, υψηλόβαθμα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, εκπρόσωποι τοπικών Αρχών, Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων και συλλόγων του νησιού.

Η ατμόσφαιρα ήταν μοναδική γύρω από τον μεγαλοπρεπή ναό, το ιερό στολίδι της Πάρου και του Αιγαίου. Αλλωστε πρόκειται για τον αρχαιότερο σωζόμενο παλαιοχριστιανικό ναό στην ορθόδοξη οικουμένη, αφιερωμένο στην Παναγία, που θεμελιώθηκε πριν από 17 αιώνες. Ακολούθησε η περιφορά της ιερής εικόνας, συνοδεία πιστών, ντόπιων και επισκεπτών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι με σεβασμό τη συνόδευσαν μέχρι το λιμάνι του νησιού όπου τα πλοία σφύριζαν τιμητικά.

O ναός με τις 100 πύλες ιδρύθηκε στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ., όταν, σύμφωνα με την παράδοση, το καράβι που μετέφερε την αγία Ελένη στους Αγίους Τόπους έπεσε σε θαλασσοταραχή και σταμάτησε στην Πάρο. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ίδρυσε την Εκατονταπυλιανή μετά τον θάνατο της μητέρας του, ως εκπλήρωση του ιερού της χρέους.

Με λαμπρότητα οι εορτασμοί και στις Φέρες

Κοσμοσυρροή και φέτος στον Εβρο, όπου πλήθος πιστών συμμετείχε με ευλάβεια και συγκίνηση στη θεία λειτουργία προς τιμήν της Παναγίας Κοσμοσώτειρας στις Φέρες Αλεξανδρούπολης (φωτό).

Στη θεία λειτουργία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Ανθιμος, ενώ το «παρών» έδωσαν αυτοδιοικητικοί, θεσμικοί, φορείς, καθώς και εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Για ακόμη μια χρονιά τελέστηκε περιφορά της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας στους δρόμους των Φερών και η χορωδία έψαλλε τον ύμνο των Θρακών, ενώ και το σύνολο των παρευρισκομένων στο τέλος της συγκινητικής βραδιάς τραγούδησε πολύ δυνατά τον ελληνικό εθνικό ύμνο, με τη συνοδεία της δημοτικής μπάντας και χορωδίας.

Η Παναγία Κοσμοσώτειρα γιορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο και αποτελεί το θρησκευτικό σύμβολο της Θράκης. Ο φερώνυμος Ιερός Ναός στις Φέρες έχει κηρυχθεί παγκόσμιο προσκυνηματικό κέντρο των απανταχού Θρακιωτών.

Θεωρείται ένα από τα παλαιότερα εμβλήματα του Βυζαντίου, με την ίδρυσή του να ανάγεται στον Ισαάκιο Κομνηνό, τον τριτότοκο γιο του Αλεξίου του Α’.

Ο Ισαάκιος το 1151 μ.Χ. ίδρυσε μοναστήρι αφιερωμένο στην Παναγία Κοσμοσώτειρα και ο ναός ήταν το καθολικό της μονής.

Σήμερα διασώζεται μεγάλο τμήμα των ονομαστών και θαυμαστών αγιογραφιών, καθώς και του γλυπτού διακόσμου του ναού, που είναι εντυπωσιακός.

Λιμάνι ελπίδας και ενότητας για χιλιάδες προσκυνητές η Μεγαλόχαρη της Τήνου!

Σε κλίμα κατάνυξης και με τις δέουσες τιμές τελέστηκε χθες η πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο νησί της Μεγαλόχαρης, την Τήνο, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Σύρου – Τήνου Δωροθέου, ενώ συμπροσευχήθηκαν οι μητροπολίτες Σερβίων και Κοζάνης Παύλος, Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος, Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριος.

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος χιλιάδες προσκυνητές κατέκλυσαν το νησί, πολλοί από τους οποίους, για να εκπληρώσουν τάμα στη Μεγαλόχαρη, έφτασαν γονυπετείς στον Ιερό Ναό της Παναγίας για να προσκυνήσουν την εικόνα που βρέθηκε πριν από 200 χρόνια, μετά το όραμα της αγίας Πελαγίας με το οποίο άρχισαν οι έρευνες για την ανεύρεσή της.

Το «παρών» έδωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρασυρόμενος από την πρόσφατη προεκλογική περίοδο και τις διακοπές που έκανε τις προηγούμενες ημέρες στην Κρήτη, δεν έδειξε τη δέουσα κατάνυξη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με πολίτες, τους ευχήθηκε «χρόνια πολλά», έβγαλε φωτογραφίες μαζί τους, ενώ δεν παρέλειψε να επιδοθεί και στο αγαπημένο του «σπορ»: τις σέλφι, που έβγαζε μετά την αποβίβασή του από την πυραυλοκίνητο του Πολεμικού Ναυτικού και οδεύοντας προς τον ιστορικό Ναό της Ευαγγελίστριας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε στους δημοσιογράφους των τηλεοπτικών συνεργείων για τις καθιερωμένες δηλώσεις.

Μάλιστα πριν από τις δηλώσεις έδειξε πως είναι παρατηρητικός αλλά και… χαλαρός, όταν διαπίστωσε πως είχαν λυθεί τα παπούτσια της δημοσιογράφου του Alpha Ρένας Κουβελιώτη. «Πρόσεξε τα κορδόνια σου» ακούστηκε να λέει στη δημοσιογράφο, με εκείνη να χαμογελά και να εξηγεί ότι τα κορδόνια της λύθηκαν καθώς νωρίτερα κάποιος την είχε πατήσει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν μαζί με την κόρη του Δάφνη. Είχε προηγηθεί η ρίψη στεφάνου στον «υγρό τάφο» του καταδρομικού «Ελλη» που τορπίλισαν πριν από 83 χρόνια ιταλικά υποβρύχια, στις 15 Αυγούστου 1940, οδηγώντας στον θάνατο αξιωματικούς και ναύτες. Συνοδευόμενος από τον υπουργό Αμυνας Νίκο Δένδια και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, ο πρωθυπουργός επιβιβάστηκε στην πυραυλάκατο του Πολεμικού Ναυτικού «Ξένος» για την επιμνημόσυνο δέηση στο σημείο όπου βυθίστηκε το «Ελλη», όπου έριξε στεφάνι στη θάλασσα για να τιμήσει τους άνδρες που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα. Ακολούθησαν τιμητικοί κανονιοβολισμοί στο «Κανονάκι της Ελλης». Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός παρακολούθησε τη θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας και ακολούθησε τη λιτάνευση της ιερής εικόνας της Μεγαλόχαρης μέχρι το λιμάνι του νησιού, παρουσία πλήθους κόσμου. Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τη λιτάνευση της ιερής εικόνας της Παναγίας, με πλήρη εκκλησιαστική τάξη, δέηση από την εξέδρα της πλατείας Παντανάσσης και εκφώνηση του πανηγυρικού από τον οικείο ποιμενάρχη Δωρόθεο. Ο πρωθυπουργός παρέλαβε από τον μητροπολίτη Σύρου – Τήνου τη θαυματουργή εικόνα και τη μετέφερε μέχρι την έξοδο του ναού. Η λιτανεία ολοκληρώθηκε με τους παρισταμένους να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο και να φωνάζουν «ζήτω το έθνος».

Keywords
το νησι, ελλαδα, happy, end, πασχα, γεν, εκαβ, τηνος, κοζανη, κρητη, alpha, ελλη, γεεθα, κινηση στους δρομους, αλλαγη ωρας, δωρο πασχα, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, διακοπες δεη, eurobank alpha, alpha eurobank, Καλή Χρονιά, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, οικουμενικο πατριαρχειο, κοινωνια, ελενη, δυνατα, πλατωνας, αδεια, γεεθα, δαφνη, εκαβ, εξεδρα, θαλασσα, ιταλικα, νησι, φωτογραφιες, ωρα, alpha, αγκαλια, αλεξιου, ατμοσφαιρα, αφιερωμενο, γεγονος, γεν, γινει, δηλωσεις, δρυμουσης, ευλαβεια, ειπε, ερευνες, ζωη, ιδια, ιδιο, ιδρυση, θειο, θεια λειτουργια, θεια κοινωνια, θρησκεια, εικονα, ιστορικο, κλιμα, κωβαιος, λειτουργια, λητης, λογο, μητσοτακης, μικρο, νικο, οδευοντας, οραμα, παπουτσια, πλοια, πρωι, πυλες, ριψη, συνεχεια, τιμη, τηνο, τμημα, φερες, χωματα, κωνσταντινος, αιωνες, εθνικο, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, ναος, νεκροι, παυλος, θεια, θεολογος
Τυχαία Θέματα
Κατάνυξη, Παναγία Σουμελά, Τραπεζούντας,katanyxi, panagia soumela, trapezountas