Καταδικάστηκε η Monsanto για το καρκινογόνο ζιζανιοκτόνο!

Καταδικάστηκε η Monsanto για το καρκινογόνο ζιζανιοκτόνο!13.08.2018Ειδήσεις

Αποζημίωση-μαμούθ θα πρέπει να δώσει η θυγατρική της Bayer στον κηπουρό που πάσχει από ανίατο λέμφωμα μη Hodgkin

Ενοχη για την υπόθεση της γλυφοσάτης, της δραστικής ουσίας των προϊόντων Roundup και RangerPro, έκρινε την αμερικανική πολυεθνική Monsanto δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, καταδικάζοντας τον αγροχημικό κολοσσό σε αποζημιώσεις

253.000.000 ευρώ προς τον Αμερικανό κηπουρό Ντιγουέιν Τζόνσον.

Ο Τζόνσον, που σε ηλικία 46 ετών πάσχει από ανίατο λέμφωμα μη Hodgkin, διεκδικούσε περισσότερα από 350.000.000 ευρώ, εκτιμώντας ότι τα προϊόντα του αγροχημικού γίγαντα με τα οποία ψέκαζε επί χρόνια τού προκάλεσαν καρκίνο και πως η εταιρία είχε εν γνώσει της αποκρύψει την επικινδυνότητά τους.

«Οι ένορκοι έχουν άδικο» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Monsanto Σκοτ Πάρτριτζ σε δημοσιογράφους μπροστά από το δικαστήριο, ενώ η εταιρία ανακοίνωσε ήδη ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του αμερικανικού δικαστηρίου, επικαλούμενη 800 επιστημονικές μελέτες. Η γλυφοσάτη, ωστόσο, ήδη από το 2015 έχει χαρακτηριστεί «πιθανώς καρκινογόνα» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Και η Bayer, που εξαγόρασε πρόσφατα τη Monsanto, υπερασπίστηκε τη γλυσοφάτη ως «ασφαλή και μη καρκινογόνα». Οπως είναι φυσικό, ο γερμανικός κολοσσός υπερασπίζεται το ιστορικό, αξίας 55 δισεκατομμυρίων ευρώ ντιλ, που έκλεισε στις αρχές του περασμένου Ιουνίου και είχε ως στόχο να αναδείξει την Bayer σε ηγέτη στον γεωργικό τομέα. Την ίδια ώρα, πάντως, ο γερμανικός όμιλος δείχνει πρόθυμος να αποκοπεί από το «αμαρτωλό παρελθόν» της Monsanto, αφού έχει ήδη ανακοινώσει ότι θέλει να καταργήσει το εμπορικό σήμα της.

Η βαριά καταδίκη του αμερικανικού αγροχημικού κολοσσού χαιρετίστηκε από τη γαλλική κυβέρνηση, με την υφυπουργό Οικολογικής Μετάβασης Μπριν Πουαρσόν να κάνει λόγο για «ιστορική απόφαση» που «επιβεβαιώνει την πρωτοποριακή απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν: την απαγόρευση της γλυφοσάτης σε τρία χρόνια».
Ικανοποίηση για την απόφαση εξέφρασαν επίσης οι γαλλικές οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων και τα αγροτικά συνδικάτα κατά της γλυφοσάτης. «Η καταδίκη αυτή αναγνωρίζει όχι μόνο ότι το Roundup είναι καρκινογόνο, αλλά κυρίως ότι η Monsanto είχε πληροφορίες για την επικινδυνότητα του προϊόντος και έκανε τα πάντα για να την κρύβει» τόνισε χαρακτηριστικά ο Μπενζαμέν Σουρίς, πρόεδρος της οργάνωσης Combat Monsanto.

Keywords
Τυχαία Θέματα