Ιρανικός πυρετός στην Ε.Ε.

Ιρανικός πυρετός στην Ε.Ε.14.05.2019Ειδήσεις

«Επειγόντως» και απρόσκλητος πήγε στη σύσκεψη των Βρυξελλών ο Πομπέο

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Εκτός προγράμματος επίσκεψη στις Βρυξέλλες πραγματοποίησε χθες ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, ο οποίος μετέβη στη βελγική πρωτεύουσα προκειμένου να συζητήσει με τους Ευρωπαίους «επείγουσες υποθέσεις» σχετικά με το Ιράν.

Η έκτακτη επίσκεψη του Πομπέο έλαβε χώρα την ώρα που οι υπουργοί

Εξωτερικών της Ε.Ε. συζητούσαν σχετικά με τις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε το Ιράν να συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις του από τη διεθνή συμφωνία του 2015, στο πλαίσιο συμβουλίου κατά το οποίο θα συζητούσαν επίσης για τις κρίσεις στη Λιβύη και τη Βενεζουέλα.

Ψηλότερα στην ατζέντα τους, πάντως, βρέθηκε το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας και οι ανησυχητικές εξελίξεις γύρω από αυτό, ιδίως μετά την απόσυρση της Ουάσινγκτον από τη συμφωνία πέρυσι, που είχε ως αποτέλεσμα την επαναφορά των κυρώσεων προς το Ιράν.
Σύμφωνα με τον «Guardian», ο Πομπέο πήγε στις Βρυξέλλες με στόχο να συμμετάσχει -αν και απρόσκλητος- στη σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, όμως, όπως έγραφε η «Washington Post», ήταν αμφίβολο αν θα κατάφερνε έστω να συναντηθεί μαζί τους. «Θα είμαστε εδώ όλη την ημέρα με μια γεμάτη ατζέντα, έτσι θα δούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας πώς και εάν καταφέρουμε να οργανώσουμε μια συνάντηση μαζί του.

Ευπρόσδεκτος

Είναι πάντα ευπρόσδεκτος, προφανώς, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια» είπε σχετικά η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Οι 27 της Ε.Ε., πάντως, τόνισαν πως απορρίπτουν οποιοδήποτε τελεσίγραφο, μετά την προειδοποίηση που τους απηύθυνε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί την περασμένη εβδομάδα, όταν τους έδωσε 60 ημέρες για να αμβλύνουν τις συνέπειες των αμερικανικών κυρώσεων, διαμηνύοντας πως σε διαφορετική περίπτωση η Τεχεράνη θα πάψει να εφαρμόζει μέρος των περιορισμών.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους οι κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, των τριών ευρωπαϊκών δυνάμεων που είχαν υπογράψει τη συμφωνία στη Βιένη το 2015, όπως και η Μογκερίνι, ανέφεραν πως παραμένουν προσηλωμένες στην τήρηση της συμφωνίας.
Την ίδια ώρα, κι ενώ το Σαββατοκύριακο έγινε σαφές πως ούτε η Ουάσινγκτον ούτε η Τεχεράνη ενδιαφέρονται να αποκλιμακωθεί η ένταση, υψηλόβαθμος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης δήλωνε πως «οι αμερικανικές δυνάμεις στον Κόλπο συνιστούν στόχο, όχι απειλή. Αν οι Αμερικανοί κάνουν κάποια κίνηση, θα τους χτυπήσουμε στο κεφάλι» είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα