ΗΠΑ: Σύγχυση και θυμηδία από τις δηλώσεις Τραμπ περί Νορμανδίας

ΗΠΑ: Σύγχυση και θυμηδία από τις δηλώσεις Τραμπ περί Νορμανδίας11.10.2019Ειδήσεις

«Ποτέ μην μπαίνεις στο πηγάδι κρατώντας ένα αμερικάνικο σχοινί»...

... δήλωσε με νόημα τις τελευταίες ώρες και μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στη βορειοανατολική Συρία ο Μπρετ ΜακΓκουρκ, πρώην απεσταλμένος των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους

(Ι.Κ.) στην περιοχή (αποχώρησε από τη θέση του τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ από τη Συρία, κηρύσσοντας τη νίκη κατά του Ι.Κ.), στηλιτεύοντας την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να «αδειάσει» τους Κούρδους, αφήνοντάς τους εκτεθειμένους στις ορέξεις της Τουρκίας. Υπέρμαχος της συμμαχίας των Αμερικανών με τους Κούρδους, παρακολούθησε άφωνος και ο ίδιος την πρωτοβουλία του Ντόναλντ Τραμπ (φωτό) να εγκαταλείψει έναν από τους βασικούς συμμάχους της χώρας στη Συρία.

Την ίδια στιγμή, μόνο θυμηδία προκάλεσε χθες και η διευκρίνιση που έσπευσε να δώσει ο Αμερικανός πρόεδρος για τους Κούρδους, οι οποίοι, όπως τόνισε, «δεν μας βοήθησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν μας βοήθησαν στη Νορμανδία» (!), ξεχνώντας ωστόσο το σκεπτικό του να προσθέσει πως ούτε η Τουρκία βοήθησε τις ΗΠΑ στην ιστορική απόβαση, καθώς η Αγκυρα τηρούσε «στάση ουδετερότητας» στον πόλεμο. Εντούτοις, ο Τραμπ σημείωσε ότι οι Κούρδοι -που «μας αρέσουν», όπως τόνισε- πολέμησαν για λογαριασμό των ΗΠΑ εναντίον των τζιχαντιστών γιατί ήθελαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους «τα εδάφη τους».

Αργότερα χθες ο Αμερικανός πρόεδρος επανήλθε στο θέμα, δηλώνοντας ότι «η Τουρκία σχεδίαζε εδώ και πολύ καιρό να επιτεθεί στους Κούρδους. Αυτοί πολεμούν αιώνια». Ωστόσο, επανερχόμενος στις αρχικές απειλές του προς την Αγκυρα, δεν παρέλειψε να επαναλάβει πως αν η Τουρκία δεν τηρήσει τους κανόνες, τότε ο ίδιος θα αναλάβει δράση ώστε να την πλήξει οικονομικά.

«Κάποιοι θέλουν από εμάς να στείλουμε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην περιοχή και να ξεκινήσουμε από την αρχή έναν καινούργιο πόλεμο. Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Αλλοι λένε να ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΜΑΚΡΙΑ, αφήστε τους Κούρδους να πολεμήσουν στις δικές τους μάχες (ακόμη και με την οικονομική μας βοήθεια). Εγώ λέω να πληγεί η Τουρκία πολύ σκληρά οικονομικά και με κυρώσεις, αν δεν τηρήσει τους κανόνες! Παρακολουθώ προσεκτικά» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ.

Τέλος, χθες με δηλώσεις του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο τόνισε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έδωσε το πράσινο φως στην Τουρκία για την εισβολή, αν και επισήμανε ότι θεωρεί «θεμιτές τις ανησυχίες» της Άγκυρας για την «ασφάλειά της» στην περιοχή.

Γ. Τραπεζιώτης

Keywords
Τυχαία Θέματα