ΙΦΕΤ: Πόρισμα-βόμβα! Σκάνδαλο με φάρμακα ζωής ή θανάτου

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! Μετά τη Novartis, το «πάρτι» στην Υγεία συνεχίζεται. Έστελναν στο εξωτερικό σκευάσματα για σοβαρές και θανατηφόρες ασθένειες δημιουργώντας έλλειψη στην ελληνική αγορά

Από τον Ανδρέα Καψαμπέλη

Πραγματικό σοκ προκαλεί το περιεχόμενο πορίσματος εσωτερικού ελέγχου στο ΙΦΕΤ για παράνομες εξαγωγές φαρμάκων -και δη, για πολύ σοβαρές και θανατηφόρες ασθένειες-, περίεργες δοσοληψίες με εταιρίες και στελέχη τους, κατατμήσεις προμηθειών, αγορές

διαγνωστικών τεστ, υλικών και μασκών για τον κορονοϊό με αναθέσεις σε υψηλές τιμές καθώς και για «ενδείξεις οικονομικής απάτης», που προσεγγίζει σχεδόν το 1.000.000 ευρώ!

Το πόρισμα, που φέρνει στο φως η «κυριακάτικη δημοκρατία», γεννά ταυτόχρονα πολλά ερωτήματα για τον τρόπο της έως τώρα διαχείρισης της όλης υπόθεσης από την κυβέρνηση και ιδιαίτερα την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς -παρά τις σοβαρότατες και αναλυτικές καταγγελίες που διατυπώνονται και τις πληροφορίες ότι έχουν ενημερωθεί αρμόδιοι παράγοντες, ακόμη και σε κορυφαίο επίπεδο- δεν φαίνεται -τουλάχιστον έως σήμερα- να έχει υπάρξει κάποια δραστική αντιμετώπιση.

Το ΙΦΕΤ, δηλαδή το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας, είναι θυγατρική εταιρία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και δραστηριοποιείται σε παραγωγή, εισαγωγή και διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων τα οποία δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Η «Έκθεση Εσωτερικού Ελέγχου», όπως συγκεκριμένα επιγράφεται, έχει ημερομηνία 8 Φεβρουαρίου 2022 και αφορά την περίοδο από τον Αύγουστο του 2021 έως τον φετινό Ιανουάριο. Τα δε ευρήματα, όπως περιγράφονται στις 68 σελίδες της, παραπέμπουν σε μια εικόνα, αν μη τι άλλο, προβληματική και σε μια όζουσα κατάσταση με πολλές «γκρίζες» πτυχές.

Το πρώτο μεγάλο θέμα που ανακύπτει σχετίζεται με την εξαγωγή φαρμάκων «για δυσίατες και θανατηφόρες παθήσεις» (όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και γενετικές διαταραχές), η οποία «δεν είναι επιτρεπτή». Τονίζεται, μάλιστα, ότι όλη αυτή η διαδικασία «προσομοιάζει περισσότερο με εμπορική δραστηριότητα, που δεν αποτελεί καταστατικό σκοπό του ΙΦΕΤ». Οι εξαγωγές αυτές επίσης έχουν γίνει «χωρίς να απομείνει απόθεμα στις αποθήκες για εγχώρια χρήση», η αξία πώλησής τους φέρεται ότι ανέρχεται (μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες) στα 3.717.764,38 ευρώ, ενώ σε υπηρεσιακά έγγραφα καταγράφονται και αλλαγές προμηθευτών, που αποτελούν «έναν άλλο παράγοντα της δραματικής αύξησης των ελλείψεων» στα φάρμακα. Από το παραπάνω ποσό δεν έχουν εισπραχθεί 501.975 ευρώ.

Τεράστια σημασία έχει ότι στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται και καταγγελίες συλλόγων ασθενών, οι οποίοι προ μηνός ενημέρωσαν τον υπουργό Υγείας Αθ. Πλεύρη ότι υπάρχουν ήδη ελλείψεις φαρμάκων -από αυτά που εξάγονται από το ΙΦΕΤ σε τρίτες χώρες- «μοναδικών στο είδος τους», τα οποία «πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά». Οι ασθενείς έχουν κρούσει προς τον υπουργό τον κώδωνα του κινδύνου «για την άμεση επίλυση του προβλήματος, που αφορά πολλές ανθρώπινες ζωές». Από την έρευνα προκύπτει, μάλιστα, και ότι σε μία τουλάχιστον περίπτωση «για ορισμένα από τα εξαγόμενα φάρμακα συνέπιπτε το πρόσωπο του πελάτη με του προμηθευτή, από τον οποίο τα προμηθεύτηκε με εισαγωγή». Και καθώς «από τα δεδομένα προκύπτει συσχέτιση των εταιριών» και πρόκειται για «στοιχείο που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης».

Ειδικό κεφάλαιο στην έκθεση αφορά τις προμήθειες μασκών, self tests, rapid tests, αντισηπτικών και παλμικών οξυμέτρων. Και αφού παρατίθενται αναλυτικά στοιχεία για κατατμήσεις δαπανών προς τους ίδιους προμηθευτές, ακόμη και με πέντε τιμολόγια την ίδια ημέρα, ώστε να γίνονται απευθείας αναθέσεις, διαπιστώνεται ότι οι τελευταίες έχουν γίνει «σε τιμές σημαντικά υψηλότερες από την τιμή κατακύρωσης με διαγωνισμό για ίδια προϊόντα την ίδια περίοδο».

Οι «ενδείξεις οικονομικής απάτης» που βρήκε η έρευνα αφορούν την πληρωμή προμήθειας φαρμάκου σε ελληνική τράπεζα της Ρουμανίας, αλλά σε διαφορετικό λογαριασμό από αυτόν που όριζε η σύμβαση και «κατ’ εκτίμηση, η βλάβη αφορά περίπου 900.000 ευρώ»…

Keywords
Τυχαία Θέματα