Ιδού οι ένοχοι για την πυρκαγιά στο Μάτι

Ιδού οι ένοχοι για την πυρκαγιά στο Μάτι22.08.2018Ρεπορτάζ

Ευθύνες σε ΕΛ.ΑΣ., Πολ. Προστασία και Πυροσβεστική σε πόρισμα 80 σελίδων

Εγκληματικές ευθύνες για τον πύρινο όλεθρο που χτύπησε το Μάτι της ανατολικής Αττικής την 23η Ιουλίου και οδήγησε στον θάνατο 96 ανθρώπους αποδίδει στους αρμόδιους για την πολιτική προστασία φορείς ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ανδριανός Γκουρμπάτσης.

Στο πόρισμα-καταπέλτης των 80 σελίδων που κατέθεσε χθες στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών

Ηλία Ζαγοραίο ο τεχνικός σύμβουλος, ο οποίος διενήργησε πραγματογνωμοσύνη και αυτοψία κατά εντολήν δύο οικογενειών θυμάτων της φωτιάς, εξηγεί τα λάθη και τις παραλείψεις, που σε συνδυασμό με τις στρεβλώσεις στην οργανωτική δομή του μηχανισμού της πολιτικής προστασίας της χώρας μετέτρεψαν το Μάτι σε φλεγόμενο τάφο.

Απροετοίμαστοι

«Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας, ως αρμόδιος μηχανισμός του κράτους για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, δεν ήταν προετοιμασμένος για τη λήψη κατάλληλων μέτρων και ανάληψη αποτελεσματικών δράσεων, αλλά πρωτίστως και το σημαντικότερο είχε άμεσες επιπτώσεις στις απώλειες εκ της συγκεκριμένης καταστροφής, που απολογιστικά μέχρι σήμερα αριθμούν 96 ανθρώπινα θύματα, 31 άλλους σοβαρά τραυματίες καθώς και μεγάλης έκτασης ζημιές σε δομές, υποδομές και περιουσίες πολιτών και το φυσικό περιβάλλον» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γκουρμπάτσης.

Ο έμπειρος πραγματογνώμονας εντοπίζει σειρά από λάθη, ενέργειες, παραλείψεις και ευθύνες στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στην ΕΛ.ΑΣ., στους δήμους και στις περιφέρειες, χωρίς να αποκλείει ευθύνες και σε άλλες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Το έλλειμμα εντοπίζεται κυρίως, σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα, στον συντονισμό, στην επικοινωνία και τη συνεργασία των εμπλεκόμενων δυνάμεων της πολιτικής προστασίας της χώρας, η οποία «δεν κατόρθωσε από τη λήξη της προηγούμενης αντιπυρικής περιόδου μέχρι και την έναρξη της τρέχουσας να είναι στην πράξη και όχι επί ασκήσεως κατάλληλα και έγκαιρα προετοιμασμένη (...) όταν οι περιστάσεις απαιτούν».

Ειδικότερα, στο πόρισμά του επισημαίνει σειρά σημείων που οδήγησαν στο φονικό αποτέλεσμα στο Μάτι, μεταξύ των οποίων το γεγονός ότι «δεν εκτιμήθηκε ορθά η απειλή», υπήρξε έλλειψη συντονισμού του κυκλοφοριακού, ώστε να απομακρυνθούν εγκαίρως οι κάτοικοι της περιοχής, ενώ το έκτακτο σχέδιο λόγω κατάστασης ανάγκης έμεινε στα... χαρτιά.

Την ίδια ώρα, ο αντιστράτηγος Ανδριανός Γκουρμπάτσης αποδίδει «σε αμελή ανθρώπινη συμπεριφορά» το ξέσπασμα της πυρκαγιάς. Στο πολυσέλιδο πόρισμά του ο τεχνικός σύμβουλος σημειώνει πως το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς εντοπίστηκε σε (ανοιχτό) οικοπεδικό χώρο επί της οδού Ανδρούτσου και σε απόσταση περίπου 50-70 μέτρων από τη συμβολή με την οδό Πλαστήρα, στην περιοχή Νταού Πεντέλης. Από τα ευρήματα της πολύωρης αυτοψίας που διενήργησε στην καμένη περιοχή, ο κ. Γκουρμπάτσης καταλήγει στο συμπέρασμα πως κάτοικος της περιοχής, αγνοώντας τον ιδιαίτερα υψηλό δείκτη επικινδυνότητας λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, επιχείρησε να κάψει χόρτα και κλαδιά τέσσερις πέντε ώρες πριν από την εκδήλωση της φωτιάς.

Τέσσερις τραγικές ολιγωρίες

Σύμφωνα με το πόρισμα:
• Υπήρξε μεγάλο χρονικό διάστημα, συγκεκριμένα 30 λεπτά, από την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης μέχρι την κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων.
• Στο σημείο επιχειρούσε μόνο ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος, ενώ στην Κινέτα είχαν επιχειρήσει 13.
• Ελικόπτερο που στάλθηκε στο Μάτι από την Κινέτα έμεινε από καύσιμα.
• Η Πυροσβεστική δεν είχε υπολογίσει το Μάτι στις περιοχές της Αττικής με άναρχη δόμηση μέσα στο δάσος, ώστε να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή.

Ολα άρχισαν από κάψιμο ξερών κλαδιών στο Νταού Πεντέλης

Τα συμπεράσματά του τεχνικού συμβούλου, ότι η φονική πυρκαγιά οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια, φέρονται ότι συνάδουν με το βίντεο που έφερε στη δημοσιότητα η «Καθημερινή» και το οποίο καταγράφει την έναρξη της φωτιάς από κάμερα ασφαλείας σε ξέφωτο μεταξύ δυο οικοδομών στο Νταού Πεντέλης.
Το ακριβές σημείο βρίσκεται ανάμεσα σε μια διώροφη κατοικία και σε μια πρόχειρη κατασκευή, που παραπέμπει σε μαντρί ή κοτέτσι. Μέχρι και τη Δευτέρα υπήρχαν εκεί υπολείμματα από κούτσουρα που επιχείρησε να κάψει κάτοικος της περιοχής, με αποτέλεσμα η φωτιά να ξεφύγει από τον έλεγχό του. Το μοιραίο, όπως εξελίχθηκε, απόγευμα της 23ης Ιουλίου έπνεαν στην περιοχή ισχυροί δυτικοί άνεμοι, που έσπρωξαν τη φωτιά ανατολικά της Πεντέλης, προς το Μάτι.

Keywords
Τυχαία Θέματα