Ιδού ο χάρτης με τις περιοχές της Β. Ηπείρου που θέλει να κλέψει ο Ράμα από το 2015!

Ιδού ο χάρτης με τις περιοχές της Β. Ηπείρου που θέλει να κλέψει ο Ράμα από το 2015!13.12.2018Παρασκήνιο

Η «δημοκρατία» είχε αποκαλύψει το θέμα εδώ και τρία χρόνια, όμως το ΥΠΕΞ... δεν πήρε χαμπάρι

Ρεπορτάζ
Κέλλυ Φαναριώτη

Ετοιμοι να υπερασπιστούν με κάθε δυνατό τρόπο την περιουσία τους απέναντι στην ασυδοσία της αλβανικής κυβέρνησης -η οποία, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, απαλλοτριώνει και παραχωρεί σε τρίτους αντί πινακίου φακής ιδιωτικές περιουσίες Ελλήνων ομογενών, με πρόσχημα την τουριστική αξιοποίησή τους- εμφανίζονται

οι κάτοικοι της Χειμάρρας.

Οπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Χειμαρριωτών Σπύρος Κούτουλας στη «δημοκρατία», το 90% των εκτάσεων που οικειοποιείται το υπουργείο της γείτονος με τις... ευλογίες της κυβέρνησης είναι ιδιωτικές.

«Στη Χειμάρρα δεν έχουμε τίτλους ιδιοκτησίας. Το 1991 μας έδωσαν ένα χαρτί που λέει ότι αυτή είναι η περιουσία που θα πάρουμε κάποια στιγμή. Δεν υπάρχει υποθηκοφυλάκιο, δεν μας επιτρέπουν να πάμε να τις εγγράψουμε, με αποτέλεσμα οι περιουσίες να είναι και να μην είναι δικές μας. Τώρα έρχονται και μας λένε ότι είναι δημόσιες και τις χαρίζουν» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κούτουλας. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει, σύμφωνα με τον σχετικό νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι, σκοπός της κυβέρνησης Ράμα είναι να παραχωρήσει τις εκτάσεις σε «στρατηγικούς επενδυτές» αντί ενός ευρώ το τετραγωνικό, την ώρα που στη Χειμάρρα η μέση τιμή της γης ξεκινά από τα 100 ευρώ στις μη παραθαλάσσιες περιοχές και φτάνει τα 3.000 ευρώ/τετραγωνικό στις παραθαλάσσιες.

Δεν τους νοιάζει

«Η Χειμάρρα είναι η περιοχή της Αλβανίας με τη μεγαλύτερη προοπτική στον τουρισμό και στο real estate. Ωστόσο, δεν τους ενδιαφέρει τόσο η τουριστική ανάπτυξη. Για παράδειγμα, στo χωριό Δρυμάδες, όπου κατεδαφίστηκαν ακίνητα προκειμένου να χτιστεί ένα πολυτελές resort, τελικά έχτισαν πολλά σπίτια με σκοπό να δημιουργηθεί ένας οικισμός, όπως έγινε και με τους Αγίους Σαράντα το 1990. Σκοπός τους είναι η δημογραφική αλλοίωση μέσω του περιουσιακού» εξηγεί ο κ. Κούτουλας και προειδοποιεί ότι, εάν δεν λυθεί το ζήτημα μέσω της πολιτικής ή της νομικής οδού, προκειμένου να αποδοθούν άμεσα οι τίτλοι ιδιοκτησίας στους νόμιμους ιδιοκτήτες, οι σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία θα οξυνθούν.

«Το βασικότερο εργαλείο για εμάς είναι η σύμβαση-πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων, την οποία έχει υπογράψει η Αλβανία από το 1999. Είναι πάρα πολύ κρίσιμο ζήτημα - ουσιαστικά απαλλοτριώνουν όλη τη Χειμάρρα» επισημαίνει, τονίζοντας ότι από τα δικά του κτήματα στην περιοχή η αλβανική κυβέρνηση παίρνει πάνω από 80%.

«Από τη στιγμή που βγήκε ο νόμος ότι αυτά τα κτήματα περνούν στο υπουργείο Τουρισμού, θεωρητικά αύριο δεν μπορώ να πάω να μαζέψω τις ελιές μου. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση».

«Με απείλησαν»

Για έντονο κλίμα φόβου στην ευρύτερη περιοχή της Χειμάρρας κάνει λόγο ο 44χρονος Αλκιβιάδης Νάτσης, πρώην ιδιοκτήτης βενζινάδικου, το οποίο κατεδαφίστηκε πέρυσι με εντολή της κυβέρνησης προκειμένου «να περάσει ένας δρόμος από το σημείο».
Οπως λέει, σχεδόν σε καθημερινή βάση τόσο ο ίδιος όσο και οι συμπολίτες του δέχονται εκβιασμούς από παραθεσμικά πρόσωπα προσκείμενα στον Εντι Ράμα, προκειμένου να μην αντιδρούν σε ό,τι συμβαίνει.

«Προσωπικά με απείλησαν ότι θα μου διαλύσουν το σπίτι και θα κάνουν κακό στην οικογένειά μου. Δεν λυγίζω μπροστά στις απειλές τους, αλλά φοβάμαι ότι στο τέλος θα τα πάρουν όλα και δεν θα μείνει τίποτα. Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να μη συμβεί αυτό» καταλήγει.

Δείτε εδώ τον χάρτη με τα σχέδια «τουριστικής ανάπτυξης» του Ράμα που είχε δημοσιεύσει η «κυριακάτικη δημοκρατία» από τον Ιανουάριο του 2016.

Εδώ και τρία χρόνια η «δημοκρατία» καταγγέλλει το ανθελληνικό μένος που αποπνέουν ενέργειες της κυβέρνησης Εντι Ράμα σε βάρος της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Ο κατά τα άλλα «σοσιαλιστής» Αλβανός πρωθυπουργός άρχισε ανοιχτά επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης από τον Ιανουάριο του 2016, θέτοντας σε εφαρμογή σχέδιο αρπαγής των περιουσιών των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» άρχισε τον αγώνα αποκάλυψης του βρόμικου αυτού σχεδίου με δημοσίευμά της στις 10 Ιανουαρίου του 2016, προσπαθώντας να ακυρώσει τα ύπουλα σχέδια συρρίκνωσης του Ελληνισμού στην περιοχή, αλλά το ΥΠΕΞ κώφευε...

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Θα ξυπνήσουν έστω και τώρα;

Πριν από τρία χρόνια η «δημοκρατία» είχε αποκαλύψει το ύπουλο σχέδιο του Ράμα και των Αλβανών εθνικιστών, που θέλουν με κάθε τρόπο να εξαφανίσουν την ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου. Καταγράφαμε στο εξαιρετικό και τεκμηριωμένο ρεπορτάζ του καλού συναδέλφου Νίκου Σταυρουλάκη τι ετοίμαζαν οι Αλβανοί και το σχέδιό τους να κλέψουν τις ελληνικές περιουσίες.

Δυστυχώς, κανείς από την ελληνική Πολιτεία δεν αντέδρασε και, δύο χρόνια μετά, το σχέδιο Ράμα εφαρμόζεται. Εάν οι Αλβανοί, τους οποίους βάλαμε και στο ΝΑΤΟ, δεν συνειδητοποιήσουν ότι θα μας έχουν απέναντι εάν συνεχίσουν τις προκλήσεις, τα πράγματα για τη μειονότητα θα γίνουν μη ανατρέψιμα. Γι’ αυτό ας ξυπνήσουν έστω και τώρα και να μη μείνουν στον... χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων.

Νίκος Ελευθερόγλου

Η Ν.Δ. καλεί την Ευρώπη να πάρει θέση για το πλιάτσικο

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η νέα πρόκληση της αλβανικής κυβέρνησης να κάνει πλιάτσικο στις περιουσίες των Βορειοηπειρωτών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε χθες επιστολή στον αρμόδιο Ευρωπαίο επίτροπο με θέμα την απαράδεκτη απόφαση του Εντι Ράμα, αναφέροντας ότι αυτή «συνιστά ευθεία παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας και αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου». Παράλληλα, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για «τις συνεχιζόμενες προκλήσεις του Αλβανού πρωθυπουργού», οι οποίες «δεν βοηθούν την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας στην Ε.Ε. και δεν συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. καλεί την Ε.Ε. να λάβει άμεσα μέτρα, «ώστε η συγκεκριμένη απόφαση να ανακληθεί και οι ιδιοκτησίες των Ελλήνων που ανήκουν στην ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους».

Σημειώνει, εξάλλου, ότι η λήψη των αναγκαίων μέτρων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα στείλει «σαφές μήνυμα προς την αλβανική κυβέρνηση ότι θα πρέπει να παύσει τις προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες που προκαλούν αστάθεια στην κρίσιμη περιοχή των δυτικών Βαλκανίων». Την ίδια ώρα, Νικήτας Κακλαμάνης και Νίκος Νικολόπουλος, με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, απευθύνονται στον πρωθυπουργό, καλώντας τον να αντιδράσει στις αλβανικές προκλήσεις, ενώ και ο τομεάρχης Αμυνας της Ν.Δ. Βασίλης Κικίλιας εκτίμησε: «Η χώρα χρειάζεται έναν υπουργό αποκλειστικής απασχόλησης που να μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα, να πιέζει τους διεθνείς οργανισμούς και να ασκεί αποτελεσματική εξωτερική πολιτική».

Σεβασμός στον νόμο

Το Ποτάμισυνιστά «στην κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, και στον κ. Ράμα, να ανακρούσει πρύμναν και να ακολουθήσει τόσο τους νόμους της ίδιας της Αλβανίας όσο και όλα εκείνα τα διεθνή κείμενα που έχουν υπογράψει τα Τίρανα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και κυρίως για την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτικών πολιτών τους».

Το ΚΚΕ ζήτησε από την Αλβανία «να ανακαλέσει την απαράδεκτη απόφαση για τις περιουσίες των ομογενών», ενώ ο ΛΑΟΣ σημείωσε: «Η βιασύνη της ελληνικής κυβέρνησης να δώσει τα χέρια με τον Ράμα αποδεικνύεται για άλλη μία φορά καταστροφική για τα εθνικά μας θέματα… γιατί ''δώσε θάρρος στον Αλβανό, θα ανέβει και στο κρεβάτι''».
Η Ενωση Κεντρώων κάλεσε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της Αλβανίας να αναιρέσουν την απόφασή τους άμεσα και να αναγνωρίσουν εμπράκτως τους τίτλους ιδιοκτησίας των ομογενών μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα