Ιαχές πολέμου από Τεχεράνη!

Ιαχές πολέμου από Τεχεράνη!20.09.2019Ειδήσεις

Με γενική σύρραξη στη Μέση Ανατολή απειλεί η ιρανική κυβέρνηση τις ΗΠΑ

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η κατάσταση στον Κόλπο σε μια κρίσιμη συγκυρία για την παγκόσμια οικονομία, που κινδυνεύει να βρεθεί στο κατώφλι νέας ύφεσης. Λίγες ώρα μετά τις νέες απειλές Τραμπ προς το Ιράν, η Τεχεράνη απάντησε διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών της, και μάλιστα μέσω αποκλειστικής συνέντευξης στο CNN! 

Ο Τζαβάντ Ζαρίφ προειδοποίησε για «γενικευμένη σύρραξη» αν οι ΗΠΑ

και η Σαουδική Αραβία προχωρήσουν σε επίθεση κατά της χώρας του. Οπως είπε χαρακτηριστικά, σε μια τέτοια περίπτωση οι δύο χώρες θα πρέπει να πολεμήσουν «μέχρι τον τελευταίο Αμερικανό στρατιώτη».

Διαπραγματεύσεις

Ο Ζαρίφ δήλωσε ότι το Ιράν ελπίζει να αποφύγει τη σύρραξη, προσθέτοντας παράλληλα ότι η χώρα του ευχαρίστως θα συζητούσε με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο το Ιράν να επιστρέψει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ, εκτός αν η Ουάσινγκτον προχωρήσει στην άρση των οικονομικών κυρώσεων.

Ο Ζαρίφ επανέλαβε ότι το Ιράν δεν έχει ουδεμία εμπλοκή στις επιθέσεις με drones κατά των εγκαταστάσεων της Aramco στη Σαουδική Αραβία το περασμένο Σαββατοκύριακο. Μάλιστα, υποστήριξε ότι οι Χούτι της Υεμένης -που από την πρώτη στιγμή ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση- έχουν το τελευταίο διάστημα αυξήσει σημαντικά τις στρατιωτικές τους δυνατότητες και πλέον μπορούν να πραγματοποιήσουν ένα «χτύπημα», όπως αυτό του περασμένου Σαββάτου. 

Ο Ιρανός αξιωματούχος τόνισε ότι η επιστροφή του Ιράν στο διαπραγματευτικό τραπέζι προϋποθέτει ότι η Ουάσινγκτον θα άρει τις οικονομικές κυρώσεις κατά της χώρας του, όπως άλλωστε προέβλεπε η σχετική συμφωνία για τα πυρηνικά.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης ότι ο ομόλογός του των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προσπαθεί να καθυστερήσει την έκδοση των θεωρήσεων εισόδου για την ιρανική αντιπροσωπία που σχεδιάζει να μετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Λίγες ώρες πριν, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυε ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές, αλλά και η έσχατη λύση σε ό,τι αφορά το Ιράν. «Υπάρχουν πολλές επιλογές. Υπάρχει και η έσχατη λύση και υπάρχουν και επιλογές που είναι μικρότερες (κινήσεις) από αυτήν. Θα δούμε» τόνισε σε δημοσιογράφους, ξεκαθαρίζοντας ότι ως «έσχατη λύση εννοώ το να πάμε σε πόλεμο».

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι οι λεπτομέρειες σχετικά με τις νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης θα διευκρινιστούν «τις επόμενες 48 ώρες».

Keywords
Τυχαία Θέματα