Η Τουρκία βγάζει πάλι τη γλώσσα στην Ε.Ε. «Συνεχίζουμε να εκπαιδεύουμε τις κυβερνητικές δυνάμεις στη Λιβύη»!

Η Τουρκία βγάζει πάλι τη γλώσσα στην Ε.Ε. «Συνεχίζουμε να εκπαιδεύουμε τις κυβερνητικές δυνάμεις στη Λιβύη»!22.01.2020Άρθρα

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα...

... λίγα εικοσιτετράωρα αφότου οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να εξασφαλίσουν την τήρηση του εμπάργκο όπλων και στρατιωτική βοήθεια προς τη Λιβύη. Αυτή τη φορά, διά στόματος του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας

Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος -από το Νταβός, όπου βρίσκεται- διεμήνυσε πως η Τουρκία συνεχίζει να εκπαιδεύει τις δυνάμεις της λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και «αυτό είναι κάτι θεμιτό».

Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν δίστασε να δώσει αυτή την απάντηση, ερωτηθείς από δημοσιογράφους κατά πόσον η στρατιωτική προσέγγιση της Αγκυρας στο ζήτημα της Λιβύης θα αλλάξει μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο! «Εχουμε μια συμφωνία με τη Λιβύη για την Παιδεία και την εκπαίδευση. Αυτό ακριβώς είναι που κάνουμε - είναι μια θεμιτή προσπάθεια» δήλωσε ο Τσαβούσογλου, που μετέχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Αναμφίβολα, η στάση της Αγκυρας, ένα χαστούκι στο πρόσωπο των γραφειοκρατών των Βρυξελλών, δείχνει την αδυναμία -ή και την απροθυμία- της Ενωσης να σηκώσει ουσιαστικό ανάστημα στην Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εγείροντας πολλά ερωτήματα για τους λόγους που συμβαίνει αυτό. Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ακόμα πως η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, καθώς και την εξεύρεση πολιτικής λύσης, ενώ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ζωτικό τον ρόλο της Τουρκίας στα τεκταινόμενα στην αφρικανική χώρα.

Πάντως, η Αγκυρα δεν είναι, καθώς φαίνεται, η μόνη που γελά με τις αποφάσεις των Ευρωπαίων. Την ίδια στάση τηρούν και οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη. Ο πρωθυπουργός της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της χώρας Φαγέζ αλ Σάρατζ δήλωσε σε συνέντευξή του στο Al Jazeera ότι δεν θα καθίσει ξανά στο ίδιο τραπέζι με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ελπίζοντας ότι «οι υποστηρικτές του θα επανεξετάσουν τις αποφάσεις τους». Κι αυτό βέβαια φαντάζει το μόνο λογικό, αν ληφθεί υπόψη πως στη διάσκεψη του Βερολίνου οι συμμετέχοντες έσπευσαν να πάρουν αποφάσεις χωρίς τον... ξενοδόχο.

Θεανώ Καρούτα

Keywords
Τυχαία Θέματα