Η τέχνη μοιράζει χαμόγελα!

Η τέχνη μοιράζει χαμόγελα!20.12.2017Πρόσωπα

Ο Κωστής Ατσαλής μιλά για τη φιλανθρωπική ομαδική έκθεση στην Govedarou Art Gallery

Συνέντευξη στην
Ελένη Σκάρπου

Στις εκθέσεις εστιάζουμε στα έργα και στην τεχνική των καλλιτεχνών, εστιάζουμε στις εμπνεύσεις τους και στην προσωπική τους ιστορία. Σε αυτήν θα εστιάσουμε και στον φιλανθρωπικό σκοπό, γιατί η ArtExpo «Opportunity4all» -η οποία εγκαινιάζεται σήμερα στις 19.00 στην Govedarou Art Gallery και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το

Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο- έχει στόχο μέσα από τις εικαστικές τέχνες να μοιράσει χαμόγελα και αγάπη.

Πρόκειται για την ομαδική έκθεση στην οποία θα συμμετέχουν 25 νέοι εικαστικοί, με διαφορετικές τεχνοτροπίες, και θα διαρκέσει έως τις 13 Ιανουαρίου, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Ο Κωστής Ατσαλής είναι ένας εκ των εικαστικών και μας ανοίγει τα χαρτιά του χωρίς φόβο και με πάθος. «Συμμετέχω με έξι έργα μου, έξι ζωγραφικούς καμβάδες, οι οποίοι εντάσσονται σε μία θεματική ενότητα που αποτέλεσε τη βάση της ενδελεχούς δημιουργικότητας τα τελευταία χρόνια, στους πίνακες, στις εικονογραφήσεις αλλά και στα ποιήματά μου.

Τζαζ στην Αβυσσο

Η ενότητα έπρεπε να έχει ένα όνομα και ένα μεσημέρι την ονόμασα “Jazz in the Abyss/Τζαζ στην Αβυσσο”, μια και αφενός μου αρέσει πολύ αυτού του είδους η μουσική, η τζαζ, και αφετέρου απολαμβάνω από μικρό παιδί την αίσθηση ότι οι πληγές των ανθρώπων μπορούν και αποτελούν πάντα πηγή έμπνευσης, αλλά και μια διαδικασία εξαγνισμού - κάθαρσης, καθώς κάποιος μπορεί και θέλει να τις διηγείται στο χαρτί ή στον καμβά.

Αναμφισβήτητα, όντας πάντα οπαδός όλων των τεχνών, και κυρίως της μουσικής, θεωρώ ότι συγκεκριμένα η τζαζ μουσική, τα προπολεμικά μπλουζ, αλλά και το δικό μας ρεμπέτικο έχουν ως αφετηρία αυτή την κάθαρση» εξηγεί ο Κωστής Ατσαλής. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει σε ομαδική έκθεση. Το 2014 πραγματοποίησε την πρώτη solo έκθεσή του με 36 έργα.

Εχοντας διδαχθεί από τα 12 του την τέχνη της αγιογραφίας έπειτα από παρότρυνση των γονιών του και μαθαίνοντας αργότερα ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο, έχοντας σπουδάσει αρχιτεκτονική τοπίου και έπειτα εφαρμοσμένες τέχνες - γραφιστική... τον συναντάμε μέσα στον χρόνο να εκφράζεται με μελάνια, μολύβια, κάρβουνο και τέμπερα.

Σήμερα διατηρεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το εργαστήριό του, όπου συνδυάζει τις αγάπες και τις σπουδές του. «Τα ακρυλικά, τα μεταλλικά ακρυλικά και τα μελάνια είναι τα τρία βασικά υλικά με τα οποία μου αρέσει να σχεδιάζω. Είτε όταν έχω να φτιάξω έναν καμβά είτε ένα εξώφυλλο δίσκου. Απολαμβάνω εξίσου και τον σχεδιασμό με ψηφιακά προγράμματα.

Η συμμετοχή μου το περασμένο καλοκαίρι στο “100 posters for Crete”, μία έκθεση που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, ήταν εξ ολοκλήρου σχεδιασμένη ψηφιακά» συνοψίζει ο ίδιος και επισημαίνει πόσο σημαντικό είναι να εκθέτει ο καλλιτέχνης τα έργα του.
«Οι εκθέσεις, θεωρώ, σηματοδοτούν το κλείσιμο ενός δημιουργικού χρονικού κύκλου, ενώ ταυτόχρονα είναι η στιγμή της κρίσης για τη δουλειά σου. Θα δεις τα βλέμματα, θα ακούσεις τα σχόλια, θα νιώσεις την ενέργεια του κόσμου, τις απόψεις, αλλά κυρίως τις ερμηνείες που δίνουν εκείνοι στα δικά σου έργα, γεγονός πολύ μαγευτικό.

Μια μακρά περίοδος ατέλειωτων ωρών μπροστά από το καβαλέτο, το σχεδιαστήριο, με καφέ και τσιγάρα να καταθέτεις τα “εσωτικά τοπία” σου, που έλεγε και ο αγαπημένος μου ποιητής, ο Αργύρης Χιόνης» λέει ο Κωστής, ο οποίος έφυγε από την Ιεράπετρα για να σπουδάσει και αποφάσισε να μείνει εδώ θεωρώντας πως η Θεσσαλονίκη αποτελεί ένα πολιτισμικό σταυροδρόμι με όλες τις προδιαγραφές.

Keywords
Τυχαία Θέματα