Η «ψεκασμένη» κυβέρνηση έριξε (ξανά) τις ευθύνες στους πολίτες

Ο Μητσοτάκης προσπάθησε να πείσει ότι πήρε έγκαιρα τα μέτρα, δείχνοντας αμήχανη αισιοδοξία για περιορισμό της πανδημίας

Σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να πείσει για ποιον λόγο αποφάσισε να κηρύξει lockdown όλη τη χώρα αυτή τη στιγμή, ενώ μέχρι προχθές όλα τα κυβερνητικά στελέχη ξόρκιζαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επιδόθηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εχοντας δίπλα του τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ο πρωθυπουργός φάνηκε προβληματισμένος από τις εξελίξεις, μολονότι θέλησε να δείξει αισιόδοξος ότι από εδώ και πέρα η κατάσταση θα αρχίσει

να βελτιώνεται με την εφαρμογή των μέτρων, ενώ ακόμη μια φορά έδειξε με το δάχτυλο τους πολίτες ως υπεύθυνους για την άσχημη εικόνα που παρουσιάζει η πορεία της πανδημίας.

Όπως είπε, οδηγός στις όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης και του ιδίου είναι πάντα τα επιστημονικά δεδομένα και στο ερώτημα «γιατί τώρα» απάντησε: «Τις τελευταίες πέντε ημέρες είδαμε μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Είχαμε 10.000 κρούσματα μέσα σε πέντε ημέρες. Είδαμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες, σημαντική αύξηση στους διασωληνωμένους, σημαντική αύξηση στις πόσες ΜΕΘ αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε. Θα έπρεπε να υποδεχτούμε στα νοσοκομεία τις επόμενες ημέρες παραπάνω από 1.000 συμπολίτες μας, εάν συνεχίζαμε με αυτόν τον ρυθμό, και αυτό το κύμα πρέπει να ανακόψουμε» τόνισε.

Μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Επιλέγω για μία ακόμη φορά να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα… Δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να θέσω σε κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών μας, γιατί αυτή είναι η πρώτη ευθύνη που έχω αναλάβει και ακολουθώντας τις συστάσεις της επιτροπής κρίνουμε ότι τα μέτρα αυτά πρέπει να παρθούν τώρα. Είμαι σίγουρος ότι, εφόσον εφαρμοστούν, θα μπορέσουμε να πνίξουμε αυτό το δεύτερο κύμα για να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας ένα σχετικά πιο κανονικό Δεκέμβριο».

Παράλληλα, προανήγγειλε γιορτές με αυξημένους περιορισμούς: «Η ανάγκη να λειτουργήσει η αγορά τον Δεκέμβριο είναι ένας από τους λόγους που επιλέγουμε να πάρουμε τα μέτρα αυτά τώρα» ανέφερε και διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν οικονομικά αποθέματα για την αντιμετώπιση της κρίσης: «Η χώρα έχει παραπάνω από 37 δισεκατομμύρια σε διαθέσιμα και για αυτό έχουμε τη δυνατότητα και πάλι να στηρίξουμε όλους τους συμπολίτες μας».

Ζήτησε μάλιστα από την αντιπολίτευση χαμηλούς τόνους στη ρητορική της. «Σε αυτή τη συγκυρία δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροπολιτικά πυροτεχνήματα. Παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα και σήμερα τα έχει καταφέρει καλύτερα από τις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά θα παρακαλούσα η αμφισβήτηση να είναι αμφισβήτηση στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και όχι στα επιστημονικά δεδομένα. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι πολιτικές και δεν αφορούν τους ειδικούς μας. Εμείς λαμβάνουμε τις αποφάσεις και λογοδοτούμε για αυτές» είπε.

Για τα σχολεία ανέφερε: «Είχαμε πει ότι πρέπει να κλείσουν τελευταία και να είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν, όταν με το καλό περιορίσουμε αυτή την πανδημία. Ο λόγος που δέχτηκα την εισήγηση των ειδικών είναι ότι τα μεγάλα παιδιά, επειδή έχουν αυτήν την κοινωνική ζωή, μπορεί να συμβάλουν περισσότερο στη μετάδοση του ιού. Κάναμε αυτόν τον διαχωρισμό, που έχει και κοινωνικές προεκτάσεις, γιατί η τηλεκπαίδευση δουλεύει καλύτερα στα μεγαλύτερα παιδιά».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «προφανώς υπάρχει ατομική ευθύνη, συλλογική ευθύνη και κυβερνητική ευθύνη. Εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις και εμείς πιστωνόμαστε την επιτυχία ή την αποτυχία των πολιτικών που εφαρμόζουμε». Για τα μέσα μεταφοράς σημείωσε πως «έχουμε κάνει το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε» και υπογράμμισε πως «αυτή τη στιγμή έχουμε έναν πόλεμο μπροστά μας. Ο στρατός είναι σε πλήρη ανάπτυξη. Δε βλέπω κανέναν λόγο γιατί όλη αυτή η περιπέτεια να πρέπει να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα