Η πιο κρίσιμη «μάχη» για τον Πέτρο Τατσόπουλο!

Η πιο κρίσιμη «μάχη» για τον Πέτρο Τατσόπουλο!03.10.2019Πρόσωπα

Υποβλήθηκε σε πεντάωρη επέμβαση μετά το καρδιακό επεισόδιο που υπέστη σε τηλεοπτική εκπομπή

Από τη
Ρίτα Μελά

Σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου ο πρώην βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος, μετά την πεντάωρη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε χθες το πρωί. Το ιατρικό ανακοινωθέν του θεραπευτηρίου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο συγγραφέας κ. Πέτρος Τατσόπουλος αφίχθη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

στις 12.02 το μεσημέρι στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Ιπποκρατείου Αθήνας με οξύ οπισθοστερνικό άλγος. Μεταφέρθηκε στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Α' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής αμέσως, όπου διαγνώστηκε οξύ διαχωριστικό ανεύρυσμα της αορτής. Ο ασθενής διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε στο χειρουργείο επειγόντως στις 12.50, όπου διαπιστώθηκε οξύς διαχωρισμός ανιούσης αορτής συνοδευόμενος από οξύ επιπωματισμό».

Υποβλήθηκε αμέσως σε χειρουργική επέμβαση διάρκειας περίπου πέντε ωρών, «που ολοκληρώθηκε επιτυχώς και ο ασθενής διακομίστηκε σταθερός στη Μονάδα Καρδιοχειρουργικής Ανάνηψης στις 18.15».

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, τα πρώτα δύο 24ωρα θεωρούνται πάντα κρίσιμα σε αυτές τις εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις. Σήμερα αναμένεται νέο ιατρικό ανακοινωθέν. Να σημειωθεί ότι ο κ. Τατσόπουλος βρισκόταν σε ενημερωτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Alpha όταν ξαφνικά ένιωσε οξύ πόνο στο στήθος και αμέσως ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο.

Τι είναι, όμως, το διαχωριστικό ανεύρυσμα της αορτής; Ανατομικά η αορτή αποτελείται από τον έσω, τον μέσο και τον έξω χιτώνα. Οταν συμβεί ενδοτοιχωματική αιμορραγία, η απότομη είσοδος του αίματος ανάμεσα στους χιτώνες προκαλεί σοβαρά προβλήματα. Τότε προκαλείται η ρήξη της αορτής, που είναι θανατηφόρα κατάσταση, ή μέσα στα τοιχώματα της αορτής δημιουργείται το διαχωριστικό ανεύρυσμα, το οποίο δημιουργεί δύο αυλούς: τον αληθή και τον ψευδή αορτικό αυλό και χρήζει άμεσα χειρουργείου.

Το ανεύρυσμα της αορτής (διάταση της αορτής) δεν παρουσιάζει συμπτώματα και συχνά είναι θανατηφόρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα