Η Άγκυρα εκνευρισμένη απαντάει με NAVTEX μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου

Οργισμένη η Άγκυρα από την ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου, προκαλεί σε κάθε επίπεδο. Προκλητική ανακοίνωση με την οποία δηλώνει ότι Ελλάδα και Αίγυπτος δεν έχουν θαλάσσια σύνορα, NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου και ακύρωση της επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα.

Η

ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αποκαλύπτει τον εκνευρισμό που υπάρχει στην Τουρκία, καθώς σε αυτή η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι… δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο και ότι για την Τουρκία δεν υπάρχει η «δήθεν συμφωνία». Τονίζεται, μάλιστα, ότι «η άποψη της Τουρκίας θα γίνει γνωστή και στο μέτωπο και στο τραπέζι». Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη. Ταυτόχρονα η Τουρκία ακύρωσε και την προγραμματισμένη επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με τη χώρα μας.

Σε μια προσπάθεια να απευθυνθεί στο εσωτερικό της Αιγύπτου, προφανώς για να ενισχύσει το εκεί «υποκατάστημα» των Αδελφών Μουσουλμάνων και να στρέψει τους Αιγυπτίους κατά του Σίσι, σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ ότι η Αίγυπτος που απεμπόλησε περιοχή 11.500 τετρ. χιλιομέτρων με τη συμφωνία που υπέγραψε με την Κύπρο το 2003 τώρα χάνει περιοχές θαλάσσιες ευθύνης.

Η ανακοίνωση κλείνει με τη διακήρυξη ότι η Τουρκία στη συγκεκριμένη περιοχή δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα υποστηρίξει με αποφασιστικότητα τα νόμιμα συμφέροντα και τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο, όπως κι αυτά των Τουρκοκυπρίων».

Επιπρόσθετα η Τουρκία εξέδωσε και NAVTEX στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο. Συγκεκριμένα, η υδρογραφική και ωκεανογραφική υπηρεσία της Αττάλειας εξέδωσε NAVTEX με την οποία γνωστοποιείται η διεξαγωγή ασκήσεων με χρήση πραγματικών πυρών σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο.

Keywords
Τυχαία Θέματα