Γουατεμάλα: Ζωή μέσα στη λάβα

Γουατεμάλα: Ζωή μέσα στη λάβα07.06.2018Ειδήσεις

Παγκόσμια συγκίνηση για το κοριτσάκι που βγήκε σώο από τις στάχτες, αλλά και θρήνος για τους 75 νεκρούς και 200 αγνοουμένους

Από την
Ελενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Δεν έχει τέλος το δράμα των κατοίκων της Γουατεμάλας, καθώς ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγκο ανέβηκε στους 75, ενώ άλλοι σχεδόν 200 άνθρωποι εξακολουθούν

να αγνοούνται και δεκάδες χωριά να κινδυνεύουν από τη λάβα.

Την Τρίτη μια νέα ισχυρή έκρηξη ανάγκασε τις Αρχές να εκκενώσουν εφτά χωριά κοντά στο ηφαίστειο, φοβούμενες την κλιμάκωση της ηφαιστειακής δραστηριότητας. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης διακόπηκαν, καθώς οι πυροκλαστικές ροές -ένας πιο επικίνδυνος και από τη λάβα συνδυασμός τοξικών αερίων, στάχτης και πυρακτωμένων βράχων- ανάγκασαν τους διασώστες και τους εθελοντές να εκκενώσουν την περιοχή.

Τρεις ημέρες μετά την πρώτη ηφαιστειακή έκρηξη, που προκάλεσε ταχύτατα ποτάμια λάσπης, λάβας και τέφρας, οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες είναι εξαιρετικά ισχνές, παραδέχτηκε λίγες ώρες πριν ανασταλούν οι έρευνες ο Σέρχιο Καμπάνιας, διευθυντής επιχειρήσεων της Υπηρεσίας Εθνικού Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Φυσικών Καταστροφών (CONRED). «Αν παγιδευτείς σε πυροκλαστική ροή, είναι πολύ δύσκολο να παραμείνεις ζωντανός» εξήγησε, προσθέτοντας ότι κάποιες απανθρακωμένες σοροί ενδέχεται να μη βρεθούν ποτέ.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, παγκόσμια συγκίνηση προκάλεσαν οι εικόνες διάσωσης ενός παιδιού από τα ερείπια ενός σπιτιού που καταστράφηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου. Το κοριτσάκι σώθηκε ως εκ θαύματος και είναι καλά στην υγεία του, ενώ οι διασώστες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν από τα χαλάσματα και τα άλλα μέλη της οικογένειας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι περισσότεροι από 3.200 άνθρωποι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από την περιοχή γύρω από το ηφαίστειο, ενώ άλλοι 2.625 πολίτες χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Συνολικά 1.700.000 κάτοικοι της Γουατεμάλας επηρεάστηκαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο από την τεράστια φυσική καταστροφή.

Keywords
Τυχαία Θέματα