Για… Διεθνές Δίκαιο και σύνορα της Ε.Ε. μιλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Χαμηλοί τόνοι του Μητσοτάκη απέναντι στην Τουρκία κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας

Χαμηλούς τόνους επέλεξε να κρατήσει, χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις, βάζοντας για ακόμη μια φορά στο παιχνίδι την Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός, κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας στο Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε ότι «η Τουρκία για ακόμα μια φορά προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στις επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στην

Κύπρο, απέναντι τελικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά».

Η Ελλάδα, όπως είπε, «παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα. Και βέβαια η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «προσβλέπουμε στη στήριξη των συμμάχων μας, αλλά πρέπει να γνωρίζετε κι εσείς ότι εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος». Από την πλευρά του, ο κ. Mάας δήλωσε: «Έχουμε ξεκάθαρη στάση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και προς την Κύπρο. Αυτός θα είναι και ο ρόλος μας στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καταστήσαμε, επίσης, σαφέστατο προς την Τουρκία -όπως είπατε ακριβώς και εσείς- ότι είναι πράγματι στο χέρι της, εφόσον δώσει τέλος σε αυτήν την προκλητική στάση απέναντι στην Ελλάδα, να μπορέσει να ενσωματωθεί σε έναν διάλογο. Στην αντίθετη περίπτωση, θα ήταν αδύνατο κάτι τέτοιο».

Ο κ. Μάας νωρίτερα έγινε δεκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος επισήμανε ότι «η Άγκυρα αγνοεί την προτροπή μας να δώσει τέλος στην παράνομη συμπεριφορά της, να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της». Ο Γερμανός ομόλογός του υπογράμμισε τη σαφή στάση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία και σημείωσε ότι αναμένεται «οι γεωτρήσεις αυτές που γίνονται μπροστά από την Κύπρο να πάρουν τέλος και να μην ξεκινήσουν νέες δραστηριότητες».

Το πρωί ο κ. Μάας συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία επισήμανε ιδιαίτερα την αστάθεια και τους κινδύνους που δημιουργεί στην ανατολική Μεσόγειο η κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, ενώ αναφέρθηκε και στη συμβολική και πολιτική σημασία που έχει η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Keywords
Τυχαία Θέματα