Γεωπολιτικό παιχνίδι με τον αγωγό Nord Stream 2

Γεωπολιτικό παιχνίδι με τον αγωγό Nord Stream 223.12.2019Ειδήσεις

Θύελλα αντιδράσεων σε Βρυξέλλες, Γερμανία, Ρωσία για τις κυρώσεις Τραμπ σε όλους όσοι συμμετέχουν στο έργο

Εντονότατες είναι οι αντιδράσεις τόσο από την πλευρά της Μόσχας όσο και από την Ευρώπη στον νόμο που υπέγραψε ο πρόεδρος Τραμπ την περασμένη Παρασκευή, ο οποίος, μεταξύ άλλων, προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε όλους όσοι συμμετέχουν στο έργο του υποθαλάσσιου

αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος έχει σκοπό να αυξήσει τις ποσότητες ρωσικού αερίου που μεταφέρονται απευθείας στη Γερμανία.

«Οι ΗΠΑ εμποδίζουν άλλες χώρες να αναπτύξουν την οικονομία τους επιβάλλοντάς τους κυρώσεις» κατήγγειλε λίγες ώρες μετά την επικύρωση του αμερικανικού νόμου από τον πρόεδρο Τραμπ η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Μια χώρα που έχει χρέος 22 τρισεκατομμυρίων δολαρίων εμποδίζει χώρες με υγιές αξιόχρεο να αναπτύξουν τον τομέα της πραγματικής τους οικονομίας!» σχολίασε η Ζαχάροβα στη σελίδα της στο facebook, επικρίνοντας «την αμερικανική ιδεολογία που δεν αντέχει την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε ότι τα σχέδια των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 2 και Turk Stream θα υλοποιηθούν παρά τις αμερικανικές κυρώσεις, προσθέτοντας ότι η Ρωσία σχεδιάζει να αντιδράσει κατά των κυρώσεων αυτών.

«Παρέμβαση»

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση της κυβέρνησης της Γερμανίας, η οποία χαρακτήρισε τις αμερικανικές κυρώσεις «παρέμβαση στις εσωτερικές μας υποθέσεις».

«Η κυβέρνηση απορρίπτει αυτές τις κυρώσεις, τις οποίες δεν έχει τη δικαιοδοσία να επιβάλει. Επηρεάζουν τις γερμανικές και τις ευρωπαϊκές εταιρίες, και αποτελούν παρέμβαση στις εσωτερικές μας υποθέσεις» τόνισε η Ούρλικε Ντέμερ, εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Ευρωπαϊκή Ενωση. «Επί της αρχής, η Ε.Ε. είναι αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων εναντίον ευρωπαϊκών εταιριών που επιδίδονται σε νόμιμες δραστηριότητες» ανακοίνωσε εκπρόσωπός της.

Ο νέος νόμος δίνει στον Αμερικανό πρόεδρο περιθώριο 60 ημερών για να επιβάλει κυρώσεις σε σκάφη και εταιρίες που εγκαθιστούν σωληνώσεις ή συμμετέχουν στα έργα του Nord Stream 2 και του Turkstream, του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Τουρκία, καθώς και σε οποιονδήποτε άλλον κρίνεται ότι υποστηρίζει τα έργα αυτά.

Υπενθυμίζουμε ότι η κατασκευή του Nord Stream 2, ο οποίος αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί τους επόμενους μήνες, διπλασιάζοντας τις ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου που διατίθενται στη δυτική Ευρώπη μέσω Γερμανίας, έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης.

Keywords
Τυχαία Θέματα