Φρεγάτες του Ερντογάν (με στρατό) στη Λιβύη!

Φρεγάτες του Ερντογάν (με στρατό) στη Λιβύη!30.01.2020Άρθρα

Καταπατά κάθε έννοια δικαίου ο «σουλτάνος». Πλήρης στήριξη της Ρώμης στην Κύπρο

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Παρά το (αυτο)πλασάρισμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως «ειρηνοποιού» στη Μέση Ανατολή και κόντρα στα συμπεράσματα της διάσκεψης του Βερολίνου για την επίλυση της λιβυκής κρίσης, δύο φρεγάτες Gabya του τουρκικού ναυτικού κατέπλευσαν χθες στα ανοιχτά των ακτών της Τρίπολης. 

Μάλιστα, υπήρξαν αναφορές πως από αυτές αποβιβάστηκαν τουρκικά στρατεύματα

με βαρύ οπλισμό, ενώ, για να αποφασίσουν πώς θα δράσουν μπροστά στις εξελίξεις, συνεδρίασαν χθες εκτάκτως οι φύλαρχοι που μάχονται στο πλευρό του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Παράλληλα, η Ρώμη επαναλάμβανε την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Κύπρο σε σχέση με τις συνεχιζόμενες παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ, σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών μετά τη συνάντηση που είχαν στη Ρώμη ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Λουίτζι ντι Μάιο, οι δύο ομόλογοι -συζητώντας, μεταξύ άλλων, την κρίση στη Λιβύη- επαναβεβαίωσαν, σε σχέση με το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψαν Τρίπολη και Αγκυρα, πως πρόκειται για απαράδεκτη συμφωνία, η οποία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη. «Μόνο μέσω μιας γνήσιας συνεργασίας με καλή πίστη οι φυσικοί πόροι στη Μεσόγειο θα ωφελήσουν όλους τους λαούς που διαβιούν στην περιοχή» ανέφερε η ανακοίνωση.

Βολές

Βολές όμως δέχτηκε και από τον ιταλικό Τύπο η Τουρκία, με την εφημερίδα «Corriere della Sera» να δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Λιβύη, το παιχνίδι στρατηγικής φυσικού αερίου και πετρελαίου: H Ιταλία στη Μεσόγειο και η τουρκική πρόκληση».

Ειδικότερα, η εφημερίδα του Μιλάνου αναφέρθηκε αναλυτικά στην τελευταία πρόκληση της Αγκυρας, υπογραμμίζοντας πως «η τελευταία τουρκική πρόκληση στη Μεσόγειο έγινε στις 18 Ιανουαρίου και πέρασε σχεδόν απαρατήρητη: αφού έσβησε το δορυφορικό του σύστημα εντοπισμού, στις 26 Δεκεμβρίου το γεωτρύπανο «Yavuz» απέπλευσε από το λιμάνι της Μυρσίνης για να μεταβεί στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου και να αρχίσει να διεξάγει έρευνες στο Οικόπεδο 8, για το οποίο έχουν λάβει άδειες εκμετάλλευσης οι πετρελαϊκές εταιρίες Eni και Τοtal.

Εδώ και δέκα ημέρες πλέον παραμένει σε περιοχή στην οποία δεν θα έπρεπε να βρίσκεται. Και στην οποία, κυρίως, δεν θα έπρεπε να δρα, από τη στιγμή που πρόκειται για άδεια εκμετάλλευσης η οποία δόθηκε από κυβέρνηση χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα