Επιβεβαίωση για ΕΝΦΙΑ χωρίς αλλαγές

Επιβεβαίωση για ΕΝΦΙΑ χωρίς αλλαγές13.04.2018Οικονομία

Η δήλωση Παπανάτσιου και τα δύο σενάρια για να μη φουσκώσει (φέτος) ο λογαριασμός εν όψει νέων αντικειμενικών αξιών και... εκλογών

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Mέχρι το τέλος Απριλίου θα ανακοινωθεί ο μεγαλύτερος όγκος των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, αλλά η αύξηση των αντικειμενικών τιμών δεν συνεπάγεται κατ' ανάγκη και αύξηση του ΕΝΦΙΑ.

Με τη δήλωση αυτή η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, ουσιαστικά, επιβεβαιώνει την αποκάλυψη της «δημοκρατίας» ότι, τουλάχιστον για φέτος, ο ΕΝΦΙΑ δεν αλλάζει!

Με τον χρόνο των εκλογών να είναι ανοιχτός, η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλει να φουσκώσει τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που θα λάβουν τον Αύγουστο και θα κληθούν να πληρώσουν φέτος τα νοικοκυριά. Με δεδομένο, όμως, ότι ο φόρος στα ακίνητα θα πρέπει να φέρνει στα κρατικά ταμεία έσοδα τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο έχει αρχίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, να εξετάζει δύο ενδεχόμενα:

• Να προχωρήσει σε «χειρουργικές» παρεμβάσεις στις αντικειμενικές τιμές ώστε να μην αλλάζει το κλιμάκιο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Για παράδειγμα, σε περιοχές με σημερινή τιμή ζώνης της τάξεως των 500-550 ευρώ, οι νέες αξίες μπορεί να αυξηθούν, αλλά να μην ξεπεράσουν τα 750 ευρώ για να παραμείνει ο ΕΝΦΙΑ στα 2,8 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Σε περιοχές με σημερινή τιμή ζώνης 750-850 ευρώ, οι αξίες μπορεί να αυξηθούν στα επίπεδα των 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Στην περίπτωση αυτή ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει στα 2,9 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Δηλαδή, η τιμή ζώνης μπορεί να αυξάνεται, αλλά δεν αλλάζει ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης ακινήτου.

• Να υπολογίσει και φέτος τον ΕΝΦΙΑ με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες. Αλλωστε αυτό που θέλουν οι δανειστές είναι να αλλάξουν οι τιμές ζώνης, χωρίς όμως να απειληθεί ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ.
Από τις εισηγήσεις που έχει λάβει το υπουργείο Οικονομικών για την αύξηση των τιμών ζώνης προκύπτουν αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ από 3,5% έως 22%, μεσοσταθμικά.
Στις ακριβές περιοχές, εκεί όπου οι τιμές της Εφορίας διαμορφώνονται σήμερα σε πάνω από 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, οι εισηγήσεις των εκτιμητών είναι να μειωθούν σε ποσοστό 10%-15%.

• Στις λεγόμενες φθηνές περιοχές οι εκτιμητές προτείνουν αυξήσεις από 15% έως 40%, καθώς οι χαμηλές τιμές ζώνης υπολείπονται όχι μόνο αυτών της αγοράς αλλά ακόμα και του κατασκευαστικού κόστους. Στις μεσαίες περιοχές οι μεταβολές προτείνεται να κινηθούν στα επίπεδα του συν - πλην 5%-10%.

Keywords
Τυχαία Θέματα