Εκτός Υπερταμείου τα μνημεία

Εκτός Υπερταμείου τα μνημεία23.01.2019Ρεπορτάζ

Νέα μεγαλοπρεπής κωλοτούμπα της κυβέρνησης μετά τον σάλο που ξέσπασε με τα «πωλητήρια»

Εκτός Υπερταμείου είναι μετά τον σάλο που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες τα 2.330 ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως ανακοίνωσε χθες σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία τόνισε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή σχετική τροπολογία που θα διασφαλίζει τα μνημεία όχι μόνο για την παρούσα φάση, αλλά «εις το

διηνεκές».

Η νομοθετική ρύθμιση που θα ενταχθεί στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου θα περάσει από τη Βουλή περίπου σε 15 ημέρες και θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας. «Θέλαμε τα σημεία να είναι ξεκάθαρα και να μην υπάρχει καμία αμφισβήτηση, ώστε να μην υπάρχουν και γκρίζες ζώνες» τόνισε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, σε μια πρωτοφανή κυβερνητική κωλοτούμπα για τα ελληνικά δεδομένα.

Να τονιστεί ότι προχθές δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) για παροχή εξουσιοδότησης στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να ανακαλέσει εν μέρει την προηγούμενη απόφασή του και να εξαιρέσει τα ακίνητα μνημεία που ανήκουν στο υπουργείο Πολιτισμού. «Για αυτοαναίρεση της κυβέρνησης» έκανε λόγο η τομεάρχης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α' Αθηνών Ολγα Κεφαλογιάννη, τονίζοντας ότι πολλά από τα στοιχεία των ακινήτων παραμένουν ακόμη εν κρυπτώ. Χαρακτηριστικό είναι ότι για την ταυτοποίηση των ακινήτων συνεργάστηκαν όλες οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες μέσα σε 20 (!) ημέρες κατάφεραν να καταρτίσουν έναν κατάλογο με 2.330 κωδικούς ακινήτων.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτισμού Κώστα Στρατή, το μπάχαλο με τα αρχαιολογικά μνημεία του Υπερταμείου οφείλεται καθαρά σε παθογένεια του Εθνικού Κτηματολογίου, όταν είχε ζητηθεί το 2015 από το Υπερταμείο η λίστα των ακινήτων και είχε δοθεί αφιλτράριστος ένας κατάλογος 170.000 κωδικών, σε μια «δεξαμενή» ακινήτων, για την οποία δεν είχε προηγηθεί όμως κάποια πρότερη συνεννόηση με το ΥΠΠΟ.

Αξίζει να τονιστεί ότι χθες συζητήθηκαν στο ΣτΕ οι αιτήσεις επτά δήμων για την υπαγωγή στο Υπερταμείο 10.119 ακινήτων του Δημοσίου, χωρίς ωστόσο να αναπτυχθούν στο ακροατήριο, καθώς ζητήθηκε με προδικαστική απόφαση να σταλούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, ενώ η συζήτηση της αίτησης των αρχαιολόγων αναβλήθηκε για τις 2 Απριλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα