Είπε «ναι» στο Mνημόνιο χωρίς να ξέρει τι ψήφισε

Είπε «ναι» στο Mνημόνιο χωρίς να ξέρει τι ψήφισε02.02.2019Παρασκήνιο

Η ωμή παραδοχή Ρομπόπουλου την ώρα που παρέδωσε την έδρα του

Από την
Κατερίνα Κανάκη

Από υψηλή προσαρμοστικότητα διακρίνονται πολλοί βουλευτές μας που, όπως διαπιστώνεται και τις τελευταίες εβδομάδες, δεν δυσκολεύονται να αλλάξουν κομματικό περιβάλλον ανάλογα με τις περιστάσεις και πάντα με το βλέμμα τους στραμμένο στον σκοπό της επανεκλογής. Οι αντιστάσεις είναι ανύπαρκτες, το πολιτικό ήθος ιδιαιτέρως ελαστικό, ενώ η Δημοκρατία μοιάζει σαν να μη δουλεύει πλέον.

Πάντως,

οι ανησυχητικές αυτές καταστάσεις δεν είναι μόνο σημερινό φαινόμενο ούτε αποκλειστικό απότοκο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τέτοια διαλυτικά φαινόμενα παρατηρούνται διαχρονικά στη Βουλή, αν και βρίσκονται σε έξαρση την τελευταία δεκαετία της κρίσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Η περίπτωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θωμά Ρομπόπουλου, που παραδέχθηκε ότι ψήφιζε στη Βουλή δίχως να γνωρίζει τι ψηφίζει (!) και αναγκάστηκε να παραδώσει τη βουλευτική του έδρα. Τον Ιούνιο του 2011, αρκετούς μήνες προτού παραιτηθεί, ο κ. Ρομπόπουλος κατήγγειλε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα απειλώντας ότι δεν θα το ψηφίσει, και πρωταγωνίστησε έτσι στα δελτία ως ο αντάρτης βουλευτής. «Μπήκα σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα. Τι έχουμε τώρα; Ολιγαρχία; Δεν δέχομαι ένας μόνος να αποφασίσει. Δεν δέχομαι να αποφασίσει άλλος για μένα» είχε δηλώσει, ενώ είχε προσθέσει σε άκρως... επαναστατικό ύφος: «Δεν θα αφήσω το μέλλον των παιδιών μας στα χέρια κανενός». Τελικώς βέβαια, υπό τον φόβο της διαγραφής, παρέμεινε στο πόστο του υπερψηφίζοντας κανονικότατα το Μεσοπρόθεσμο. Από εκείνη την ημέρα ωστόσο φαίνεται ότι οι Ερινύες δεν τον άφηναν σε ησυχία, καθώς απειλούσε διαρκώς ότι θα παραιτηθεί, με το θρίλερ της παραμονής του ή όχι στο ΠΑΣΟΚ να θυμίζει εντόνως τα σημερινά τεκταινόμενα.

Τελικά πέντε μήνες μετά την υπερψήφιση του Μνημονίου, τον Οκτώβριο του 2011, ο κ. Ρομπόπουλος πέρασε το κατώφλι του γραφείου του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου παραδίδοντάς του την αποκαλυπτική επιστολή παραίτησής του. Σε αυτήν παραδέχτηκε ότι ψήφισε το πρώτο Μνημόνιο δίχως να ξέρει τι ψηφίζει. Είναι βέβαια μια υποψία που έχουμε για πολλούς βουλευτές για μια σειρά από νομοθετήματα, αλλά σε κάθε περίπτωση η ωμή του ομολογία σοκάρει ακόμη και σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα