«Εφτασαν» ως την Κρήτη οι Τούρκοι!

«Εφτασαν» ως την Κρήτη οι Τούρκοι!06.08.2019Άρθρα

Πρόκληση Τσαβούσογλου, που παρουσίασε πάλι χάρτη που αγνοεί την ΑΟΖ της Ρόδου και του Καστελόριζου

Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Η Τουρκία ξέφυγε... Αξιώνει τουρκική υφαλοκρηπίδα έως την Κρήτη, αφού «καταπίνει» το Καστελόριζο,

τη Ρόδο και το μεγαλύτερο μέρος της κυπριακής ΑΟΖ.

Καλεί μάλιστα την Ελλάδα σε μία «win-win» αντιμετώπιση των «προβλημάτων» στο Αιγαίο, όπως λέει, και «δίκαιη μοιρασιά» των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Η πρωτοφανής και θρασύτατη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου έγινε από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος παρουσίασε κατά τη διάρκεια ομιλίας του «στο συνέδριο των πρεσβευτών» στην Αγκυρα χάρτη με τις τουρκικές διεκδικήσεις.

Στον χάρτη αυτόν αποτυπώνονται με έντονο κόκκινο χρώμα οι διεκδικήσεις της Αγκυρας ως «τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Μέσα σε αυτήν υπάρχουν το Καστελόριζο, η Ρόδος και μία μεγάλη περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που φτάνει σχεδόν μέχρι τις ακτές της Κρήτης. Επίσης καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της κυπριακής ΑΟΖ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία εμφανίζει τον άκρως προκλητικό αυτόν χάρτη.

Το έκανε και τον περασμένο Μάιο, παρουσιάζοντάς τον σε ξένους διπλωμάτες.

Πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Αμυνας σχολίαζαν πως η Αγκυρα επιχειρεί με τον τρόπο αυτόν, όπως επίσης με τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τις προκλήσεις σε αέρα και θάλασσα στο Αιγαίο, να προωθήσει το μανιφέστο της, να νομιμοποιήσει τις διεκδικήσεις της και να προκαλέσει τετελεσμένα, αφού το Διεθνές Δίκαιο σαφώς, κατοχυρώνει τα ελληνικά και τα κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα και απαγορεύει στην Τουρκία να έχει πρόσβαση στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που ζήτησε να μοιραστεί το φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της κυπριακής ΑΟΖ, η χώρα του θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

«Στην υφαλοκρηπίδα μας μετά το γεωτρύπανο “Φατίχ” δεν θα επιτρέψουμε καμία δραστηριότητα που δεν περιλαμβάνει τα συμφέροντα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων. Επιθυμία μας είναι η δίκαιη διανομή του πλούτου.

Δεν αποκλείουμε κανένα μοντέλο επίλυσης του Κυπριακού, όπως και δεν επιβάλλουμε κανένα μοντέλο. Από την άλλη, δεν θα καθίσουμε στο τραπέζι μόνο για να καθίσουμε» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Και συνέχισε το παραλήρημά του απευθυνόμενος αυτό τη φορά στην Ελλάδα, θέτοντας επί της ουσίας ζήτημα συνδιαχείρισης του Αιγαίου. «Θέλουμε να δούμε την Ελλάδα ως εταίρο για όλα τα θέματα της περιοχής στο πλαίσιο του καζάν-καζάν, δηλαδή του win-win.

Ελάτε να εργαστούμε για την ευημερία των λαών μας. Το μήνυμά μας σε όλους όσοι δείχνουν ενδιαφέρον για την περιοχή είναι να συναντηθούν μαζί μας στο επίπεδο συνεργασίας για να κερδίσουν όλοι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μας κάνει και χάρη δηλαδή θέλοντας να μοιράσει αυτό που δεν του ανήκει.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εφτασαν, Κρήτη, Τούρκοι,eftasan, kriti, tourkoi