Δίωξη εις βάρος εννέα για κακοδιαχείριση στην κατασκευή έργου της Εγνατίας Οδού

Δίωξη εις βάρος εννέα για κακοδιαχείριση στην κατασκευή έργου της Εγνατίας Οδού25.06.2019Επιχειρήσεις

Συνολικά εννέα άτομα κατηγορούνται για κακοδιαχείριση στην κατασκευή έργου της Εγνατίας Οδού.

Με εντολή του εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Δημήτρη Μητρουλιά ασκήθηκε ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία εις βάρος επτά μελών του Δ.Σ. και για απλή συνέργεια εις βάρος του γενικού διευθυντή της Εγνατία Οδός Α.Ε, ενώ κατηγορείται για ηθική αυτουργία και ο νόμιμος εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρίας.

Η υπόθεση αφορά την ανάκληση αποφάσεων

σχετικά με την κατάπτωση εγγυήσεων και ποινικών ρητρών, λόγω έκπτωσης του αναδόχου στον κάθετο άξονα Θεσσαλονίκη - Μουδανιά - Ποτίδαια Χαλκιδικής, που προκάλεσε οικονομική ζημιά 1.100.000 ευρώ στην Εγνατία Οδός Α.Ε.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στις 16 Φεβρουαρίου του 2016 επιδόθηκε στον ανάδοχο ειδική πρόσκληση για εκτέλεση εντός 20 ημερών ορισμένων εργασιών και επειδή αυτές δεν εκτελέστηκαν, εκδόθηκε νόμιμα στις 21 Μαρτίου 2016 απόφαση έκπτωσης του αναδόχου.

Επομένως, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, έπρεπε ο ανάδοχος να αποβληθεί και να αποξενωθεί αμέσως από το έργο, ενώ έπρεπε επίσης να καταπέσει εις βάρος του το σύνολο των εγγυητικών επιστολών και να επιβληθούν ποινικές ρήτρες για την υπέρβαση της συνολικής προθεσμίας περαίωσης. Επρεπε δε να κληθεί ο δεύτερος μειοδότης προκειμένου να αναλάβει την ολοκλήρωση του έργου.

«Ωστόσο, την επομένη με την απόφαση (1/7/2016) το Δ.Σ. της Εγνατία Οδός Α.Ε. αποδέχτηκε την ανάκληση της έκπτωσης, τη μερική υποκατάσταση και τη σύναψη σύμβασης υποκατάστασης, καθώς και την ανάκληση των αποφάσεων της Διευθύνουσας Υπηρεσίας για κατάπτωση εγγυήσεων και ποινικών ρητρών λόγω έκπτωσης του αναδόχου». Σημειώνεται όμως ότι ανάκληση της έκπτωσης δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία.

«Μετά την ανάκληση της έκπτωσης ο κύριος του έργου δεν προχώρησε βέβαια σε κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών και κατάπτωση ποινικών ρητρών για την υπέρβαση της συνολικής προθεσμίας περαίωσης και των τμηματικών προθεσμιών του έργου, με αποτέλεσμα την πρόκληση περιουσιακής βλάβης της Εγνατία Οδός Α.Ε., συνολικού ύψους 1.100.000 ευρώ», όπως προέκυψε από την έρευνα.

Β. Παπαναστασούλης

Keywords
Τυχαία Θέματα