Διορθώθηκε η γκάφα που έκοβε το επίδομα ενοικίου

Διορθώθηκε η γκάφα που έκοβε το επίδομα ενοικίου23.04.2019Οικονομία

Τι πρέπει να κάνουν όσοι έπεσαν θύματα του λάθους των αρμόδιων φορέων με τον παράνομο συνυπολογισμό βοηθημάτων

Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Στον συνυπολογισμό ποσών στα εισοδήματα των δικαιούχων βοηθημάτων, τα οποία κανονικά δεν έπρεπε να λαμβάνονται υπόψη, προχωρούσαν λανθασμένα επί μήνες οι αρμόδιοι φορείς του υπουργείου Εργασίας, στερώντας παράνομα το επίδομα

στέγασης (ενοικίου) από εκατοντάδες νοικοκυριά. Η γκάφα διορθώθηκε πρόσφατα, μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη (ΣτΠ). Πλέον, όσοι έπεσαν θύματα του λάθους των αρμόδιων φορέων μπορούν να διεκδικήσουν εκ νέου το επίδομα ενοικίου.

Οπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο του ΣτΠ, το οποίο δημοσιεύει σήμερα η «δημοκρατία», μετά τη διαμεσολάβηση του Συνηγόρου «τροποποιήθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων για το επίδομα στέγασης, έτσι ώστε να μπορούν να αφαιρούνται από το κρίσιμο εισόδημα του νοικοκυριού τα ποσά των εξαιρετέων κατά νόμο προνοιακών επιδομάτων (όπως του παιδιού, των μη ανταποδοτικών αναπηρικών και του επιδόματος αναδοχής)».

Η παρέμβαση του ΣτΠ έγινε έπειτα από αναφορές πολιτών, οι οποίοι διαμαρτύρονταν ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα ποσά από αυτά τα επιδόματα δεν αφαιρούνταν αυτόματα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων για το επίδομα στέγασης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να μην μπορούν να το λάβουν, αν και βάσει του νόμου το δικαιούνταν.

Γι’ αυτόν τον λόγο στις 18 Μαρτίου 2019 ο ΣτΠ ανέλαβε, μεταξύ άλλων, σειρά διαμεσολαβητικών ενεργειών, αποστέλλοντας σχετικό έγγραφο στην ΗΔΙΚΑ Α.Ε., στον ΟΠΕΚΑ και στη Διεύθυνση Καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας.

Εγγραφο

Στην επιστολή του αναφερόταν ότι «πολίτες διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι, στη διαδικτυακή ηλεκτρονική εφαρμογή στην οποία και μόνον υποβάλλονται οι αιτήσεις για τη χορήγηση του επιδόματος αυτού, συνυπολογίζονται αυτόματα στα εισοδήματα του αιτούμενου νοικοκυριού, μεταξύ άλλων, και όσα ποσά είχαν λάβει κατά το έτος 2017: είτε ως ποσά προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας είτε ως ποσά επιδόματος παιδιού, ενώ αυτά δεν θα έπρεπε να συνυπολογίζονται σύμφωνα με τον νόμο».

Τελικά, μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου, αποφασίστηκε η τροποποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής των αιτήσεων για το επίδομα στέγασης, ώστε οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες να μπορούν να συμπληρώνουν σε ειδικό πεδίο τα εν λόγω ποσά των προνοιακών επιδομάτων και να αφαιρούνται από το δηλούμενο εισόδημα του νοικοκυριού. Παράλληλα, η Διεύθυνση Καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας απέστειλε στις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες σχετική ενημέρωση.

«Μολονότι το πρόβλημα ανάγεται στη σφαίρα ευθύνης της Διοίκησης (των αρμόδιων δημόσιων φορέων) και δεν θα έπρεπε να επιβαρύνονται οι ενδιαφερόμενοι πολίτες με την προσκόμιση πρόσθετων δικαιολογητικών», όπως αναφέρεται στο έγγραφο του ΣτΠ, «ο Συνήγορος του Πολίτη εκφράζει την ικανοποίησή του για την επείγουσα διευθέτηση στο πρόβλημα, επιφυλασσόμενος για περαιτέρω διερεύνηση του ζητήματος».

Οι πολίτες, οι οποίοι είχαν πέσει θύματα της γκάφας των αρμόδιων φορέων του υπουργείου Εργασίας, μπορούν να προσέρχονται με πρόσφορα αποδεικτικά έγγραφα (δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, τυχόν βεβαιώσεις καταβολής προνοιακού επιδόματος κ.ά.) στις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, ώστε να αφαιρούνται τα ποσά των προνοιακών επιδομάτων από τα εισοδήματα των νοικοκυριών τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα