Διχαστικό το κλίμα στη Βουλή για το Σύνταγμα

Διχαστικό το κλίμα στη Βουλή για το Σύνταγμα20.11.2019Πρόσωπα

Στα χαρακώματα για το λεγόμενο «ουδετερόθρησκο κράτος», με τη Ν.Δ. να απορρίπτει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Εκρηκτικό και βαθιά διχαστικό είναι το κλίμα που επικρατεί στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συνεχίζεται η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, με την κυβερνώσα πλειοψηφία και την αξιωματική αντιπολίτευση να βρίσκονται διαρκώς στα χαρακώματα.

Η

τοξικότητα και η απουσία συγκλίσεων επιδεινώθηκαν χθες και αναμένεται να κορυφωθούν σήμερα, προκαλώντας προβληματισμούς για το εάν αυτή η Βουλή δύναται να συνεννοηθεί έστω στα ελάχιστα.

Η Ν.Δ. απορρίπτει συλλήβδην τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το λεγόμενο «ουδετερόθρησκο κράτος» αλλά και την περαιτέρω κατοχύρωση μιας σειράς ατομικών, κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, επισημαίνοντας ότι αυτά είναι ήδη συνταγματικά κατοχυρωμένα.

Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει, με τον γενικό εισηγητή Γιώργο Κατρούγκαλο να κάνει λόγο για ιδεολογική οπισθοδρόμηση της Ν.Δ. «Εσείς μαζί με τον Ορμπαν και τον Σαλβίνι είστε οι μόνοι σε όλη την Ευρώπη που αρνείστε να συμπεριλάβετε διάταξη για την απαγόρευση διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού» είπε ο ίδιος, ενώ αναφερόμενος στην πρόταση για τη θρησκευτική ουδετερότητα ισχυρίστηκε ότι δεν υποκρύπτει «απολύτως κανέναν αντικληρικαλισμό».

Απαντώντας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης επισήμανε ότι η ύπαρξη της επικρατούσας θρησκείας στο Σύνταγμα «δεν εμποδίζει το πραγματικό ουδετερόθρησκο κράτος».

Τα άλλα κόμματα

Να διατηρηθεί ως έχει το άρθρο 3 ζήτησε το ΚΙΝ.ΑΛ., ψέγοντας τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν έθεσε προς αναθεώρηση το άρθρο 16, παράγραφος 2 του Συντάγματος, που κάνει λόγο για ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης μέσω της εκπαίδευσης.

Το ΚΚΕ, ως αναμένονταν, μίλησε για «διαρκή ιστορική αναγκαιότητα χωρισμού κράτους - Εκκλησίας», η Ελληνική Λύση επισήμανε ότι το Σύνταγμα προστατεύει με τρόπο απόλυτο τη θρησκευτική ελευθερία, εξηγώντας ότι είναι «άρρηκτος ο δεσμός του Συντάγματος με την ορθόδοξη χριστιανική πίστη», ενώ τη διάκριση Πολιτείας και Εκκλησίας «με ειλικρίνεια και πραγματισμό» ζήτησε το ΜέΡΑ25.

Αναφορικά με τα εργασιακά δικαιώματα, η Εφη Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι το υπάρχον Σύνταγμα δεν επαρκεί για να τα θωρακίσει, κάτι που διαπιστώθηκε, όπως είπε, ειδικά στο δεύτερο Μνημόνιο, επικαλούμενη, μεταξύ άλλων, τον υποκατώτατο μισθό που θεσπίστηκε το 2012.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες για την ψήφο των αποδήμων υποστήριξε πως «είναι ώρα ευθύνης και πρόκληση για να πάρει το νομοσχέδιο 300 ψήφους, που θα είναι ένα πολύ καλό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία» και εξέφρασε την αισιοδοξία του, «γιατί τα κόμματα στέκονται με υπευθυνότητα και όπου υπάρξουν ζητήματα θα γίνουν και νομοτεχνικές παρεμβάσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα