«Δεν είναι δικό μου το κύκλωμα της HSBC»

► Εξώδικο Μιωνή: Νέα ψευδής διαμαρτυρία μετά από εκείνη ότι δεν έβαζε κοριούς, μέχρι που το παραδέχθηκε δύο μέρες αργότερα

► Λογικό ερώτημα: Αφού έψαχνε και κυνηγούσε τους πράκτορες του FBI, γιατί δεν τολμά να κάνει το ίδιο με την ΕΛ.ΑΣ. και την έκθεσή της;

Με εξώδικό του προς τη «δημοκρατία» ο Ελληνοϊσραηλινός επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής, που πρόσφατα έγινε πανελληνίως γνωστός για την παράνομη ηχογράφηση συνομιλίας με τον πρώην υπουργό

του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππά και για την αγωνία του να μάθει τα ονόματα πρακτόρων του FBI που τον ερευνούσαν, διαψεύδει δημοσιεύματα ότι πρωταγωνιστούσε σε κύκλωμα που έκλεβε το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο Σ. Μιωνής αναφέρεται σε άρθρα της 15ης και της 16ης Ιουνίου 2020 στην εφημερίδα μας και στον ιστότοπο www.dimokratianews.gr. Τα άρθρα αποκάλυπταν, βάσει στοιχείων που περιέχονται σε ειδική έκθεση της ΕΛ.ΑΣ., πως ο ίδιος και 12 συνεργοί του λειτουργούσαν προς όφελος της HSBC Γενεύης, όπου βρίσκονταν (και μετά «τζιράρονταν» σε offshore ανά την υφήλιο) οι καταθέσεις Ελλήνων πολιτών που αποκαλύφθηκαν μέσω της «λίστας Λαγκάρντ». Ορισμένοι εξ αυτών ήταν απόλυτα νομοταγείς, αλλά αρκετοί άλλοι διαπιστώθηκε ότι είχαν διαπράξει σοβαρές φορολογικές παραβάσεις, με τον Σ. Μιωνή και τα μέλη του δικτύου του να είναι άμεσοι συνεργοί τους. Επιπλέον, το κύκλωμα Μιωνή λειτουργούσε υπέρ και των συμφερόντων της HSBC, καθώς το δίκτυο των παγκόσμιων offshore του διευκόλυνε την ίδια και τους πελάτες της σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Τα κύρια σημεία των (έκτασης 4 σελίδων) αποκαλύψεων ήταν τα εξής:

• Η έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. βασίζεται σε πλήθος ηλεκτρονικών αρχείων που προέρχονται από την τράπεζα HSBC και περιέχονταν στη «λίστα Λαγκάρντ». Αξιοποιήθηκαν ακόμη τέσσερις ένορκες καταθέσεις του Ε. Φαλτσιανί, πρώην υπαλλήλου της HSBC Γενεύης, προς τους Οικονομικούς Εισαγγελείς το 2015 και 2016. Στη συνέχεια, το 2017, αξιολογήθηκαν πρόσθετα έγγραφα, ενώ υπήρξε διασταύρωση για την ταυτοποίηση προσώπων με στοιχεία από το Αρχείο Ταυτοτήτων της ΕΛ.ΑΣ. και από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

• Οπως προκύπτει από τα ηλεκτρονικά αρχεία, το σημαντικό είναι ότι οι «13» δρούσαν «εις όφελος και της HSBC, μεταξύ άλλων, ως διαχειριστές λογαριασμών πελατών αυτής αναφορικά με μεγάλο πλήθος εξωχώριων εταιριών και λοιπών οντοτήτων». Ταυτόχρονα, ορισμένοι από τους «13» αποδεικνύεται πως ήταν συνδεδεμένοι «ιδιοκτησιακά και διοικητικά με πλήθος οντοτήτων» που αναφέρονται στα αρχεία. Τα ακλόνητα στοιχεία ότι οι «13» δρούσαν προς όφελος της HSBC επιτρέπουν (και επιβάλλουν) στην ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει, είτε από τη μητρική βρετανική τράπεζα είτε από τη θυγατρική της στην Ελβετία, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τους διαφυγόντες φόρους και άλλες ζημίες που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο.

• Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. αποδίδει έμφαση και ξεκινά από τέσσερις εταιρίες συμφερόντων του Σ. Μιωνή και άλλων. Πρόκειται για τις CM ADVISORS LIMITED, CMA CAPITAL MANAGEMENT ADVISORS LTD, CMA GLOBAL HEDGE PCC LIMITED και CAPLAND S.A. (πρώην Capital and Land Asset Management S.A.), οι οποίες συναλλάσσονταν και διασυνδέονταν με τρία νομικά σχήματα της HSBC στην Ελβετία και την Ελλάδα. Από εκεί και πέρα, καταγράφονται αναρίθμητες συνδεόμενες οντότητες από την Ιρλανδία, το Γκέρνσεϊ, την Κύπρο και το Λιχτενστάιν, μέχρι τη Λιβερία, τον Παναμά, τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, τα νησιά Μάρσαλ, τα Κέιμαν, τις Μπαχάμες, τις Σεϊχέλες και το Νιούε (χώρα βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας, στον Ειρηνικό Ωκεανό).

• Βάσει της έκθεσης, οι «13», που δρούσαν προς όφελος των ιδίων και της HSBC, και (συνοπτικά) η δράση τους, παρουσιάζονται ως εξής: Σάμπυ Μιωνής, Αγγελος Μεταξάς, Σταύρος Παπασταύρου, Σπύρος Μεταξάς, Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνος Λαναράς, Αλέξανδρος Ματαθίας, Μαρία Παντελή, Μάρκος Καμχής, Μαρίνα Εφραίμογλου, Ηλίας Μεταξάς, Κωνσταντίνος Βελουδάκης και Γεώργιος Καλέας.

• Το δημοσίευμα αποκάλυπτε, επίσης, τους κωδικούς των προαναφερθέντων στην HSBC και τα ονόματα πολλών από τις offshore με τις οποίες ήταν συνδεδεμένοι παγκοσμίως.

• Η HSBC Γενεύης, αντί να προσφέρει απλώς έναν ασφαλή (ή έστω «μυστικό») λογαριασμό στη σταθερή και ουδέτερη Ελβετία, χρησιμοποιούσε συνεργαζόμενα δίκτυα offshore εταιριών ανά τον κόσμο (όπως της CMA του Σ. Μιωνή), ώστε να δελεάζει τους πελάτες με μεγαλύτερες αποδόσεις. Η HSBC Γενεύης έκανε ακόμα και «μάρκετινγκ φοροαποφυγής» στους υφιστάμενους και δυνάμει πελάτες της. Τα αρχεία της HSBC (καθώς και αναφορές και e-mails που περιέχονται στην έκθεση της ΕΛ.ΑΣ.) αποδεικνύουν ότι γινόταν ευρεία διακίνηση αδήλωτων μετρητών, στήνονταν offshore για την αποφυγή φόρων που έπρεπε να καταβληθούν εντός της Ε.Ε., υπήρχε συνεργασία με πελάτες για την απόκρυψη λογαριασμών από τις εθνικές φορολογικές Aρχές και δεν γινόταν κανένας έλεγχος για τη νομιμότητα προέλευσης των χρημάτων.

Οι δηλώσεις και τα αιτήματα του εξωδίκου Μιωνή

Σε σχέση με τα παραπάνω, ο Σ. Μιωνής υποστηρίζει στο εξώδικό του τα εξής:

• «Τα ανωτέρω, όπως παρουσιάζονται και διατυπώνονται, τα οποία αναφέρονται στο πρόσωπό μου, είναι στο σύνολό τους ψευδή, ανυπόστατα και συκοφαντικά, και έχουν μοναδικό σκοπό να με κηλιδώσουν και να δημιουργήσουν την εσφαλμένη εντύπωση στο αναγνωστικό κοινό για σκοτεινές και αμφιβόλου νομιμότητας δραστηριότητες για εμένα και τους συνεργάτες μου, τόσο οικονομικές, όσο και πολιτικές και κοινωνικές».

• «Στη συνέχεια των ως άνω άρθρων και αφού δημοσιεύθηκε στον Τύπο σχετική ανακοίνωσή μου, προβήκατε σε δημοσίευση νεότερων άρθρων, επίσης ψευδών, ανυπόστατων και συκοφαντικών σε βάρος μου. Στις 16.06.2020 δημοσιεύθηκε θεματικό άρθρο με τίτλο “Κατάθεση-σοκ καρφώνει” τον Παπασταύρου (του Σαμαρά) για ύποπτες μπίζνες στα Σκόπια».

• «Προφανώς, συνεχίζετε την αδικαιολόγητη επίθεση εναντίον μου με την κατ’ εξακολούθηση δημοσίευση ψευδών, ανυπόστατων και συκοφαντικών εναντίον μου άρθρων, όπως είναι και το ανωτέρω, εκδικητικά, διότι μεταξύ υμών και εμού υφίστανται αστικές δικαστικές υποθέσεις τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και στην Ελλάδα».

• «Είναι πρόδηλος ο σκοπός σας να αμφισβητηθεί η αξιοπιστία μου ως μάρτυρα στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, στα πλαίσια της γενικότερης εμπάθειας εναντίον μου και της ανηλεούς κατασυκοφάντησής μου που επιδεικνύει η εφημερίδα σας, καθώς και ο εκδότης αυτής, η οποία εκκινεί από τα μαθητικά μας χρόνια, όταν φοιτούσαμε στο ίδιο σχολείο και εσείς ήσασταν ηγετικό στέλεχος μαθητικής νεοναζιστικής οργάνωσης, με γνωστές αντισημιτικές θέσεις».

• «Με συκοφαντείτε και χαρακτηριστική απόδειξη προς τούτο αποτελεί η εμμονή σας να με χαρακτηρίζετε ως δήθεν πρωταγωνιστή της λίστας Λαγκάρντ, ενώ γνωρίζετε καλύτερα από τον καθέναν ότι έχω ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές για το θέμα αυτό και δεν βρέθηκε καμία παράβασή μου. Για τούτο, μάλιστα, η δική σας εφημερίδα έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν, αφού αναγκάσθηκα να προσφύγω στη δικαιοσύνη, και σχετικό άρθρο αποκατάστασης της 25.11.2013, στο οποίο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι ούτε εγώ, ούτε οι συνεργάτες και οι οικείοι μου έχουμε οποιαδήποτε εμπλοκή με τη λίστα Λαγκάρντ».

Στο εξώδικό του ο Σ. Μιωνής ζητεί αποκατάσταση, επειδή όλα τα ανωτέρω είναι ψευδή και συκοφαντικά και βλάπτουν την τιμή και την υπόληψή του.

Η απάντηση της «δημοκρατίας»

1. Τι να απαντήσουμε πλέον; Τα εξώδικα του κ. Μιωνή έχουν αποδειχθεί ψευδέστατα. Σε προηγούμενο εξώδικό του, που δημοσιεύσαμε στις 20 Ιουνίου 2020, διαρρήγνυε τα ιμάτιά του ότι δεν βάζει κοριούς, αλλά μόλις δύο μέρες αργότερα, στις 22 Ιουνίου, παρουσίασε ο ίδιος την ηχογραφημένη συνομιλία με τον κ. Παππά. Δηλώνοντας δε πως διαθέτει και άλλες εννέα παράνομες ηχογραφήσεις, επάξια πλέον κατέκτησε τον τίτλο του «κασετάκια» και «κοριού» 30 χρόνια μετά τον περίφημο Μαυρίκη που παγίδευε τηλέφωνα πολιτικών.

2. Το σημερινό εξώδικο δεν αποτελεί εξαίρεση στα ψεύδη του κ. Μιωνή. Γνωρίζει ότι όλα τα στοιχεία του άρθρου μας είναι ακριβέστατα και προέρχονται από την έκθεση της ΕΛ.ΑΣ., η οποία, με βάση ακλόνητες αποδείξεις και με εξαντλητικές λεπτομέρειες, παρουσιάζει το κύκλωμα Μιωνή και την παγκόσμια δράση του προς όφελος της HSBC.

3. Επομένως, ο διαμαρτυρόμενος Σ. Μιωνής μπορεί να στραφεί κατά της ΕΛ.ΑΣ. με όποιον τρόπο επιθυμεί. Αλλωστε, στην ηχογραφημένη συνομιλία με τον κ. Παππά αναφέρει ότι θα εξουδετερώσει έρευνες ακόμα και του FBI και θα εντοπίσει τους πράκτορές του στην Αθήνα. Αν έκανε όλα αυτά σε βάρος του FBI, το σκέφτεται για τη -μικρότερων μεγεθών- ΕΛ.ΑΣ.;

4. Τα περί «αποκατάστασης» του κ. Μιωνή το 2013 ασφαλώς και αναιρούνται από την έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. του 2019. Τα μεταγενέστερα αποδεικτικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. υπερισχύουν των διαβεβαιώσεων που μας είχε δώσει τότε ο Σ. Μιωνής και που, με καλή πίστη, είχαμε εντάξει στο δημοσίευμά μας.

* Κεντρική φωτό: O Ελληνοϊσραηλινός επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής και τα δημοσιεύματα της «δημοκρατίας» στις 15 και 16 Ιουνίου

Keywords
hsbc, γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων, νέα, fbi, συριζα, ιουνίου, offshore, τραπεζες, θυγατρική, cma, capital, global, hedge, land, ελλαδα, κυπρος, λιχτενστάιν, δραση, σαμαρας, σκοπια, βουλη, αποδειξεις, αθηνα, εθνικη τραπεζα, εφημεριδα δημοκρατια, εκθεση γενευης, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, θωμας λαναρας, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, λιστα λαγκαρντ, φορολογια 2013, γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων, το θεμα, ηνωμενο βασιλειο, θεμα, ιρλανδια, νησια, ονοματα, φωτο, capital, cma, fbi, hsbc, αγωνια, αρθρα, αρθρο, δημοσιο, δηλωσεις, δικη, δωσει, δικτυο, δικτυα, εγινε, εγγραφα, ευρω, εκθεση, ελβετια, εμμονη, εξωδικο, επρεπε, ερευνα, ερευνες, εφημεριδα, εφραιμογλου, ιδια, ιδιο, η δικη, θυγατρική, ηχογραφηση, κυβερνηση, κυρια, λεπτομερειες, λιχτενστάιν, μαρια, οφελος, πιστη, συνεχεια, σοκ, σχηματα, σχολειο, τιμη, τρια, κωνσταντινος, μπαχαμες, εμφαση, εννεα, global, hedge, η εφημεριδα, ηλεκτρονικα, ιουνίου, land, offshore, σπυρος, τραπεζα
Τυχαία Θέματα