ΔΕΗ: Το ξανασκέφτονται για την κατάργηση της έκπτωσης

ΔΕΗ: Το ξανασκέφτονται για την κατάργηση της έκπτωσης23.08.2019Επιχειρήσεις

Αστοχες οι πρώτες δηλώσεις του νέου προέδρου που αυτοπαρουσιάστηκε ως διαχειριστής μιας χαώδους κατάστασης

Μία ημέρα μετά τις σχετικές διαρροές, τα μαζεύει τώρα ο νέος επικεφαλής της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης για το ενδεχόμενο κατάργησης της έκπτωσης του 10% για τους συνεπείς πελάτες της επιχείρησης!

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο νέος πρόεδρος και διευθύνων

σύμβουλος της ΔΕΗ παρουσίασε τον εαυτό του πάνω κάτω ως διαχειριστή μιας χαώδους κατάστασης, λέγοντας ότι το ταμειακό έλλειμμα ξεπερνά τα 750.000.000 ευρώ.

Ακόμα δεν ανέλαβε, δηλαδή, κινείται στη γραμμή δυσφήμησης και απαξίωσης της εταιρίας, που έχει χαράξει από την πρώτη στιγμή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησής του με τους δημοσιογράφους, αμέσως μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ από τη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση, ο κ. Στάσσης ήταν προσεκτικός.

«Μη βιάζεστε για την κατάργηση της έκπτωσης του 10%, γιατί πρέπει να προσέξουμε» τόνισε, ενώ εξήγησε πως οποιαδήποτε αύξηση θα συνδέεται με αντίστοιχη μείωση του «πράσινου τέλους».

Η ιδέα είναι «αυξάνω το ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων και μειώνω τις άλλες χρεώσεις» τόνισε, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εφαρμογής ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στα τιμολόγια, όπως κάνουν ορισμένοι ιδιώτες ανταγωνιστές της επιχείρησης.

Κατά της κατάργησης της έκπτωσης τάχθηκε και ο έως χθες επικεφαλής της ΔΕΗ Μαν. Παναγιωτάκης, υποστηρίζοντας πως υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν καλοί πελάτες προς όφελος του ανταγωνισμού και πως μια τέτοια πρωτοβουλία θα αποτελέσει πλήγμα στη σχέση της επιχείρησης με το πελατολόγιό της.

Λακωνικός

Ο κ. Στάσσης, που εξελέγη χθες μαζί με άλλα πέντε νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, ήταν λακωνικός στις πρώτες δηλώσεις. Μετέφερε, όμως, κλίμα κινητοποίησης για την αντιμετώπιση του ταμειακού ελλείμματος της ΔΕΗ, το οποίο, όπως είπε, είναι μεγαλύτερο των 750.000.000 ευρώ που υπολόγιζαν αρχικά οι υπηρεσίες της επιχείρησης.

Η νέα διοίκηση έχει προθεσμία έως τις 15 Σεπτεμβρίου για τη λήψη μέτρων που θα ανατρέπουν τη σημερινή εικόνα για τη ρευστότητα, ώστε να ενσωματωθούν στην έκθεση των ορκωτών ελεγκτών (Enrst & Young) που θα εκδοθεί στις 24 Σεπτεμβρίου.

Σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται να υπάρξει ντόμινο αρνητικών εξελίξεων για τα δάνεια της επιχείρησης, με αρνητικές συνέπειες και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ο νέος επικεφαλής της ΔΕΗ είπε πως «πρέπει να περάσουμε τον κάβο που λέγεται ταμειακή δυσκολία, ώστε να πάρουμε μια ανάσα και να έχουμε τον χρόνο ώστε να γυρίσουμε τη ΔΕΗ σε αναπτυξιακή τροχιά».

Στη συνέχεια θα καταστρωθεί νέο επιχειρησιακό σχέδιο με ακόμα μεγαλύτερο βάρος προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους αναμένεται να παρουσιαστεί νέα εμπορική πολιτική με συνδυαστικά, στοχευμένα προϊόντα, όπως είπε ο κ. Στάσσης.

«Ο ενεργειακός κλάδος έχει τρομακτική ανάπτυξη, δεν είναι δυνατόν να απέχει η ΔΕΗ. Θα εργαστώ με πάθος, ώστε να γίνει ένας παίκτης που θα συμμετέχει επί ίσοις όροις στην ενεργειακή αγορά» δήλωσε, θεωρώντας πως είναι αδύνατον να τηρηθεί η συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης με την Κομισιόν για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ σε επίπεδα κάτω του 50%. 

Μάλιστα, ο προκάτοχός του Μαν. Παναγιωτάκης τόνισε χθες πως είχε παρουσιάσει σχετικά επιχειρήματα στην Κομισιόν, χωρίς να εισακουστούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα